OBERON
MFC Üyesi
-
- Üyelik Tarihi
- 20 Kas 2016
-
- Mesajlar
- 3,156
-
- MFC Puanı
- 41
Karbonhidrat genel olarak karbon ve oksijenden oluşmuş organik bileşiklerdir. Bu malzemeler kalori ve enerji kaynağıdır. Şeker nişasta ve selüloz gibi besinlerin içinde bulunur. Şeker reçel şurup bal kakao çikolata buğday diğer tahıl ürünleri ve nişastalı unlu gıdalar en fazla karbonhidrat içeren maddelerdir.
Ne işe yarar?
Karbonhidratlar en az yağlar kadar önemlidir. Sağlıklı karbonhidratlar çocuklarımızın gelişiminde gereklidir. Sağlıksız karbonhidratlar ise abur cubur yemeklerde bulunmaktadır. Sağlıksız karbonhidratlar genellikle sağlıklı besinlerin etkisini yavaşlatmaktadır. Karbonhidratlar vücudun enerji sağlayıcısıdır. İki temel karbonhidrat vardır. Rafine proteinler ve ham proteinlerdir. Sağlıklı olan karbonhidratlar; Meyve ve sebzeler Rafine olmayan kepek unu Kepekli makarna esmer pirinçkepekli ekmek yulaf ezmesi ve arpadır. Ham karbonhidrat yemeliyiz. Kalori ihtiyacını düzenli olarak karşılayan bu karbonhidratlar yavaş yavaş sindirilirler. Sağlıksız karbonhidratlar; beyaz ekmek kurabiye makarna meyve suyu reçel konserve asitli içecekler ve beyaz un sayılabilir. Zararlı karbonhidratlar; kan şekerinde ani yükseliş ve düşüşlere neden olur. Besin değerleri düşüktür. Var olan besin değeri de kimyasal işlemler sırasında kaybolurlar. Örneğin; un rafine edildiğindeiçerideki krom yok olmaktadır.
Krom vücudumuzda kan şekerini dengelemektedir. Karbonhidratlar yapılarına göre 3 gruba ayrılırlar. Monosakkaritler; Glikoz Fruktoz Galaktoz Disakkaritler; Sakkaroz laktoz ve Maltozdur. Polisakkaritler; Nişasta Glikojen ve Selüloz olarak sayılır. Glikoz en basit şekerdir. Bitkilerde fotosentez ile ortaya çıkar. Nişasta; Çok sayıda glikozun bir araya gelmesi ile ortaya çıkar. Arpa buğday patates gibi besinlerde görülür ve suda erimez. Selüloz; Bitki mantar ve bakteri hücrelerinde hücre çeperi selülozdan oluşur. Selüloz hayvan hücrelerinde bulunmaz. Glikojen; kandaki glikoz seviyesi düştüğünde glikojen glikoza dönüşür ve kana karışır.
Belirtileri
Karbonhidrat eksikliği B vitaminleri bazı aminoasitler ve lif eksikliği olarak görülür. Bunun yanında halsizlik yorgunluk depresyon unutkanlık sinir sistemi bozuklukları sindirim sistemi özellikleri kanser ve kalp hastalıkları olarak kendini gösterebilir.
Ne işe yarar?
Karbonhidratlar en az yağlar kadar önemlidir. Sağlıklı karbonhidratlar çocuklarımızın gelişiminde gereklidir. Sağlıksız karbonhidratlar ise abur cubur yemeklerde bulunmaktadır. Sağlıksız karbonhidratlar genellikle sağlıklı besinlerin etkisini yavaşlatmaktadır. Karbonhidratlar vücudun enerji sağlayıcısıdır. İki temel karbonhidrat vardır. Rafine proteinler ve ham proteinlerdir. Sağlıklı olan karbonhidratlar; Meyve ve sebzeler Rafine olmayan kepek unu Kepekli makarna esmer pirinçkepekli ekmek yulaf ezmesi ve arpadır. Ham karbonhidrat yemeliyiz. Kalori ihtiyacını düzenli olarak karşılayan bu karbonhidratlar yavaş yavaş sindirilirler. Sağlıksız karbonhidratlar; beyaz ekmek kurabiye makarna meyve suyu reçel konserve asitli içecekler ve beyaz un sayılabilir. Zararlı karbonhidratlar; kan şekerinde ani yükseliş ve düşüşlere neden olur. Besin değerleri düşüktür. Var olan besin değeri de kimyasal işlemler sırasında kaybolurlar. Örneğin; un rafine edildiğindeiçerideki krom yok olmaktadır.
Krom vücudumuzda kan şekerini dengelemektedir. Karbonhidratlar yapılarına göre 3 gruba ayrılırlar. Monosakkaritler; Glikoz Fruktoz Galaktoz Disakkaritler; Sakkaroz laktoz ve Maltozdur. Polisakkaritler; Nişasta Glikojen ve Selüloz olarak sayılır. Glikoz en basit şekerdir. Bitkilerde fotosentez ile ortaya çıkar. Nişasta; Çok sayıda glikozun bir araya gelmesi ile ortaya çıkar. Arpa buğday patates gibi besinlerde görülür ve suda erimez. Selüloz; Bitki mantar ve bakteri hücrelerinde hücre çeperi selülozdan oluşur. Selüloz hayvan hücrelerinde bulunmaz. Glikojen; kandaki glikoz seviyesi düştüğünde glikojen glikoza dönüşür ve kana karışır.
Belirtileri
Karbonhidrat eksikliği B vitaminleri bazı aminoasitler ve lif eksikliği olarak görülür. Bunun yanında halsizlik yorgunluk depresyon unutkanlık sinir sistemi bozuklukları sindirim sistemi özellikleri kanser ve kalp hastalıkları olarak kendini gösterebilir.