Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Çocuklar Omega 3 takviyeleri almalı mı?

Herkül

Canım Dedem
Admin
Konum
BERGAMA
  • Üyelik Tarihi
    4 Haz 2013
  • Mesajlar
    32,171
  • MFC Puanı
    62,236
Çocuklar Omega 3 takviyeleri almalı mı?
D3lhUK.jpg

Omega 3 yağ asitleri, özellikle çocuklar için oldukça önemlidir. Ancak birçok ebeveyn, takviyelerin güvenilirliği konusunda kararsız. Diyetisyen Serkan Sıtkı Şahin, omega 3 takviyelerinin yararlarını, yan etkilerini ve dozaj önerilerini paylaştı.

Omega 3 yağ asitleri sağlıklı bir diyetin çok önemli bir parçasıdır. Omega 3, çocuklar için özellikle önemlidir, çünkü büyüme ve gelişmede kilit bir rol oynar. Ancak birçok ebeveyn, çocukları için omega 3 takviyelerinin gerekli veya güvenli olduğundan emin değildir.

Gelin birlikte çocukların alması gerekip gerekmediğini belirlemek için omega 3 takviyelerinin yararlarına, yan etkilerine ve dozaj önerilerine derinlemesine bir göz atalım.

Omega 3 nedir

Omega 3'ler, fetal gelişim, beyin fonksiyonu, kalp sağlığı ve bağışıklık dahil olmak üzere sağlığın birçok yönünün bir parçası olan yağ asitleridir. Esansiyel yağ asitleri olarak kabul edilirler, çünkü vücudunuz bunları kendi başına üretemez ve onları yiyeceklerden elde etmesi gerekir.

Üç ana tip omega 3 çeşidi vardı; alfalinolenik asit (ALA), eikosapentaenoik asit (EPA) ve dokosahekssaenoik asit (DHA).

ALA; bitkisel yağlar, kabuklu yemişler, tohumlar ve bazı sebzeler dahil olmak üzere çeşitli bitkisel besinlerde bulunur. Ancak, vücudunuzda aktif değildir ve vücudunuz sadece DHA ve EPA gibi aktif formlara çok küçük miktarlarda dönüştürür.

Bu arada, EPA ve DHA doğal olarak somon, uskumru ve ton balığı gibi yağlı balıklarda bulunur ve takviyelerde yaygın olarak kullanılır. Pek çok omega 3 takviyesi türü mevcut olsa da, en yaygın olanları balık yağı, krill yağı ve yosun yağıdır.

Omega 3'ün çocuklar için yararları

Pek çok çalışma, omega 3 takviyelerinin çocuklar için çeşitli yararlar sağladığını göstermektedir.

DEHB semptomlarını iyileştirebilir

Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB); hiperaktivite, dürtüsellik ve odaklanma zorluğu gibi semptomlarla bağlantılı yaygın bir durumdur. Bazı araştırmalar, omega 3 takviyelerinin çocuklarda DEHB belirtilerini azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir. Omega 3 yağ asitleri, DEHB'den sıklıkla etkilenen hafızayı, dikkati, öğrenmeyi, dürtüselliği ve hiperaktiviteyi olumlu yönde etkileyebiliyor.

Astımı azaltabilir

Astım, çocukları ve yetişkinleri etkileyen, göğüs ağrısı, solunum güçlüğü, öksürük ve hırıltı gibi semptomlara neden olan kronik bir durumdur. Bazı çalışmalar, omega 3 yağ asidi takviyelerinin bu semptomları hafifletmeye yardımcı olduğunu göstermektedir. Örneğin, 29 çocuktan oluşan 10 aylık bir çalışma, günde 120 mg kombine DHA ve EPA içeren bir balık yağı kapsülünün alınmasının astım semptomlarının azalmasına yardımcı olduğunu gösteriyor.

Beyin sağlığını arttırır

Gelişmekte olan araştırmalar, omega 3 yağ asitlerinin çocuklarda beyin fonksiyonlarını ve ruh halini iyileştirebileceğini göstermektedir. Omega 3 özellikle, öğrenme, hafıza ve beyin gelişimi için önemlidir. Ayrıca, bazı çalışmalar omega 3'ün çocuklarda depresyon ve duygudurum bozukluklarını da önlemeye yardımcı olduğunu göstermektedir.

Olası yan etkiler

Balık yağı gibi omega 3 takviyelerinin yan etkileri genellikle çok hafiftir.

En yaygın olanları; ağız kokusu, tat alamama, baş ağrısı, mide ekşimesi, mide bozukluğu, mide bulantısı ve ishaldir. Yan etki riskini azaltmak için çocuğunuza önerilen dozda verdiğinizden emin olun. Balık veya kabuklu deniz ürünlerine alerjisi olanlar, balık bazlı takviyelerden kaçınmalıdır. Bunun yerine keten tohumu gibi omega 3 bakımından zengin diğer yiyecekleri veya takviyeleri tercih edebilirsiniz.

Çocuklar için günlük doz

Omega 3'ün günlük ihtiyaç duyulan miktarı yaş ve cinsiyete bağlıdır. Takviyeleri kullanıyorsanız, paketteki talimatları izlemeniz en iyisidir.

Özellikle ALA, özel dozaj yönergelerine sahip tek omega 3 yağ asididir.

Çocuklarda ALA için önerilen günlük alım miktarı:

0-12 ay: 0,5 gram
1-3 yaş: 0.7 gram
4-8 yaş: 0.9 gram
9–13 yaş arası kızlar: 1,0 gram
9–13 yaş arası erkekler: 1,2 gram
14–18 yaş arası kızlar: 1,1 gram
14-18 yaş arası erkekler: 1,6 gram

Yağlı balıklar, kuruyemişler ve bitkisel yağlar omega 3 alımını artırmak için çocuğunuzun diyetine kolayca ekleyebileceğiniz mükemmel kaynaklardır. Çocuğunuz düzenli olarak balık veya omega 3 yağ asitleri yüksek olan diğer yiyecekleri yemiyorsa, takviyeleri düşünebilrisiniz. Genel olarak çoğu çalışma, günde 120-1.300 mg kombine DHA ve EPA'nın çocuklar için faydalı olduğunu göstermektedir. Yine de, herhangi bir olumsuz etkiyi önlemek için çocuğunuzu takviye almaya başlamadan önce güvenilir bir sağlık uzmanına danışmak en iyisidir.

Son not

Omega 3 yağ asitleri çocuğunuzun genel sağlığını korumak için önemlidir.

Omega 3'ler özellikle çocukların beyin sağlığı için faydalıdır. Ayrıca DEHB ve astım semptomlarını azaltabilirler.

Çocuğunuzun beslenmesine omega 3 içeren çok miktarda yiyecek eklemek, çocuğunuzun günlük ihtiyaçlarını karşılamasını sağlamaya yardımcı olabilir. Takviyeleri tercih ediyorsanız, uygun dozu sağlamak için bir sağlık uzmanına danışmak en iyisidir.

Alıntıdır...
 
Üst Alt