Daha düşük yağ ve kalori için öneriler :
-Yemeklere lezzet vermek için sadece yağa ve sosa odaklanmayın. Sebze ve baharatlarla farklı tatlar yaratın. Baharatlar bu konuda en büyük yardımcınız olacaktır. Özellikle taze olan baharatları seçmeniz ve bunları pişirme işleminin sonunda yemeğinize ilave etmeniz doğru olacaktır. Kurutulmuş baharatları ise yemek pişirirken daha erken ilave etmeniz aromasının yemeğe geçmesi için daha doğru olacak bir yöntemdir.
-Sos ve çorbaları, krema yerine az yağlı sütle pişirin.
-Sebze yemeği yaparken, bir kilo sebzeye en fazla iki yemek kaşığı sıvı yağ koyun. Etli sebze yemeklerine ise dışarıdan yağ ilavesi yapmanıza gerek yoktur.
-Pişirirken yağda kızartma, kavurma yerine haşlama, fırınlama veya ızgara pişirme yöntemlerini kullanabilirsiniz.
-Patatesi kızartmak yerine fırında sütle pişirmeyi deneyin.
-Fırında yağsız pişirme için yağlı kağıttan faydalanın.
-Izgaranızı sadece et, tavuk ve balık için değil, domates, biber, kabak, mantar, soğan dahil diğer tüm sebzeler için deneyebilirsiniz.
-Tavaya yağ koymadan pişirme yapmak istiyorsanız biraz su damlatın ve kısık ateşte pişirme yöntemi uygulayın.
-Tavuğu haşladıktan sonra, haşlama suyunun üzerindeki yağı alıp, bu tavuk suyunu sebze veya çorbalarınıza ekleyebilirsiniz.
-Çay saati canınız börek isterse bir yufka içine üç yemek kaşığı lor peyniri, biraz maydanozla gözleme şeklinde dörde katlayın. Bir tatlı kaşığı zeytinyağı ile üç yemek kaşığı light yoğurdu üzerine sürün ve teflon tavada hafif ateşte iki yüzünü pişirin.
-Katı meyve veya sebze sıkacağından çıkan posayı keklerin içine koyarak posa tüketiminizi artırabilirsiniz.
-Yumurta, süt, yoğurt, peynir ve tahinle yapılan tatlıların besleyici değerleri, sadece un, yağ, şeker kullanılarak yapılanlara göre daha fazladır.
-Kek ve kurabiyelerde şeker yerine kuru meyve veya az miktarda pekmez deneyin.Yine kek ve kurabiyelerde yağı azaltmak için yağsız süt tercih edin.
-Hamurlu ve yağlı tatlılar yerine meyveleri fırınlayın veya kuru meyvelerle tatlı yapın.
-Meyve suyundan gelen kaloriyi azaltmak için sulandırın veya maden suyuyla karıştırın.
-Yulaf, kepek unu ve kuru meyvelerle kendi müslinizi hazırlayabilir, fındık, ceviz, badem ekleyebilirsiniz.
-Tarçın şeker ihtiyacını azaltır. Meyve salatası, bitki çayları ve sütünüzün içine eklemeyi deneyin.
-Pirinç yerine bulgur tercih edin. Glisemik indeksi düşük olan bulgur, kan şekeri seviyenizi dengeler, içerdiği lif ve proteinler pirince göre daha yüksektir. İki yemek kaşığı bulgur bir ince dilim ekmeğe eşittir.
-Et veya tavuğun yanına karbonhidrat içeren patates, pilav yerine kalorisi çok düşük olan mantarı seçin. Domates, soğan ve taze sebzelerle sote edebilirsiniz.
-Domates ve soğanı yemeklerde bol kullanın. Kalori değeri düşük, su oranı yüksek oldukları için doyurucudurlar ve antioksidan kapasiteleri yüksektir.