• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Yerçekimi Dalgalarını Tespit Edebilecek Lazer Geliştiriliyor

-Ruhefza-

MFC Üyesi
Üyelik Tarihi
4 Mar 2019
Konular
932
Mesajlar
4,109
MFC Puanı
1,190
Yerçekimi Dalgalarını Hassas Olarak Tespit Edecek Bir Lazer Sistemi Üzerinde Çalışılıyor

LISA görevi isimli uzay çalışmasında, bilim insanları uzaydan gelen yerçekimi dalgalarını tespit etmek için hassas bir uzay lazeri kullanacaklar. Bu hassas lazer üzerinde çalışmalar devam ediyor.
Araştırmacılar için yerçekimi dalgalarını yakalamak kolay değil. Var olan lazer sistemleri ile yerçekimi dalgalarını yakalamak için, kara delik çarpışması gibi bir büyük kozmik olayının olması gerekiyor. ABD’deki LIGO tesislerinde ve İtalya’da bulunan Virgo tesislerinde bulunan radarlarla bu şekilde yerçekimi dalgası tespit edilmeye çalışılıyor. Ancak şu an devam eden çalışmalar, ultra hassas bir lazer için devam ediyor.

7ff1fa9e4d11c25567e82df76931dd6b31d7b44d.jpeg

Ultra hassas lazer için Avrupa Uzay Ajansı(ESA), NASA iş birliği yapıyor. ESA ve NASA’nın bu ortak çalışmasına Lazer İnterferometre Uzay Anteni(LISA) görevi denildi. LISA görevinde, ultra hassas lazer için üç lazer yayıcı kullanılacak. Birbirinden uzakta kurulacak bu lazer yayıcılar, lazer yayarak bir lazer yüzey yaratacaklar. Yerçekimi dalgası bu lazer yüzeyden geçtiğinde yüzey değişecek. Bu yüzey değişikliği ile yerçekimi dalgaları daha hassas olarak tespit edilebilecek.

Dünya’daki gürültü, yerçekimi dalgalarının tespit edilmesini zorlaştırıyor. Araştırmacılar, yeni lazer sistemi ile en yaygın olaylardan bazılarının yarattığı yerçekimi dalgalarını izleyemeye çalışacaklar.


İsviçre Elektronik ve Mikroteknoloji Merkezi(CSEM)’den araştırmacılar, ESA ve NASA tarafından belirtilen gereksinimlerin neredeyse tamamını karşılayan ve alanla uyumlu bir prototipin ayrıntılarını açıkladılar. Prototipler özel bir test istasyonunda test edildiler ve lazer sistemi ile ilgili problemler tespit edildi. Şimdi bu prototip üzerinde çalışmalar devam ediyor.

Test edilen prototiple alakalı detaylı bilgiler 29 Eylül- 3 Ekim tarihleri arasında yapılacak 2019 Lazer Kongresi’nde açıklanacak.​
 
Üst