- Konum
- İzmir
-
- Üyelik Tarihi
- 9 Haz 2015
-
- Mesajlar
- 12,474
-
- MFC Puanı
- 1,810
Ortacağdan 10 Büyük İslam Düşünürü
İslamın doğması ve yayılması ile Dünya kültür ve düşünce hayatı çeşitlenmiş ve zenginleşmiştir. Bunun sonucu olarak da, o zamanlardan bugüne kadar iz bırakmış ve çağları aydınlatmış ve halen aydınlatan hayatları ile edebiyat ve düşünce hayatımıza zenginlikler katan 10 İslam düşünürünü seçerek sizler ile hayatlarını kısa cümleler ile paylaşalım istedik.
ilginc-bilgiler
Farabi
Farabi 870-950 yılları arasında yaşamış bir İslam bilgini ve düşünürüdür. Aristotelesin felsefesini benimser. Evrenin özünün hava, toprak, su ve ateş olduğunu söyler. Bilimleri Fizik, Matematik ve Metafizik diye 3 bölüme ayırmıştır. Âlem büyük insandır. İnsan küçük âlemdir der. İnsan iyiyi kötüden ancak bilgiyle ayırır. Farabiye göre doğada boşluk yoktur. Farabinin bu görüşü ondan yüzyıllar sonra Bacon tarafından Doğada bütün nesneler birbirinin devamıdır. Doğa boşluktan sakınır diye yüzyıllar sonra bile teyit edilmiştir.
Biruni
Biruni 973-1048 yılları arasında yaşamıştır. Doymak bilmeyen bir öğrenme hırsına sahip öğrencilik yaşamıştır. Japonya ve Amerika kıtasının varlığını Kristof Kolombdan 5 asır önce haber vermiştir. Dünyanın yuvarlak ve dönmekte olduğunu, yer çekimini Newtondan asırlar önce bulmuştur. Botanik ile ilgilenmiş, kuşlarla ilgili önemli araştırmalar yapmıştır. Dinler Tarihi ile ilgili önemli çalışmalara imza atmıştır. Ondan asırlar sonra Karşılaştırmalı Dinler Tarihi ayrı bir bilim olarak kabul edilmiştir.
Hallac-ı Mansur
Hallac-ı Mansur 858-922 yılları arasında yaşamıştır. Cüneyd Bağdadi ile tanışınca susmasını ve onun insanlarla fazla konuşmamasını tavsiye etmişti. Geleneksel İslamın dışında bir felsefe geliştirmiş ve çağında büyük tepki ile karşılanmıştır. Enel Hakkı savunmuştur. Enel Hakk(Ben Hakkım) dediği için işkenceler ile öldürülmüştür. Bu İslamın gelenekselliği dışına çıkanlara en büyük gözdağı olmuştur.
İbni Sina
İbni Sina 980-1037 yılları arasında yaşamıştır. Tıbbın Kanunu kitabı yüzyıllarca Batıda ders kitabı olarak okutulmuştur. Newtonun Eylemsizlik Prensibi ne yakın bir durumu daha 11. Yüzyılda bulmuştur. Onun bulduğu Güdülenmemiş Eğim Batıda İmpetus terimi ile karşılanmıştır. 5 ciltlik temel tıp kitabı yazmıştır. Kalp damar sistemi konusunda çalışmaları dikkat çekicidir.
Gazali
Gazali 1058-1111 yılları arasında yaşamış olan bir düşünürdür. şüphe aklı götürür görüşü ile Descartese Aklın bütün meseleleri kavrayamadığı tezi ile Kanta öncülük etmiştir. Duyuların kişiyi aldatabileceğini söylemiştir. İhya-Iulummuddin adlı eseri günümüzde bile defalarca basılarak insanları dün konusunda aydınlatmaya devam etmektedir. En çok eser veren ve üreten İslam Düşünürü olarak tanınmıştır.
İbni Rüşd
İbni Rüşd 1126-1198 yılları arasında yaşamış Gazalinin aksine Aristo ve Platonun düşüncelerini savunarak bunlara karşı çıkan Gazaliye karşı çıkmış ve Aristo ve Platonun savunmuş bir bilim adamı ve düşünürdür. Hatta bu konuda eserler yazarak tezini savunmuştur. Aristonun çok tesirinde kalmıştır. Her şeyin akıl ile anlaşılabileceğini öne sürdü. Fikirlerinin İslam dini esaslarına ters olması hoşnutsuzluk yaratmıştır. Tıp konusunda 16 eser yazan bir insandır. Çiçek hastalığının insan hayatında sadece 1 defa olabileceğini söylemiştir. Bu kitapları Avrupada ders kitabı olarak kabul edilmiştir. Akılcılığa çok önem veren bir filozof, düşünür olarak tanınmıştır.
Mevlana Celaleddin Rumi
Mevlana 1207-1273 yılları arasında yaşamış ve hayatının çoğunluğu Konyada geçmiştir. Babası devrin en önemli olan alimlerinden birisi olan Bahaddin Veled olan Mevlana, babası ölünce onun yerine geçti. Devrin en ünlü alimlerinden dersler aldı. Şam ve Halepte 6 yıl kaldı. Seyyid Burhaneddin babasının ölümünden sonra ona hocalık yapmıştır. Şems-i Tebrizi ile tanışması hayatının büyük oranda değişmesine sebep olmuştur. Şems bir kaybolup bir ortaya çıksa da sonunda ortadan Tamamen kayboldu. Oğlu Aleaddin ile arkadaşlarının kıskançlık sonucu Şems i öldürdüğü de söylenir. Şems den sonra kendisini Sema ayinine verdi. Şemsten sonra Selahattin Zerkubi ve dost oldu. Talebesi Hüsamettin Çelebi ile Mesnevisini hazırladı. Ölümünün düğün gecesi olarak anılmasını istedi. Mevlana bugün insanlığı aydınlatmaya devam ederken Türk Edebiyatına da ilham kaynağı olmaya devam etmektedir.
Hacı Bektaşı Veli
Hacı Bektaş 1209-1271 Yılları arasında yaşamıştır. Alevi Bektaşi anlayışının yaygınlaşmasına öncülük etmiştir. Bektaşi tarikatının piridir. İnsanoğlu bütün mahlukat ve mevcuttan kutsaldır .Tanrı insanı kamilin özünde ve yüreğindedir görüşü Bektaşiliğin ana prensibidir. Bektaşiler şu 7 prensibe bağlıdır.1) İnsanlık 2) İyilik 3) Adalet 4) Hürriyet 5) Eşitlik 6) Çalışkanlık 7) İnsanlık aşkı . Eline beline diline sahip ol ve Kadınlarınızı okutunuz, kadınlarını okutmayan millet yükselemez bunlar Bektaşiliği en bilinen felsefesidir.
İbni Haldun
İbni Haldun 1372-1406 yılları arasında yaşamıştır. Bir çok devlet görevinde bulunmuş ve İftiralara, kıskançlıklara, sonrasında siyasi işlerden 47 yaşında soğuyarak bilgi birikimini paylaşmak için Mukaddimeyi yazmıştır. Ancak batının onu tanıması 5 asırı buldu. 19. Yy da ancak tanınmaya başladı. El Ezherde dersler verdi. Kadıların kadısı olarak anıldı. Bölgenin maliki kadısı seçildi. İbni Haldunun iktisadi, siyasi ve yönetim hakkındaki görüşleri bugün bile İktisat öğretisinde kullanılmaktadır.
Ömer Hayyam
Ömer Hayyam, 1048-1131 yılları arasında yaşamıştır. Zamanın tüm ilimlerini okumuş ve zamanın bilgini olarak ün salmış, daha sonraları ise bilginliğinden çok şairliği ile tanınmaya başlamıştır. Zamanın İslam Kültüründeki Hakim anlayıştan uzaklaşmış akıl yürütme yoluyla evreni anlamaya çalışmıştır. Ömer Hayyam gibi pek çok düşünür temel İslami görüşlerden uzaklaştıkların için sapkın olarak görülmüşlerdir. Ama o evreni sadece kendi aklı ile tanımaya çalışmış ve bu da toplumda yanlış anlaşılmış bir şair ve düşünürdür.