• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Cins Dergisi

Sentinus

MFC Üyesi
Üyelik Tarihi
27 Ağu 2013
Konular
3,490
Mesajlar
10,553
MFC Puanı
7,510
CİNS DERGİSİ

Aylık kültür dergisi Cins, Ekim sayısında “Halk Allah’ın ayetidir” dosya başlığıyla okuyucusunun karşısında. Uzun bir seneyi arkasında bırakan Cins dergi 13. sayısında halkı konuşuyor. Bu bağlamda Eren Safi, siyasalın ve mücadelenin nasıl kavranması gerektiğini irdeliyor.
Ekim sayısında “Aylık halk hareketi” olarak raflarda yerini alan Cins, halk konulu ufak bir dosya yapmış. Dergide İsmail Kılıçarslan, Güray Süngü, Hakan Arslanbenzer, Ercan Yıldırım, Mustafa Çiftçi, Aykut Ertuğrul, Eren Safi ve Tuba Kaplan’ın yazıları dikkat çekiyor. Yerlilik Düşüncesi kitabı yayımlanan Murat Erol da “Halk ideoloji içermez o sünnetullahın sonucudur” başlıklı söyleşisiyle derginin bu sayısına konuk oluyor.
Derginin önemli yazarlarından Eren Safi, devlet, fikir, rejim, devleti kurtaracak fikir gibi hayati meseleleri İslâmcı kuşakların tecrübeleri üzerinden yorumluyor. Dünyaya söyleyecek sözleri olmayan/kalmayan Avrupalıların arkasından devletçilik gemisine atlayarak gitmenin yanlış olduğunu hatırlatıyor. Topluca yaşadığımız bu savrulmanın sebebini ise, vaktiyle yayın çok gerilmesiyle açıklıyor. Safi’ye göre, yay çok gerildiği için ok da gitmesi gereken yerin çok ötesine gitti. Bundan dolayı, İslâmcı kuşakların 80’ler ve 90’lardaki rijitlik ifrat olarak ele alınmalıdır, bugün kendini bizatihi devletin yerine koymanın ise tefrit olduğu mutlaka söylenmelidir. Ona göre, vaktiyle, rejimi eleştirerek sarsması gerekenlerin devlet düşmanlığı motivasyonuyla devrimcilik oynamasıyla, bugün, eleştirmesi, zorlaması ve yönlendirmesi gerektiği halde ucu rejim bekçiliğine uzanan fetişist devletçilik rolüne soyunanlar arasında mahiyet bakımından esaslı bir fark yok.
Eren Safi, baştan sona düşüne taşına okunması gereken yazısında kötülüklerle mücadelede düşmanlarımıza benzersek ileriye doğru tek bir adım atmanın mümkün olmadığını güncel gelişmeler ekseninde ele alıyor. Bir fikrin, gerçek bir fikrin asla devletin bahçesinde yetişmeyeceğinin altını ısrarla çiziyor. İhtiyatsız, kendi ufkuyla yürünmesi gereken yolun ne olduğunu sarih bir biçimde ifade eden şu satırlar günümüzün siyasal ilmihali açısından önemli:
“Senin gaddar bir mendebura dönüşmen, kapkara bir kalple devletin yeni düşmanlarından başka bir şeyi görmemen sadece eldeki tohumları da çürütmeye yarar. Sen kalbinden merhameti söktüğünde, rahmeti çıkardığında olan yine bize olacak. Devletçilik böyle bir şey. Hâlbuki bizi devlet değil bir fikir kurtaracak. Bizi bir fikir kurtaracak. Devleti kurtaracak olan da o fikirdir.”
Cins derginin bu ay orta sayfasında Abdullah Harun var. Halkın “Hey İmam! Selam adamım!” diye çağırdığı İmam Harun, Batı’dan gelen Irkçılık ve kolonileştirme rüzgârlarına karşı ayakta dimdik durdu. Afrika’nın en Afrika’sı, en çok sömürülen ülkesi Güney Afrika Cumhuriyeti’nin imamı oldu. Müslüman nasıl olur herkese gösterdi.
Asım Gültekin ise, Cihan Aktaş’ın öykülerinin (ve romanlarının) sinemasal imkânlarının neler olabileceği üzerine önemli bir yazı kaleme getirmiş. Mehmet Hakkı Suçin, Hulûd El- Mualla’dan bir şiiri Türkçe söyleyerek dergiye katılmış. Coşku dolu bir kalbin dizeleri muhakkak okunmalı.
Arif Ay’ın tabiriyle “atını uçurumlara süren çocuk” yani genç yaşta toprağa verilen bir “şiir sandığı”, İlhami Çiçek. Cins Ekim ayında arka kapağı en güzele ayırıyor. Yaşamı boyunca şiirle ayakta duran ve yine ölümü şiirden olan İlhami Çiçek bu ayın cins kafası.
Dergi bu ay okurlarına eşine az rastlanır iki poster armağan ediyor. Ekim halk sayısını ithaf ettiği Aliya İzzetbegoviç ve şiiri “Başını hep dik tut” ile birlikte, sakalını kuşların çaldığı Cahit Zarifoğlu posterleri Cins derginin tüm okurlarına Ekim hediyesi.
 
Üst