Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

PHP ve PHP-Nuke: Dinamik Web Geliştirme ve İçerik Yönetimi Arasındaki Farklar

TRWE_2012

لِيَغْفِرَ لَكَ اللّٰهُ مَا تَقَدَّمَ مِنْ ذَنْبِك
Moderatör
  • MFC Puanı
    16,230
Merhabalar

PHP ve PHP-Nuke arasındaki farkları daha detaylı ve basit bir şekilde açıklayalım. Ayrıca, örnek kodlar ile de destekleyelim.

PHP Nedir?​

PHP, "PHP: Hypertext Preprocessor" ifadesinin kısaltmasıdır. Dinamik web sayfaları oluşturmak için kullanılan bir sunucu tarafı programlama dilidir. PHP, HTML ile birlikte çalışarak web sayfalarına dinamik içerik eklemeye olanak tanır.

Basit PHP Örneği​

Aşağıda, basit bir PHP kodu örneği bulunmaktadır. Bu kod, kullanıcıdan bir isim alır ve ekrana "Merhaba, [isim]!" mesajını yazdırır.

PHP:
<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
    <title>PHP Örneği</title>
</head>
<body>

<form method="post">
    İsim: <input type="text" name="isim">
    <input type="submit" value="Gönder">
</form>

<?php
if ($_SERVER["REQUEST_METHOD"] == "POST") {
    $isim = htmlspecialchars($_POST['isim']);
    echo "Merhaba, " . $isim . "!";
}
?>

</body>
</html>

PHP-Nuke Nedir?​

PHP-Nuke, PHP ile yazılmış bir içerik yönetim sistemidir. Kullanıcıların web siteleri oluşturmasına, içerik eklemesine ve yönetmesine olanak tanır. PHP-Nuke, forumlar, anketler, haberler ve daha fazlası gibi birçok özellik sunar.

PHP-Nuke ile Basit Bir İçerik Yönetimi​

PHP-Nuke kullanarak bir içerik yönetim sistemi oluşturmak için genellikle aşağıdaki adımları izlersiniz:

1.Kurulum: PHP-Nuke'yi indirip sunucunuza yüklersiniz. Genellikle bir veritabanı (MySQL) oluşturmanız ve yapılandırmanız gerekir.

2.Yönetim Paneli: PHP-Nuke, bir yönetim paneli sunar. Bu panel üzerinden içerik ekleyebilir, düzenleyebilir ve silebilirsiniz.

3.Modüller: PHP-Nuke, çeşitli modüller ile genişletilebilir. Örneğin, bir forum modülü ekleyerek kullanıcıların tartışmalar yapmasını sağlayabilirsiniz.

PHP-Nuke İçin Örnek İçerik Ekleme​

PHP-Nuke'de içerik eklemek için genellikle yönetim panelini kullanırsınız. Ancak, aşağıda basit bir içerik ekleme işlemini gösteren bir örnek verilmiştir:

1.Yönetim Paneline Giriş: http://yourdomain.com/admin.php adresine gidin ve yönetici hesabınızla giriş yapın.

2.İçerik Ekleme: "Haberler" veya "İçerik Yönetimi" bölümüne gidin ve "Yeni Ekle" seçeneğini tıklayın.

3.İçerik Formu: Aşağıdaki gibi bir form göreceksiniz:

3.1.Başlık: "Yeni PHP-Nuke Özelliği"

3.2.İçerik: "PHP-Nuke, kullanıcıların web sitelerini kolayca yönetmelerine olanak tanır."

4.Kaydet: Formu doldurduktan sonra "Kaydet" butonuna tıklayın.

Konuyu özetlersek;

A.PHP, dinamik web uygulamaları geliştirmek için kullanılan bir programlama dilidir. Örnek kodlar ile basit bir form oluşturduk.

B.PHP-Nuke, PHP ile yazılmış bir içerik yönetim sistemidir. Kullanıcıların içerik eklemesine, düzenlemesine ve yönetmesine olanak tanır. PHP-Nuke ile içerik eklemek için yönetim panelini kullanabilirsiniz.

Bu şekilde, PHP ve PHP-Nuke arasındaki farkları ve her birinin nasıl çalıştığını daha iyi anlamış olmalısınız.

Üst Alt