• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Mangan Özellikleri ve Kullanım Alanları

OBERON

MFC Üyesi
Üyelik Tarihi
20 Kas 2016
Konular
2,670
Mesajlar
2,919
MFC Puanı
1,410
Periyodik cetvelin VII B grubunda yer alan kimyasal elementlerden birisi olan Mangan, 1774 tarihinde Carl Wilhelm Scheele tarafından keşfedilmiş fakat ilk madensel mangan Johan Gottlieb Gahn tarafından üretilmiştir.

Toplamda dört ayrı allotropu bulunan mangan, kimyasal özellik bakımından demir ile benzer nitelikler taşımaktadır. Açık havada yükseltgenen ve nemli şartlar altında metalik halde olan mangan paslanmaya başlarken hava ya da oksijen ile yanabilmektedir. Seyreltilmiş mineral asitlerde çözünebilen mangan, çözünme sırasında hidrojen açığa çıkarmaktadır.

Doğada çoğunlukla diğer elementler ile oluşturduğu bileşikler halinde bulunan mangan, lusit ve sert manganez oksitleri şeklinde olabilmektedir. Çoğu mangan yatağı, başkalaşım geçirmiş kayaların etkisinde oluşurken hava etkisinde yaşanan kimyasal reaksiyonlar nedeniyle diğer pek çok mineral çözünürken mangan çözünmemekte ve oksitler halinde kalmaktadır.

Özellikle tropik bölgelerde yaşanan bu durum mangan ile birlikte demir ve alüminyum yataklarının da bir arada bulunmasını sağlamaktadır. Bu örnekler içerisinde öne çıkan ülke ise Gana, Hindistan ve ABD şeklinde sıralanmaktadır. Ancak karada bulunan rezervler açısından incelendiğinde Güney Afrika, Rusya Federasyonu, Avustralya ve Gabon ilk sıralarda yer alır.

Çoğunlukla istenen düzeyde kaliteye sahip olan mangan yataklarının yüzey alanlarına yakın olması, maden ocaklarında elde edilmesini kolaylaştırmaktadır. Hemen, hemen tüm mangan filizleri fiziksel açıdan işlenebildiği için yıkama, eleme, yüzdürme, manyetik ayırma gibi işlemler ile mangan oranı artırılmaktadır.

Mangan üretimi ve sonraki aşamada kullanım alanlarına bakıldığında ise öne çıkan yer, demir – çelik üretimi olarak görülmektedir. Demir için karbonla birlikte en önemli alaşım maddesi olan mangan, demir ya da çelik içerisinde % 1 oranında dahil edilmektedir. Özellikle gemi ve benzeri alanlarda ağır yüklerin taşınması ve çekme direnci açısından mangan etkilidir.
 
Üst