Geleceğin Yiyecek Tercihlerini Kimler Şekillendiriyor?
Gıda ve beslenme alanında tüm dünyadan uzman isimleri buluşturan konferansta; gıda tercihleri, sürdürülebilir gıda tedariki, sürdürülebilir beslenme gibi önemli konular tartışıldı.
Tüketici davranışlarının da tartışıldığı konferansta, tüketicilerin seçimlerini belirleyen en önemli faktörün lezzetten çok, kişide oluşturduğu duygusal çağırışımlar olduğu belirtildi.
Gıda, beslenme ve sağlıklı yaşam konularında uluslararası gelişmeleri yakından takip ederek kamuoyuna aktaran Sabri Ülker Vakfı, 12 Ekimde Londrada gerçekleşen Geleceğin Yiyecek Tercihlerini Kimler Şekillendiriyor? konferansını izledi. Konferansta; toplumun gıda tercihleri, küresel gıda ve halk sağlığı sorunlarını çözmek için tüketici davranışlarının incelenmesi, sürdürülebilir beslenme gibi birçok konu gündeme geldi.
Tüketicilerle gıda ilişkisinin sorgulandığı konferans dünyanın en köklü beslenme topluluklarından İngiliz Beslenme Vakfının dünya çapında referans gösterilen bilim insanları ve iletişim uzmanlarının katılımıyla gerçekleşti.
Tüketici araştırmaları kapsamında yapılan son dönem araştırmalara ve sonuçlarına değinilen konferansta, tüketicilerin gıda seçimlerini belirleyen psikolojik üzerinde duruldu.
Avrupanın en kapsamlı beslenme araştırması
Gıda seçimlerinde tüketici davranışlarını belirleyen Avrupanın en kapsamlı araştırması olan, Avrupa Gıda Bilgi Konseyi'nin (EUFIC) koordine ettiği ve Türkiye ayağını Sabri Ülker Vakfının yürüttüğü, yeme davranışlarının, sağlık üzerindeki etkilerini bilimsel çalışmalarla gözler önüne seren Gıda Seçimini Etkileyen Faktörler/Drivers Of Food Choice araştırması da benzer sonuçlarıyla öne çıkıyor.
İngiltere, İtalya, Fransa, Polonya ve Türkiyede gerçekleştirilen araştırma kişilerin kahvaltılık gevrekler, hazır yemekler, yoğurt, tatlı atıştırmalıklar, bisküvi ve soğuk içecekler olmak üzere altı farklı ürün grubunda tercihlerindeki belirleyici güdülerin yanı sıra bu ürünleri tüketirken ne hissettikleri konusu üzerinde duruldu. Araştırmanın yapıldığı her ülkede mutluluğun yolunun dengeli beslenmeden geçtiğini sonucuna ulaşıldı.
İtalyanlar, İngilizler, Fransızlar mutluluğu yoğurtta buluyor
Türkiyede birçok ürün sadece mutluluk, güven ve sosyalleşmeye yardımcı olması nedeniyle tüketiliyor. Türkler gıdalarla ilgili farklı bilgiler yüzünden sağlıklı seçim yapmakta zorlanıyor. Avrupalılar bisküvi gibi tatlı atıştırmalıklardan lezzetli olduğu için haz duyarken, Türkler ise lezzetin yanı sıra sosyalleşmeye yardımcı olduğu için de tatlı ürünler tüketiyor. İtalyanlar, İngilizler ve Fransızlar için yoğurt tüketmek mutluluk veriyor. İngilteredeki tüketicilerin seçimlerini etkileyen en önemli faktör gıdaların sağlıkla ilgisi iken Fransız tüketiciler gıdaların keyif/haz verme tarafıyla daha ilgili çıkıyor.
Türkler kahvaltılık gevrekleri sağlıklı ve pratik buluyor
Kahvaltılık gevrekler, İtalyanlar için sağlık ve dengeli beslenmeyle eşdeğerken Fransızlar için sağladığı enerjiyle üretkenliği artıran bir gıda olarak görülüyor. Polonyalılar ve Türkler kahvaltılık gevrekleri pratikliği nedeniyle zaman kazandırdığı ve sağlıklı olduğu için tercih ediyor. Soğuk içeceklerde ise İngilizler lezzet ve sağlık arıyor. İtalyanlar bu tarz içecekleri gıda israfını azalttığı, tasarruf ve kilo kontrolü sağladığı için tüketiyor. Fransızlar soğuk içeceklerde meyve ve vitaminler içermesi gibi farklı özellikler ararken Türkler sağlığı ve lezzeti meyveli soğuk içeceklerde buluyor.
BNF tarafından düzenlenen Geleceğin Yiyecek Tercihlerini Kimler Şekillendiriyor? konferansı katılımcılara gıda seçiminde tüketicileri davranışlarını daha iyi anlama ve analiz etme fırsatının yanı sıra tarımdan gıda inovasyonuna, perakende eğilimlerinden sürdürülebilir beslenmeye birçok konuda detaylı bilgiler sunuldu.