• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Aşkın ömrü 28.8 ay

Yusuf

MFC Üyesi
Üyelik Tarihi
3 Nis 2015
Konular
1,134
Mesajlar
5,405
MFC Puanı
7,440
Aşkın ömrü 28.8 ay


cift.jpg

Uğrunda savaşlar başlatılmış, yaşamlar sonlandırılmış, saraylar anıtlar dikilmiş güçlü bir duygu aşk… Psikiyatrinin, psikolojinin, felsefenin, sosyolojinin ve biyolojinin konusu olmuş bir duygu ve eylem. Peki, aşk nedir? Neden aşık oluyoruz? İşte detaylar…
Aşk hep kalple ilişkilendirilen bir olgu ama temelinde pek çok kimyasalın etkisi olduğu artık biliniyor. Habertürk’ten Demet Demirkır’ın haberine göre, Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Ali Bozkurt, aşk ile ilgili temel nörokimyasalların testosteron, östrojen, dopamin, serotonin, oksitosin, vazopressin ve endorfinler olduğunu belirtiyor. Yani bu nöro-kimyasallar yakınlık, cinsel istek, ilişki başlatma ve sürdürme isteği gibi birçok duygumuzun nedeni.
Aşk konusunda en önemli kimyasalın dopamin olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ali Bozkurt şunları söylüyor: “Dopaminin depresyonda azaldığı, mani dediğimiz çoşkun, taşkın dönemde arttığı düşünülürse aşk ile bağlantısı daha iyi anlaşılır. Aşık olma sürecinin başlangıcında olası bir başka önemli madde de feromonlar. Bu kimyasal bazı kişileri daha yakın ve çekici bulmamıza neden oluyor.





HİÇBİR AŞK ÖLÜMSÜZ DEĞİL!

Yapılan araştırmalar feromonların bizi bir anlamda da koruduğunu gösteriyor. Feromonlar sayesinde genetik açıdan bizden daha farklı insanları daha çekici bulduğumuz konusunda bilgiler mevcut. Bu da çocuklarımızın daha sağlıklı olması anlamına geliyor. Peki, bu nörokimyasallar aynı yoğunlukta salınmaya devam ediyor mu? Maalesef bu sorunun yanıtı “Hayır”! En iyimser çalışma bile aşık olma duygusundaki yoğunluğun ortalama 28.8 ay devam ettiğine işaret ediyor. Bazı çalışmalar ise 7.4 ay gibi… Aşık olma eylemi burada açıklamaya çalıştığımız biyolojik yanından çok daha karmaşık psikolojik, sosyolojik, felsefi yanları da içeren bir durum. Bununla birlikte biyolojimizin bu duygu ve sonrasında davranışımızı yakından etkilediğini bilmekte yarar var. Evet gerçek bu: beynimizle aşık oluyoruz.”






ROMANTİK CAZİBE OKSİTOSİN HORMONU


Endokrinoloji Uzmanı Prof. Dr. Göksun Ayvaz, son yılarda yapılan hayvan ve insan çalışmalarında; oksitosin hormonunun sosyalleşme ve özel olarak eşlerle ilişkide rolünün olduğunun ortaya konduğunu ifade ederek şu bilgileri veriyor. Araştırmalar eşlerin kucaklaşması, sosyal destek alınması, masaj yapılması ve orgazm sırasında oksitosin seviyelerinin arttığını ayrıca hormonun yeni sevgililerde sevgilisi olmayanlara göre daha yüksek düzeylerde bulunduğunu gösteriyor. Tek eşlilik çok nadir olarak hayvanlarda ancak esas olarak insanlarda olan bir özellik. Tüm canlılarda ve insanlarda çift oluşturmanın nasıl bir mekanizma ile meydana geldiği hakkında çok az bilgi var. Ancak oksitosinin bunda rol oynayabileceği düşünülüyor. Sadakatin özellikle de erkeklerde hangi faktörlere bağlı olarak geliştiği de pek bilinmiyor. Yapılan çalışmalarda insanlara burun spreyi ile oksitosin verilmesinin sosyal uyarıların beyinde işlenmesini artırdığı; güven, hafıza, sadakat ve heyecan gibi sosyal duyguları ayarladığı gösterildi. Bunun aksine oksitosinin erkeklerde dışarıdan gelen itici, istenmeyen sosyal uyarılardan da koruduğu bulundu. Dirk Scheele ve arkadaşları yaptıkları bir çalışmada kadın ve erkek arasındaki romantik cazibenin oluşmasında ve bunun insanları monogamiye itmesinde de oksitosinin rolünün olduğuna dair bulgular elde etti.





SADAKAT BURUN SPREYİYLE ARTTI

Bir grup erkeğe burun spreyi ile oksitosin hormonu verildikten sonra bu yolla erkeklerin eşlerine ve ilişkilerine olan sadakatlerinin artabileceği belirtilmiş.
Bütün bu çalışmalardan alınan sonuçlar, daha sonra yapılacak olan daha büyük sayıda insanın katıldığı çalışmalarla da doğrulanırsa, kimbilir belki de bir gün monogami ve eş sadakati konusunda dünya üzerindeki ender canlılardan biri olan insana ve özellikle de erkeklere, oksitosin hormonu veya bunun salgılanmasını artıracak ilaçlar vererek daha sosyal olmaları, eşlerini daha çekici bulmaları ve eşlerine daha sadık olmaları sağlanabilir.
Aşk acısı da kimyasalların çalışmasına göre farklılık gösterir. Aşk acısı sırasında terapi ve ilaçlar etkilidir.

Sözcü..
 

DeStina

MFC Üyesi
Üyelik Tarihi
9 Haz 2015
Konular
11,091
Mesajlar
13,910
MFC Puanı
27,860
aşklar biter hevesler geçer..

fakat gerçek sevgi varsa kalplerde bir ömür sevgi bitmez...
 

Yusuf

MFC Üyesi
Üyelik Tarihi
3 Nis 2015
Konular
1,134
Mesajlar
5,405
MFC Puanı
7,440
Aşk olmak çok güzel diyorlar ben hiç olmadım ki...bitiyormuş...aşklar...
 
Üst