60.Windows İpucusu : Windows XP/7/8.1/10 İşletim Sistemleri İçin "MS-DOS “DIR” Komutunun Özelleştirilmesi"
Gelelim bugünkü konuya ;DIR komutunun Autoexec.Bat sistem dosyasında özllestirilmesine……
AUTOEXEC.BAT dosyasına ufak bir satır ekleyerek DIR komutunu her kullandığınızda dosyaları sayfa sayfa listelemesini sağlayabilirsiniz.Bunun için AUTOEXEC.BAT dosyasına aşağıdaki satiri ekleyiniz.
Eğer bu komut size yetersiz geldi ise aşağıdaki uzun komut’u Autoexec.bat dosyasına ekleyebilirsiniz.
Yukarıdaki komut satırının açıklaması aşağıda verilmiştir.
G = İlk önce klasörleri listeler.
N = Klasör ve dosyaları alfabetik A-Z göre düzenler.
E = Aynı uzantıya sahip dosyaları düzenler(sıraya koyar)
Böylelikle sistemin açılış zamanı bir önceki açılış zamanına göre bir hali kısa olduğunu göreceksiniz.
Denenmiş Sistemler:
Windows 98 SE (VMware Workstation Sanal Makine)
Windows XP Pro SP3(VMware Workstation Sanal Makine)
Windows Vista Home Prenium Edition SP2 (TRWE_2012 Şimdi ki ana işletim sistemi…..!)
Windows Vista Ultimate SP2 (VMware Workstation Sanal Makine)
Windows 7 Ulmate SP1 (VMware Workstation Sanal Makine)
Windows 8.1 Core Edition (VMware Workstation Sanal Makine)
Windows 10 Pro Edition(Teknik Ön İzleme Sürümü,VMware Workstation Sanal Makine)
NOT:
Eğer içinize sinmiyorsa sisteminizin AUTOEXEC.BAT dosyasında değişiklik yapmayınız.TRWE_2012, bu tür risklere alışık olup böyle deneylerde iki makine kaybetmiş (sırf şu meraktan dolayı) sıradan basit bir PC kullanıcısıdır.
TRWE_2012
SİVAS_2016
---------------------------------------------------------------------------
Bu konuya bir ek yapmak gerekiyor ....
Konu:
AUTOEXEC.BAT Dosyasını İşletim Sisteminde Görünür Yapma Adımları;
Adım1 :
İşletim Sisteminin tüm gizli ve süper gizli dosyaları çok kullanışlı ve uzman olan Lopesoft Ürünü, Free Sağ Menü Yazılımı FileMenu ile görünür hale getirilir.
Ekran Görüntüsündeki free sağ menü yazılımının resmi web sayfası :
Kod:
https://www.lopesoft.com/index.php/en/
Bendeki sürüm , son free sürüm'dür.Bu sürüm'den sonra yazılım demo sürüm olmuştur.
İnternetten bu sürümü siz bulursunuz.Yalnız bu sürüm Windows 8.1 ve 10 'da mavi ekran hatasına neden olduğundan yeni sürümü kullanın.
Adım2 : AUTOEXEC.BAT Dosyasını SYSTEM Kullanıcı Hakları ile açma ve içine
komutunu yazma işlemi...
Bir Windows İşletim Sisteminde SYSTEM Kullanıcısının (Süper Administrator, GNU/Linux Sistemlerinde Süper Users (su) ) haklarını kullanabilmek için aşağıdaki üç farklı yazılımından birini kullanın....
1.PowerRun (Türk Yazılımı, Portable) :
2.IT Run Software (Free,portable)
3.AdvancedRun v1.23 (Megaforum Program Anlatım Bölümünde Anlatımı tarafımdan yapılmıştır.Benim şu sıralar favori yazılım olmaktadır.)
Sonuç:
Aşağıdaki ekran görüntüsünde normal bir kullanıcı olarak (buna Administrator'un kendisi de dahildir.) asla göremeyeceğiniz SYSTEM Kullanıcısının Masaüstü Ortamı.....
Dikkat...! SYSTEM Kullanıcısının , kullanıcı yetkilerini kullanırken, Windows size asla karışmayacaktır.Bundan dolayı işlemlerinizi dikkatli yapın....Çünkü Windows sizi bir hata olduğunda "ASLA UYARMAYACAKTIR....!" Sonuç'ta siz şuan SYSTEM olarak , Tanrı Modundasınız.(Lafın gelişi bu cümleyi kurdum, gerçek İlah olan ancak 118000 alemin yaratıcısı Yüca Allah (c.c)'tır....!)
Yani sistemin efendisi sizsiniz......!
Adım3 :
Adım1'de yaptığınız işlemlerin tersini sağ menü yazılımı yapın....