Rapunzel
MFC Üyesi
-
- Üyelik Tarihi
- 11 Mar 2015
-
- Mesajlar
- 5,320
-
- MFC Puanı
- -445
ikindi kaçamaklarını engelleyecek 7 kural
1- AZ VE SIK: İştah, düşen kan şekeri ile birlikte artar. Az ve sık beslenerek kan şekerinizi dengeleyebilir ve iştahınızı kontrol altına alabilirsiniz. Günde 3 ana 3 ara öğün şeklinde beslenmek kan şekerinin dengeli yükselip alçalmasını sağlar. İkindi öğünlerinde tehlikeli iştahlardan kurtulmuş oluruz.
2- ZAMANINDA ÖĞÜN: Öğün atlamak iştahınızın dengesini bozan en tehlikeli durumdur. Çünkü öğün atlandığında, uzun süre aç kalmış oluruz. Buna bağlı düşen kan şekeri hem metabolizmamızı yavaşlatır, hem de iştahımızı anlamsız bir şekilde arttırır. İştahınızı dengelemek için öğün saatlerinizin arasını 23 saat olacak şekilde ayarlamalı ve gün içerisinde 4 saatten uzun aç kalmamalısınız.
3- YAVAŞ YEMEK: Yemeğinizi çok iyi çiğneyerek ve tadına vararak yemelisiniz. Hızlı yemek yemek iştahın tetiklenmesine yol açar. Çünkü tokluk sinyalleri beyine 20.dakikadan sonra ulaşmaya başlar. 510 dakikada sofradan kalkmanız iştahınızın bir süre sonra sinsice kabarmasına yol açacaktır. Yemeklerinizi yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek tüketin.
4- DÜŞÜK GLİSEMİK İNDEKS: Yüksek glisemik indeksli besinler kan şekerini hızla yükseltir ve hızla düşürür. Bu durum da canınızın birden tatlı çekmesine neden olabilir. Bu duruma maruz kalmamak için, beyaz un ve beyaz şekerle yapılan yiyeceklerden mümkün olduğunca kaçının.
5- POSA KAYNAKLARI: Posalardan yani liflerden fakir bir beslenme tarzı hem tokluk sürenizi kısaltır hem de kan şekerinizin daha kısa sürede düşmesine yol açar. Bu nedenle kurubaklagil, sebze ve meyve gibi posadan zengin besinleri öğünlerde tüketmeye özen göstermelisiniz. Posadan zengin bir diğer kaynak ise tam tahıl ürünleridir. Beyaz ekmek yerine tam buğday veya tam çavdar ekmeği tüketmeniz iştahınızı dengelemenize yardımcı olacaktır.
6- BOL SU: Öğün öncesi ve gün içerisinde mümkün olduğunca çok su içmek, iştahınızın azalmasına yol açar.
7- BOL SALATA: Öğünlerle birlikte bol salata yemek ve salatalarınıza yağ ve sirke ilave etmek sizi tok ve sağlıklı kılar.
1- AZ VE SIK: İştah, düşen kan şekeri ile birlikte artar. Az ve sık beslenerek kan şekerinizi dengeleyebilir ve iştahınızı kontrol altına alabilirsiniz. Günde 3 ana 3 ara öğün şeklinde beslenmek kan şekerinin dengeli yükselip alçalmasını sağlar. İkindi öğünlerinde tehlikeli iştahlardan kurtulmuş oluruz.
2- ZAMANINDA ÖĞÜN: Öğün atlamak iştahınızın dengesini bozan en tehlikeli durumdur. Çünkü öğün atlandığında, uzun süre aç kalmış oluruz. Buna bağlı düşen kan şekeri hem metabolizmamızı yavaşlatır, hem de iştahımızı anlamsız bir şekilde arttırır. İştahınızı dengelemek için öğün saatlerinizin arasını 23 saat olacak şekilde ayarlamalı ve gün içerisinde 4 saatten uzun aç kalmamalısınız.
3- YAVAŞ YEMEK: Yemeğinizi çok iyi çiğneyerek ve tadına vararak yemelisiniz. Hızlı yemek yemek iştahın tetiklenmesine yol açar. Çünkü tokluk sinyalleri beyine 20.dakikadan sonra ulaşmaya başlar. 510 dakikada sofradan kalkmanız iştahınızın bir süre sonra sinsice kabarmasına yol açacaktır. Yemeklerinizi yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek tüketin.
4- DÜŞÜK GLİSEMİK İNDEKS: Yüksek glisemik indeksli besinler kan şekerini hızla yükseltir ve hızla düşürür. Bu durum da canınızın birden tatlı çekmesine neden olabilir. Bu duruma maruz kalmamak için, beyaz un ve beyaz şekerle yapılan yiyeceklerden mümkün olduğunca kaçının.
5- POSA KAYNAKLARI: Posalardan yani liflerden fakir bir beslenme tarzı hem tokluk sürenizi kısaltır hem de kan şekerinizin daha kısa sürede düşmesine yol açar. Bu nedenle kurubaklagil, sebze ve meyve gibi posadan zengin besinleri öğünlerde tüketmeye özen göstermelisiniz. Posadan zengin bir diğer kaynak ise tam tahıl ürünleridir. Beyaz ekmek yerine tam buğday veya tam çavdar ekmeği tüketmeniz iştahınızı dengelemenize yardımcı olacaktır.
6- BOL SU: Öğün öncesi ve gün içerisinde mümkün olduğunca çok su içmek, iştahınızın azalmasına yol açar.
7- BOL SALATA: Öğünlerle birlikte bol salata yemek ve salatalarınıza yağ ve sirke ilave etmek sizi tok ve sağlıklı kılar.