Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Rapunzel

MFC Üyesi
  • Üyelik Tarihi
    11 Mar 2015
  • Mesajlar
    5,320
  • MFC Puanı
    -445
Sizin beslenme tarzınız hangisi?


Duyarlı insanlar nasıl beslenir? Fazla araştıranlar veya fazla duygusallar yiyeceklerini neye göre seçer? Yararcı kişilikler sadece doymak için mi yer? İşte karaktere göre beslenme analizi...

Duyarlı insanlar nasıl beslenir?

Fazla araştıranlar veya fazla duygusallar yiyeceklerini neye göre seçer? Yararcı kişilikler sadece doymak için mi yer? Bana beslenmeni söyle, sana kim olduğunu söyleyeyim... Duyarlılar zevk için yerler. Duyarlı kişilikler için yiyeceklerin çekici yanları ya kokuları, ya tatları ya da sunumlarıdır. Yani yemekler duyularına hitap ettiği için onları severler. Yemeklere bir gurme edasıyla yaklaşırlar ve yemek yemek onlar için bir zevk meselesidir. Dolayısıyla duyarlı insanlar yemek konusunda yeniliklere çok açıktırlar; her çeşit yemeği denedikleri için de vücutları gerekli olan çeşit çeşit vitaminleri almaktadır. Ayrıca yemekten zevk aldıkları için fiziksel ve ruhsal açıdan faydalarını görürler. Duyarlı kişiliklerin tek dikkat etmesi gereken konu nerede duracaklarını bilmektir. Çünkü çok çeşit denedikleri ve zevk alarak yedikleri için kilo almaya da çok yatkındırlar. Eğer duyarlı olduğunuzu düşünüyor ve yemeklere bu şekilde yaklaşıyorsanız şunu unutmayın: Durmanız gereken zaman yediğiniz şeyin ağzınızda artık ilk anki gibi bir hoş bir tat bırakmadığı andır. Siz duyarlı bir insan olarak bu anı çok kolay anlayabilir ve orada kendinize dur emrini verebilirsiniz.

Entelektüeller içeriklere göre beslenirler

Entelektüel kişiliğe sahip olanlar içinde katkı maddesi olan yiyecekleri yemekten hoşlanmazlar. O kadar çok bilgi sahibidirler ki, her yemeğin besin değerlerini ölçmeyi alışkanlık haline getirmişlerdir. Eğer yemeklere bu şekilde yaklaşıyor ve aldığınız her yiyecek paketinin arkasını tek tek okuyorsanız entelektüel beslenenlerdensiniz demektir. Tabi bu durumun oldukça fazla iyi yanı var. Bilgileriniz sayesinde zararlı yiyeceklerden, doymuş yağlardan, katkı maddelerinden her zaman uzak durursunuz. Fakat bazı yiyecekleri de hayatınızdan tamamen çıkarmanız, ihtiyacınız olan bazı besin değerlerini vücudunuza hiç almamanıza da neden olur. Dolayısıyla bu dengeyi iyi korumak gerekir. Bu durumu önlemek için yiyeceklerin ne içermediklerine değil, size ne gibi faydaları olabileceklerine bakın. Yemeğin içerikleri yüzünden yiyeceklerden zevk almamayı bırakın. Şunu unutmayın: İyi veya kötü yiyecek yoktur, önemli olan neyi ne kadar yediğinizdir.

Duygusalların mideleri hislerine göre dolar

Moraliniz bozuksa, o gününüz çok stresli geçtiyse eliniz hemen bir çikolata paketine veya bir bisküvi kutusuna mı gidiyor? O zaman siz duygusal bir kişiliğe ve beslenme tarzına sahipsiniz demektir. Evet, çok çeşit yemek zaman zaman iyi olabilir. Mutluluk hormonu salgılatacak besinlerden almanız geçici de olsa moralinizi düzeltecektir. Ama farkındaysanız bu besinler genelde karbonhidratlı ve yağlı yiyeceklerdir. Dolayısıyla moralinizi başka şeylerle düzeltmeye çalışmanız sağlığınız ve kilonuz açısından daha faydalı olacaktır. İlla ki yemek yiyecekseniz de balık, kabak çekirdeği, fındık gibi Omega 3 yağı açısından zengin yiyeceklerin de moralinizi yükselteceğini unutmayın. Ayrıca dikkatinizi ve kendinize olan güveninizi artırmak için protein açısından yüksek yiyeceklere yönelebilirsiniz. Sinir sisteminizi kuvvetlendirmek için de bol sıvı tüketin.

Yararcı kişilikler ihtiyaçlarına göre yerler

Yararcı kişilikler için yemek sadece yaşamın bir parçasıdır; gerekli olduğu için yemek yenilir. Onlar sadece ihtiyaçları olduğu zaman beslenirler ve yemekten çok da fazla zevk almazlar. Örneğin sadece acıktıklarında yemeğe yönelirler ve o sırada kolayda ne varsa onu ağızlarına atarlar. Kilo almamak açısından kulağa hoş gelse de yararcı kişiliklerin beslenmesinde de kötü yönler ağır basmaktadır. Yemek yemeyi unuttukları bile olur. Sadece açlıklarını bastırmak için düşünmeden ve istemeden yemek yedikleri için, yediklerinin sağlıklı veya sağlıksız olduğunun farkına varmazlar. Yapılan araştırmalarda yararcı beslenenlerin çoğunun günlük hayatlarının diğer alanlarında daha disiplinli oldukları ortaya çıkmış. Eğer beslenme tarzınızın bu şekilde olduğunu düşünüyorsanız yapacağınız en mantıklı şey, hızlı ama sağlıklı yiyeceklere yönelmenizdir. Hazır salatalar, taze makarnalar, bol yeşillikli sandviçler, kahvaltılık tahıllar, kuruyemişler gibi pratik ama bir yandan da sağlıklı yiyecekler yardımınıza koşacaktır.




 
Üst Alt