Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Zeka ile kurnazlık farklı olgular. Kurnaz olan bir insan kendi çıkarları doğrultusunda bilinen doğruları yanlışmış gibi gösterebilme marifetini taşır ve bir süre sonra kendisiyle çelişkiye düşerek mefta olur. Zeki insan yapıcı ve olumlu düşünüp. bu bağlamda harekete geçer. Bunun yanında Kurnaz insan zekaya saygı duymaz, yanlış da olsa kendi fikirlerinde diretir, hatta bu fikirleri topluma kabul ettirmeye çalışır. Kısaca kurnaz insan zeka mevhumundan uzak bir sahtekardır denilebilir.
Kurnaz adam kendisi için düşünür, kendisi için konuşur, kendisi için ister; bu sebeple dostu, ahbâbı yoktur, yalnızlığın ve sevgisizliğin mahkûmudur. Zeki adam ise hâlden anlayan, yeteneklerini saygı ve sevgi duyup benimsediği toplumuna gerektiğinde karşılıksız sunmasını bilen soylu bir insandır.
şimdi yukarıdaki başlıkta zekanın ahlak açısından doğruluğu ya da yanlışlığı irdesi istenmemiş. O halde:
Bir insan zekasını kötü niyetle kullanabilir. Örneğin çoğumuza göre bir bankayı hack'lemek zeka ile yapılmış feeekat illegal bir eylemdir.
Konuya bu açıdan bakarsak zeki insan evet hem de kurnazın en önde gidenidir!..
Ek olarak daha önce bu hususta bir konu açılmıştı. İnsanların zekasına ön hayranlıkla alakalı. Zeki insanlar evet çoğumuza cazip gelebilir ama bu zekayı yer yer bizi manipüle emek için kullanmaya yeltenmeyeceğinin garantisini de hiçbir şey veremez...
Bu sizce de endişe verici değil mi?..
Değildir. Kurnaz olan insan bunu zekayla yapar elbette ama kurnaz olmak öncelikle biraz bencillik gibi biraz çirkin duygularla oluşan birşey gibi geliyor bana..