Gemici Çorbası
Çorba İçin
6 su bardağı et veya tavuk suyu
1 çay bardağı yeşil mercimek
1 çay bardağı kırmızı mercimek
1 kahve fincanı pirinç
1 kahve fincanı bulgur
1 soğan
1 çorba kaşığı domates salçası
Tuz
Üzerine Dökmek İçin
1 çorba kaşığı tereyağı
Kuru nane
Kırmızı pul biber
Yeşil mercimekleri iyice yıkayın ve 1,5 - 2 bardak kaynar suda yumuşayana kadar haşlayın,
Sonra suyunu süzün.İyice yıkanmış kırmızı mercimeği ve bulguru da ayrı bir tencereye koyun,
Yumuşayana kadar haşlayın ve pişince suyunu süzün,Yemeklik doğranmış bir soğanı tencerede biraz yağda kavurun,
Soğanlar pembeleşince tencereye domates salçasını ekleyin,Biraz soğanla salçayı karıştırın ve et suyunu ilave edin,
Haşlayıp süzmüş olduğunuz yeşil ve kızmızı mercimekleri tencereye boşaltın,Ara sıra karıştırarak pişirin,
15-20 dakika sonra pirinçleri de ilave edin, Malzemeler pişince bir tavada tereyağı veya margarini eritin,
Nane ve pul biberi de ilave edip yağda biraz çevirin, En son bu tavadaki malzemeleri tencerede kaynamakta olan çorbaya ilave edin ve karıştırın.
Tadına bakın ve gerekirse biraz tuz, nane, biber ekleyin.5 dakika daha kaynatıp ateşten alın.
****************************************************************************************************
Kadınbudu Köfte
500 gram karışık kıyma (dana ve kuzu)
1-2 adet soğan
1 kase dolusu pirinç lapası ya da dünden kalmış olan pilav
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz
Karabiber
1/4 çay kaşığı kimyon
1/4 çay kaşığı zerdeçal
1/4 çay kaşığı susam
1/4 çay kaşığı acı toz biber
4 orta boy yumurta
150 gram un (1 su bardağı + 1 yemek kaşığı)
150 gram galeta unu (1 su bardağı + 1 yemek kaşığı)
1 su bardağı kızartmalık sıvıyağ
Soğanı ince yemeklik doğrayın.Kıymanın yarısı ile 2 yemek kaşığı zeytinyağı ve soğanları bir tavaya alın.
Orta ateşte karıştırarak kavurun.Kıyma pişip tane tane olunca tuz ve baharatları ekleyin.
Tekrar karıştırıp ocaktan alın ve soğumaya bırakın.Kalan pilavınız yoksa 1 su bardağı pirinci 2 bardak suda tuz ekleyerek lapa pişirin.
Soğumaya bırakın.Soğumuş lapa ve pişmiş kıymayla çiğ kıymayı bir kaba alın.
Üzerine 1 yumurta kırıp karıştırarak yoğurun.Buzdolabında yarım saat kadar dinlendirin.
Sonra yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp elinizde yuvarlayın.Hafifçe üzerlerine bastırarak köfte şekli verin.
Kalan yumurtaları bir kabın içerisinde çok az tuz ekleyip çırpın.İki kap hazırlayıp birine un diğerine de galeta ununu koyun.
Tavada orta ateşte kızartacağınız 1 bardak sıvıyağı ısıtın. Köfteleri önce una, sonra yumurtaya ve en son galeta ununa bulayın.
Kızgın yağda her iki yüzünü çevirerek kızartın.Köfteleri üzerine kağıt havlu serili tabakta bekletip yağını çektirin.
Salata ile birlikte servis yapın.
****************************************************************************************************
Havuçlu Yoğurtlu Salata
500 gram yoğurt
2 yemek kaşığı mayonez
400 gram havuç (4-5 adet orta büyüklükte)
2 diş sarımsak
2-3 yemek kaşığı iç ceviz
Havuçları yıkayıp, kabuklarını kazıyın, incecik rendeleyin.
Yoğurdu mayonezle karıştırın,Sarımsağı, cevizi ve rendelenmiş havuçları ilave edin,
İyice karıştırdıktan sonra servis tabağına aktarın.