yemek tarifleri,bugün ne pişirsem,kebaplar,çorbalar,pilavlar,börekler,lezzetli tarifler,yöresel yemekler,günün menüsü,bugün ne yiyelim
Terbiyeli Mercimek Çorbası
1 su bardağı kırmızı mercimek
5 su bardağı su
1 adet kuru soğan
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı un
1 yumurta sarısı
yarım limon suyu
1,5 su bardağı süt
Tuz
üzeri için,
1 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı toz kırmız biber
Tereyağını tavaya alın,soğanı yemeklik doğrayıp yağa ekleyerek kavurun.unu ekleyip kavurmaya devam edin.mercimeği yıkayıp soğana ekleyin ev üzerine 5 su bardağı kaynar suyu ilave edin.kapağını kapatıp ocağı kisin.mercimekler yumuşayınca ocaktan alıp blendirden geçirin.tekrar ocağa alin.yumurta sarisi ve limon suyunu çatalla çırpın içine sütü ekleyin ve karıştırın.sıcak çorbadan terbiyeye katip terbiyeyi ılıtın ve karıştırarak çorbaya ilave edin.bu şekilde 2-3 taşım kaynadıktan sonra ocağı kapatın.sos için tereyağını tavaya alıp eritin,eriyip kızınca ocaktan alin ve toz kırmızı biberi ekleyin.çorbayı kaseye alıp üzerine sosu gezdirerek servis yapın.
Yoğurtlu Köfte Tarifi
500 gram dana kıyma
1 adet kuru soğan
150 gram süzme yoğurt
2 yemek kaşığı galeta unu
1 adet yumurta
1/2 demet maydanoz
1-2 çay kaşığı tuz
2 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kimyon
Kızartmak için
1/3 su bardağı ayçiçek yağı
Servis için
1 kase yoğurt
15 gram tereyağı
1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
Kuru soğanı ve maydanozları çok ince doğrayıp derince bir kaba alın.Üzerine kıyma, süzme yoğurt, yumurta, galeta unu, tuz, karabiber ve kimyon ilave edip güzelce yoğurun.Hazırlayıp yoğurduğunuz köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar kopartarak elinizle yuvarlayın. Hazırladığınız köfteleri vaktiniz varsa pişirmeden önce yarım saat buzdolabında dinlendirebilirsiniz.Derin bir kızartma tenceresine bol miktarda ayçiçek yağını alın ve ısıtın. Yağ yeterince ısındıktan sonra, köfteleri kızgın yağda her tarafı altın sarısı bir renk alana dek pişirin.Pişen köfteleri kağıt havlu serdiğiniz bir kaba alın ve fazla yağının süzülmesini sağlayın.Servis için tereyağını bir tavada eritin ve içine toz kırmızı biberi atın.Köfteleri sıcak olarak bir servis tabağına alın ve üstlerine yoğurt gezdirip, hazırladığınız tereyağını da ilave ederek servis edin.
Sumaklı Taze Soğanlı Pilav
2 su bardağı pirinç
3 su bardağı su ya da tavuk suyu
1 çorba kaşığı tane sumak
3 yemek kaşığı tereyağı
6 dal taze soğan
Yarım demet dereotu
tuz
Pirinci ılık su ve tuz ile ıslatıp 1 saat kadar bekletin ve iyice yıkayıp süzün. Suyu bir tencereye alın ve sumak tanelerini bir taşım kaynatın.Pirinci tereyağında kavurun. Pirinç beyazlaşınca ince kıyılmış soğan ve dereotunu ilave edin. Sumak tanelerini süzüp suyu da pirincin üzerine ekleyin. Tuzunu ilave edin. Pirinçler suyunu çekince pilavınız hazır.
Terbiyeli Mercimek Çorbası
1 su bardağı kırmızı mercimek
5 su bardağı su
1 adet kuru soğan
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı un
1 yumurta sarısı
yarım limon suyu
1,5 su bardağı süt
Tuz
üzeri için,
1 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı toz kırmız biber
Tereyağını tavaya alın,soğanı yemeklik doğrayıp yağa ekleyerek kavurun.unu ekleyip kavurmaya devam edin.mercimeği yıkayıp soğana ekleyin ev üzerine 5 su bardağı kaynar suyu ilave edin.kapağını kapatıp ocağı kisin.mercimekler yumuşayınca ocaktan alıp blendirden geçirin.tekrar ocağa alin.yumurta sarisi ve limon suyunu çatalla çırpın içine sütü ekleyin ve karıştırın.sıcak çorbadan terbiyeye katip terbiyeyi ılıtın ve karıştırarak çorbaya ilave edin.bu şekilde 2-3 taşım kaynadıktan sonra ocağı kapatın.sos için tereyağını tavaya alıp eritin,eriyip kızınca ocaktan alin ve toz kırmızı biberi ekleyin.çorbayı kaseye alıp üzerine sosu gezdirerek servis yapın.
Yoğurtlu Köfte Tarifi
500 gram dana kıyma
1 adet kuru soğan
150 gram süzme yoğurt
2 yemek kaşığı galeta unu
1 adet yumurta
1/2 demet maydanoz
1-2 çay kaşığı tuz
2 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kimyon
Kızartmak için
1/3 su bardağı ayçiçek yağı
Servis için
1 kase yoğurt
15 gram tereyağı
1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
Kuru soğanı ve maydanozları çok ince doğrayıp derince bir kaba alın.Üzerine kıyma, süzme yoğurt, yumurta, galeta unu, tuz, karabiber ve kimyon ilave edip güzelce yoğurun.Hazırlayıp yoğurduğunuz köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar kopartarak elinizle yuvarlayın. Hazırladığınız köfteleri vaktiniz varsa pişirmeden önce yarım saat buzdolabında dinlendirebilirsiniz.Derin bir kızartma tenceresine bol miktarda ayçiçek yağını alın ve ısıtın. Yağ yeterince ısındıktan sonra, köfteleri kızgın yağda her tarafı altın sarısı bir renk alana dek pişirin.Pişen köfteleri kağıt havlu serdiğiniz bir kaba alın ve fazla yağının süzülmesini sağlayın.Servis için tereyağını bir tavada eritin ve içine toz kırmızı biberi atın.Köfteleri sıcak olarak bir servis tabağına alın ve üstlerine yoğurt gezdirip, hazırladığınız tereyağını da ilave ederek servis edin.
Sumaklı Taze Soğanlı Pilav
2 su bardağı pirinç
3 su bardağı su ya da tavuk suyu
1 çorba kaşığı tane sumak
3 yemek kaşığı tereyağı
6 dal taze soğan
Yarım demet dereotu
tuz
Pirinci ılık su ve tuz ile ıslatıp 1 saat kadar bekletin ve iyice yıkayıp süzün. Suyu bir tencereye alın ve sumak tanelerini bir taşım kaynatın.Pirinci tereyağında kavurun. Pirinç beyazlaşınca ince kıyılmış soğan ve dereotunu ilave edin. Sumak tanelerini süzüp suyu da pirincin üzerine ekleyin. Tuzunu ilave edin. Pirinçler suyunu çekince pilavınız hazır.