Ramazan’a özel ekşi mayalı ekmek tarifi
500 g un (4,5 su bardağı)
310 g ılık su (iki su bardağından biraz eksik)
8 g tuz (iki çay kaşığı)
35 g Ekşi Ekmek Mayası
Garnitür
50 g Beyaz peynir
2-3 dal Dereotu (ince kıyılmış)
Derin bir kaba un, Yuva ekşi ekmek mayası ve tuzu koyup, tel karıştırıcı ile karıştırın. Azar azar su ilave ederken, ele yapışmayan ve pürüzsüz bir hamur olana kadar yoğurun. Üzerine peynirli karışımı ekleyip, birkaç dakika daha yoğurmaya devam edin. Elde ettiğiniz hamurun üzerini nemli bir bezle kapatıp, 15 dakika dinlendirin. Daha sonra hamura kat verip 15 dakika daha dinlenmeye bırakın. Dinlenen hamuru 3 eşit parçaya bölün ve her bir bezeyi sıkıca yuvarlayın. Hamur bezelerini yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin, hafifçe üzerine bastırın. Tepsinin üzerini kapatıp, hamur iki kat kabarana kadar 1-1,5 saat mayalandırın (ortamın sıcak/soğuk olmasına göre mayalanma süresi değişkenlik gösterebilir) Fırını önceden 200 °C'de ısıtın. Hamurların üzerine su püskürtün (veya fırın içine ısıya dayanıklı bir kap ile su konulabilir). Tepsiyi fırına yerleştirin 20-25 dakika kızarıncaya kadar pişirin. Fırından çıkarıp, tel üzerinde soğumaya bırakın.
500 g un (4,5 su bardağı)
310 g ılık su (iki su bardağından biraz eksik)
8 g tuz (iki çay kaşığı)
35 g Ekşi Ekmek Mayası
Garnitür
50 g Beyaz peynir
2-3 dal Dereotu (ince kıyılmış)
Derin bir kaba un, Yuva ekşi ekmek mayası ve tuzu koyup, tel karıştırıcı ile karıştırın. Azar azar su ilave ederken, ele yapışmayan ve pürüzsüz bir hamur olana kadar yoğurun. Üzerine peynirli karışımı ekleyip, birkaç dakika daha yoğurmaya devam edin. Elde ettiğiniz hamurun üzerini nemli bir bezle kapatıp, 15 dakika dinlendirin. Daha sonra hamura kat verip 15 dakika daha dinlenmeye bırakın. Dinlenen hamuru 3 eşit parçaya bölün ve her bir bezeyi sıkıca yuvarlayın. Hamur bezelerini yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin, hafifçe üzerine bastırın. Tepsinin üzerini kapatıp, hamur iki kat kabarana kadar 1-1,5 saat mayalandırın (ortamın sıcak/soğuk olmasına göre mayalanma süresi değişkenlik gösterebilir) Fırını önceden 200 °C'de ısıtın. Hamurların üzerine su püskürtün (veya fırın içine ısıya dayanıklı bir kap ile su konulabilir). Tepsiyi fırına yerleştirin 20-25 dakika kızarıncaya kadar pişirin. Fırından çıkarıp, tel üzerinde soğumaya bırakın.