Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Amaca Giden Her Yol Mübah mıdır?

sensizlikmis

MFC Üyesi
  • MFC Puanı
    469

peki sence mübah davranış ne demek? nelerdir?
soruma cevap ver para kazanmak için birilerinin altına yatmam bana mübah mı?

başka insanların yalanı, dolandırıcılığı, kul hakkı kimin umurun da...
kim ne yaparsa yapsın, gerekli cezaları gerektiği zaman da verilir.

ben kendimi bileyim, ne yapmam gerektiğini bileyim gerisi umurum da değil..

bir kere art niyetini bir kenera koy..
söylediğin kelimeler hoş değil..
bir bayana yakışcak laflar da değil..
bugün oradaki insanlar bunu mübah mı görüyor?
biraz gerçekci bakmak gerekir olaylara..
biraz cevrene bakmak gerekiyor..
hayalperest insanlar daima toz pembe görür herşeyi..
onu yapmam şöyle yapmam böyle yapmam..
ama gün gelir önüne öyle şey konur ki..
istemeden kabullenirsin..

hani bir laf vardır ya bekara karı boşamak kolay diye..
bu da onun gibidir..

sensizlikmis

MFC Üyesi
  • MFC Puanı
    469
bir diğer olay uslup cok önemlidir..nasıl konuşcağını biliceksin yok bana cvp ver şu bu olmaz..
ikincisi lafları söylerken nereye gittiğini hesap ediceksin..
ücüncüsü polyanacılık oynamak istiyorsan oynayabilirsin..
ama hayatında bir gercekleri vardır..

hayaller

MFC Üyesi
  • MFC Puanı
    8
Aslında insan kendinin ne olduğunu nereye layık olduğunu ne kadar kötü yada iyi olduğunu çok iyi bilir kötüyse zaten huzursuzsur ve sağa sola sataşır başkalarınıda huzursuz eder ama bunu kabul etmez ört bas etmeye çalışır
başkaları suçluymuş gibi davranır :)

Anafiel

Merkabah'ın baş meleği
MFC Üyesi
  • MFC Puanı
    198
hayalperest insanlar hayatı toz pembe görür öylemi?
ya bu kişinin hayalleri koyu kırmızı ise... bunu hakaret sayarım.
yaşım 18 olabilir fakat hayatı kavrayabilecek kadar tecrübem oldu. polyanacılık oynamak isteyen varsa eğer kendisine eşlik ederim. nitekim hayal kurmak insanı bir çok düşünceden uzaklaştırdığı gibi zihnini de boşaltmasına yardımcı olur. bu şekilde daha iyi kavrar ve karar verir.

bana uslüp diyorsunuz fakat hayal kuran insanları gerçeklikten uzak olduğunu ima ediyorsunuz.

El Presidente

" Sen bir aysın,ben kara gece.."
MFC Üyesi
  • MFC Puanı
    227
Zafere giden yolda çekilen " çile " kutsaldır. Çile çektirmek değil.
Hitler'in yolu mübahmıdır ? Adam amacına doğru gitmişti sonuçta. Dünyanın en büyük soykırımını yaptı. Böyle birşey hangi dince sakıncasız görülebilir ?
Yada cami yaptırmak için para biriktiren bir iş adamı, vergi kaçırırsa ne olur ? Bu mübahmıdır ? Tabi ki de değil. Amacı iyi bile olsa, amacı için yaptığı şeyler yanlış olunca, olmaz...

Kısaca, amaca giden her yol tekin değildir.

sensizlikmis

MFC Üyesi
  • MFC Puanı
    469
bir yaşam var doğru ama yanlış bir gerçeklik var..
ben gördüklerimle bakarım gördüklerime göre konuşurum..
bakıyorum etrafıma ahkam kesen cok.. herkes iyi rol üstlenmiş onu yapmaya çalışıyor.. ama bir de şöyle geriye yaslanıp uzaktan baktığımda celişki görüyorum.. konuştuklarıyla yaptıkları arasındaki farkı görüyorum..
bazı şeylerin denenmesiyle ortaya cıkar.. sorsan kimse rüşvet almaz..
benim işim geregi bazı durumlar oluyor..adama bakıyorsun dürüstlükten ondan bundan dem vuruyor.. ama iş yaptırmaya başladın mı benim avantam nerede diyor.. bunun zorluğunu ben yaşıyorum.. devlet kurumlarıyla başka yerlerde.. herkes dışarıya karşı kendini iyi gösterir.. her konuda..

evet hayal kuruyoruz ama bir de gerçek diye birşey var.. her kurduğumuz hayal olmaz.. herşeyi daha iyi isteriz ama olmayınca olmuyor..

ben polyanacılık oynamam olana bakarım..ona göre konuşurum.. anlayışlar farklı olabilir.. mübah olarak görülmeseydi..şuan yaşanan bir çok şey olmazdı.. demekki mübahmış ki herkes bişeyler yapıyor..

sensizlikmis

MFC Üyesi
  • MFC Puanı
    469
Zafere giden yolda çekilen " çile " kutsaldır. Çile çektirmek değil.
Hitler'in yolu mübahmıdır ? Adam amacına doğru gitmişti sonuçta. Dünyanın en büyük soykırımını yaptı. Böyle birşey hangi dince sakıncasız görülebilir ?
Yada cami yaptırmak için para biriktiren bir iş adamı, vergi kaçırırsa ne olur ? Bu mübahmıdır ? Tabi ki de değil. Amacı iyi bile olsa, amacı için yaptığı şeyler yanlış olunca, olmaz...

Kısaca, amaca giden her yol tekin değildir.

onun acısından mübahtır.. tarih konusuna girersek orada farklılıkları görürsün.. adolf hitler alman yahudisidir..katlettiği yahudiler polonya ve diğer bölgelerdeki yahudilerdir..fakir insanlardı almanyanın geleceği icin birer tehditti ortadan kaldırması gerekiyordu.. ve o katledilenlerin arasında cingeneler de vardı..
sadece o değil abd rus kuvvetleri de cok şeyler yapmıştır..

savaş ta mübah diye birşey yoktur savaş halidir herşey oluyor..

camii vergi kacırmayan kim var? bir tane yer söyle bana.. ihalelere bak hangisi dürüst şekilde kazanıyor?

bu olaylar mübahlaştığı için böyle.. ben gercekcilik acısından baktım ve öyle değerlendirme yaptım.. bir gün büyük bir şirket kurduğunda ister istemez o yollara sende saparsın... dışardayken yargılaması cok kolaydır.. o anda buna karar vermek önemlidir..

El Presidente

MFC Üyesi
  • MFC Puanı
    227

onun acısından mübahtır.. tarih konusuna girersek orada farklılıkları görürsün.. adolf hitler alman yahudisidir..katlettiği yahudiler polonya ve diğer bölgelerdeki yahudilerdir..fakir insanlardı almanyanın geleceği icin birer tehditti ortadan kaldırması gerekiyordu.. ve o katledilenlerin arasında cingeneler de vardı..
sadece o değil abd rus kuvvetleri de cok şeyler yapmıştır..

savaş ta mübah diye birşey yoktur savaş halidir herşey oluyor..

camii vergi kacırmayan kim var? bir tane yer söyle bana.. ihalelere bak hangisi dürüst şekilde kazanıyor?

bu olaylar mübahlaştığı için böyle.. ben gercekcilik acısından baktım ve öyle değerlendirme yaptım.. bir gün büyük bir şirket kurduğunda ister istemez o yollara sende saparsın... dışardayken yargılaması cok kolaydır.. o anda buna karar vermek önemlidir..

Abi iyi de mübah demek " dince sakıncalı olmayan " demektir.

Benim bildiğim kadarıylada dünyanın üzerinde ne kadar din varsa, sami olsun baltık olsun veya en ücra köşede 100 kişinin inandığı birşey olsun, " sebepsiz yere " birini öldürmenin cezası ölüm ve cehennemdir.

Bu mantık ile yola çıkmamız gerekiyor. Zaten dikkat edersek, Hitler'in işlediği " savaş suçları " dince " mübah olmayan " adımların alayını kapsıyor. İşkence ederek öldürmek, çocuk/günahsız öldürmek, bir kimseyi bir kimseden üstün görüp aşağılık olanı öldürmek, öldürmek...

Yani amacı ne olursa olsun, içinde bulunduğu durum ne olursa olsun, yapılan eylemin mübah olup olmadığı, dini kitapların kesin kurallarına göre belirlenir.

Mantıken, bizim tartışmamız gereken sosyolojik olarak olumlu yada olumsuz olması değil, din gereği sakıncalı olup olmama durumudur.

Dindeki kaideler değiştirilemeyeceğine göre, bir eylem mübah olmasına rağmen mübah olmayan yada mübah olmayıpta mübahmış gibi gösterilemez.

Sadece savunulabilir ki bunun da doğruluğu acayip tartışılır.

hayaller

MFC Üyesi
  • MFC Puanı
    8

Benim bildiğim kadarıylada dünyanın üzerinde ne kadar din varsa, sami olsun baltık olsun veya en ücra köşede 100 kişinin inandığı birşey olsun, " sebepsiz yere " birini öldürmenin cezası ölüm ve cehennemdir.

Bu mantık ile yola çıkmamız gerekiyor. Zaten dikkat edersek, Hitler'in işlediği " savaş suçları " dince " mübah olmayan " adımların alayını kapsıyor. İşkence ederek öldürmek, çocuk/günahsız öldürmek, bir kimseyi bir kimseden üstün görüp aşağılık olanı öldürmek, öldürmek...

Yani amacı ne olursa olsun, içinde bulunduğu durum ne olursa olsun, yapılan eylemin mübah olup olmadığı, dini kitapların kesin kurallarına göre belirlenir.

Mantıken, bizim tartışmamız gereken sosyolojik olarak olumlu yada olumsuz olması değil, din gereği sakıncalı olup olmama durumudur.

Dindeki kaideler değiştirilemeyeceğine göre, bir eylem mübah olmasına rağmen mübah olmayan yada mübah olmayıpta mübahmış gibi gösterilemez.

Güzel anlatmışsın ya saolasın :)

sensizlikmis

MFC Üyesi
  • MFC Puanı
    469

Mantıken, bizim tartışmamız gerek sosyolojik olarak olumlu yada olumsuz olması değil, din gereği sakıncalı olup olmamalı durumudur.

mübahın ne olup olmadığını bende gayet iyi biliyorum..
ama bir gerçekliğe de bakmak gerekir..
bununla ilgili vereceğim örnek sayısı da coktur..
ister kabulleniriz ister red ederiz.. ama ortada bir gerçeklik var..

ben ticaretle ugraşıyorum.. ticaretle uğraşan da cok insan var..
herkes mübahlaştırmıştır bu işi..beş vakit namaz kılan eski patronum vardı neler yapardı neler..

en basiti zekat konusu.. şuan öyle birşey yapıldı zekatta.. mübah oldu..
dini boyutuyla bakarsak cok şeyin nasil mübahlaştığını görürüz..iş konusunda da bakarsak aynı şekilde.. söylemek cok kolaydır..

dinde uygun olmayan çok şey saolsun hocalar sayesinde o kadar mübah hale getirildi ki..

eleştiririz siyasetcileri onları bunları.. ama zamanında onu eleştirenler o makama geldiğinde nasil onlar gibi davrandıklarını da görürüz..

konuşmaya geldiğimizde hepimiz iyi insanlarız..
harama el uzatmayız.. öksüz yetim hakkını gasbetmeyiz..
şans oyunları oynamayız.. emeklinin maaşında icki vs olmaz..
yahu koskocaman türkiye örneği duruyor önünüzde..
adliye koridorlarında vergi koridorlarında ne dümenler döner..
bunları onlar yapmıyor..sistemce buna dahiliz..sen ben olarak görme bunu..
toplumsal olarak gör..

ve bir örnek dersim olayı vardır.. bugün her ne kadar o olay farklı aksettirilse de.. 15 bin e yakın insan hayatını kaybetmiştir..
ve o olayda cok sayıda askerde hayatını kaybetmiştir..
dağlardan askere ateş acmalar.. vs vs..
dersim bölgesi biz özerklik isteriz asker vermeyiz devlete vergi vermeyiz dedi..sonrasında bazı olaylar ceriyan etti..

ve yaşananlardan sonra bir daha doğu da 1984 e kadar eylem olmadı..
eğer buna dini boyutta bakılsaydı o şeyin yapılmaması gerekiyordu..
orada cok şeyler oldu cünkü.. ancak yapılmasaydı şuan tr diye bir ülke belki de olmucaktı..

almanya da yaşananlar ortada bir yahudinin bir yahudiye yapmasıdır..
adolf hitler kendisi acısından almanyanın geleceğini kurtarmak istedi..
şu an o soykırım olmasaydı dünya daha farklı olurdu..

bunun gibi tarihte bir cok olay var.. o zaman onlar niye mübahlaştı?
osmanlıyı da ele alabiliriz.. koskocaman şeylü islamlar fetva bile verdi bu konularda..

cıkan sonuç her ne kadar mübah olmasa da toplum mübahlaştırıyor olayları..
her ne kadar dini acıdan sakıncalı olsa da.. bugünün iyi insanları yarın kötü olabiliyor..kötü kararlar veriyor..sonuçları kötü cıkabiliyor..

dini acıdan bir cok şey şuanda delinmiş durumda.. helalleştirilmiş..
sen buradan istediğin kadar sabaha kadar anlat o mübah olmayan şeyleri..
otur şöyle yaslan geriye bir türkiyeyi izle..sonra tekrar konuşalım..

El Presidente

MFC Üyesi
  • MFC Puanı
    227

mübahın ne olup olmadığını bende gayet iyi biliyorum..
ama bir gerçekliğe de bakmak gerekir..
bununla ilgili vereceğim örnek sayısı da coktur..
ister kabulleniriz ister red ederiz.. ama ortada bir gerçeklik var..

ben ticaretle ugraşıyorum.. ticaretle uğraşan da cok insan var..
herkes mübahlaştırmıştır bu işi..beş vakit namaz kılan eski patronum vardı neler yapardı neler..

en basiti zekat konusu.. şuan öyle birşey yapıldı zekatta.. mübah oldu..
dini boyutuyla bakarsak cok şeyin nasil mübahlaştığını görürüz..iş konusunda da bakarsak aynı şekilde.. söylemek cok kolaydır..

dinde uygun olmayan çok şey saolsun hocalar sayesinde o kadar mübah hale getirildi ki..

eleştiririz siyasetcileri onları bunları.. ama zamanında onu eleştirenler o makama geldiğinde nasil onlar gibi davrandıklarını da görürüz..

konuşmaya geldiğimizde hepimiz iyi insanlarız..
harama el uzatmayız.. öksüz yetim hakkını gasbetmeyiz..
şans oyunları oynamayız.. emeklinin maaşında icki vs olmaz..
yahu koskocaman türkiye örneği duruyor önünüzde..
adliye koridorlarında vergi koridorlarında ne dümenler döner..
bunları onlar yapmıyor..sistemce buna dahiliz..sen ben olarak görme bunu..
toplumsal olarak gör..

ve bir örnek dersim olayı vardır.. bugün her ne kadar o olay farklı aksettirilse de.. 15 bin e yakın insan hayatını kaybetmiştir..
ve o olayda cok sayıda askerde hayatını kaybetmiştir..
dağlardan askere ateş acmalar.. vs vs..
dersim bölgesi biz özerklik isteriz asker vermeyiz devlete vergi vermeyiz dedi..sonrasında bazı olaylar ceriyan etti..

ve yaşananlardan sonra bir daha doğu da 1984 e kadar eylem olmadı..
eğer buna dini boyutta bakılsaydı o şeyin yapılmaması gerekiyordu..
orada cok şeyler oldu cünkü.. ancak yapılmasaydı şuan tr diye bir ülke belki de olmucaktı..

almanya da yaşananlar ortada bir yahudinin bir yahudiye yapmasıdır..
adolf hitler kendisi acısından almanyanın geleceğini kurtarmak istedi..
şu an o soykırım olmasaydı dünya daha farklı olurdu..

bunun gibi tarihte bir cok olay var.. o zaman onlar niye mübahlaştı?
osmanlıyı da ele alabiliriz.. koskocaman şeylü islamlar fetva bile verdi bu konularda..

cıkan sonuç her ne kadar mübah olmasa da toplum mübahlaştırıyor olayları..
her ne kadar dini acıdan sakıncalı olsa da.. bugünün iyi insanları yarın kötü olabiliyor..kötü kararlar veriyor..sonuçları kötü cıkabiliyor..

dini acıdan bir cok şey şuanda delinmiş durumda.. helalleştirilmiş..
sen buradan istediğin kadar sabaha kadar anlat o mübah olmayan şeyleri..
otur şöyle yaslan geriye bir türkiyeyi izle..sonra tekrar konuşalım..

Güzel abicim ben seni anlıyorum. Ama sen beni anlamıyorsun.

Mübah olmayan bir işi mübahmış gibi gösteren bir kimse, din gereği hangi konumdadır ? Günahkâr.

Kişi yada kişiler istedikleri kadar oyun hamuru gibi yoğursunlar değiştirsinler farketmez. Birşey mübahsa mübah, değil ise değildir.

Atıyorum faiz'i toplumumuzun her kesimi mübah olarak görse bile dinen mübah değil haramdır. Faiz'in mübah olup olmaması zaman içerisinde değişmez. Olayın ana temasında din yattığı ve kur'ana yada İncil'e yeni bir update gelmeyeceği için, bu değiştirilemez.

Günümüzden örnekleyelim.

Bir kadının saçını açarak topluma çıkması mübah değildir. Ama bunu mübah diye gösterenler yok mu ? Var. Onlar öyle diyor diye, yada ortam hakkaten bunu kaldırıyor, " evet yaa mübahtır " yorumları yapılabiliyor diye bu gerçekten mübah mı olur ? Hayır.

Dediğin gibi kitleleri yok etmek için fetvalar çıkaran, hazine doldurmak için "kafirdir, katledilmesi vaciptir" tarzı fetvalar veren insanlar da olmuştur. Ama bu, bunların yanlış olduğu gerçeğini değiştirmiyor.

Kısaca mübah olan ve olmayan şeyler kesinlikle ayan beyan meydandadır. Değiştirilemez.

Bana kalırsa konu başlığı kafaları karıştırmış.

" Amaca giden her yol mübah mıdır ? " diye bir soru olunca, soruya sosyolojik yada mantık yönünden cevap vermek saçma oluyor.
Soru eğer, " Amaca giden her yol doğru mudur ? " olsaydı, cevaplarımız çok farklı ve çeşitli temellere dayanıyor olurdu. Öyle olmayınca, cevaplar sadece dine dayanıyor.

sensizlikmis

MFC Üyesi
  • MFC Puanı
    469
ben seni anlıyorum..
üzümünü ye bağını sorma hesabı..

dini terimleri sosyal hayatımızda cok kullanıyoruz..ama yapmaya gelince eksik kalıyoruz..

değiştirilemezse..

o zaman bu ülkeye şeriat gelmelidir.. cünkü ALLAh ın hükmü budur..
eğer islam toplumuysa bu ülke.. islami kaideyi esas alıyorsa islamla yönetilmesinde bir mahsur yoktur.. bugün diyanet denen kurum maşallah herşeyi mübahlaştırdı normalleştirdi.. bir cok şeyi kılıfına uydurdu..

bir sürü fetva var.. dinde tam aksi yönünde.. o zaman bunlar ne olucak?
göz göre göre değiştirilen meal olarak değiştirilen ayetler var kelime olarak
bunlar ne olucak o zaman?

eğer birşeyi düzgün yapmak istiyorsak en başından düzgün yapmalıyız..
getirirsin ülkeye şeriatı şeriat kurallarını islam hukukunu..buna karşı cıkmazsın..
hakimiyet kayıtsız şartsız ALLAH'ındır dersin.. ondan sonra toplumda mübahlaştırılmış tüm olayları kökten kaldırırsın..
sonra bu konuyu tekrar konuşma şansımız var.. sohbetlerde orada burada bu mevzular cok konuşulur herkes bişey der.. mübahlaştıran bile öyle olmaz böyle olmalı der.. ama uygulamaya gelince sıfır..

bir şekilde bir yerde açık veriyoruz.. bugün kur'an ı okursan cok konu var..
bugün yaptığımız bir çok şeyin kur'an la celiştiğini görüyoruz.. kur'an bunlara izin vermiyorken biz yapıyoruz..
belli başlı şartları yapıyoruz diğerlerini görmezden geliyoruz..
sonra oturup sabahtan akşama kadar öyle değil böyle olmalı diye konuşuyoruz..eğri oturup düz konuşmak gerekir

bugün cok sayıda hocaya soru sordum.. aldığım cevaplar beni güldürdü..
hocalar bile artık işin kaymağında.. başkalarına gelince olmaz hayır..
ama kendilerine gelince normal..

ben seni anlıyorum sen beni anlıyorsun..
ama ortada bir gerçek var.. ben olaya toplumsal olarak bakıyorum..
ve bireylerin davranışlarına..

bu ülke şeriatla yönetilmedikce.. islam hukuku olmadıkca.. ister mübah diyelim ister demiyelim birşey değişmicek.. kur'an da ALLAhın emirleri kesin ve kat'idir.. istediğin kadar ibadetini vs yap.. asıl emirlerini yok sayarsan.. ama şu bu diye başlıyan sözlerle devam edersen olay bitiyor orada..

El Presidente

MFC Üyesi
  • MFC Puanı
    227
ben seni anlıyorum..
üzümünü ye bağını sorma hesabı..

dini terimleri sosyal hayatımızda cok kullanıyoruz..ama yapmaya gelince eksik kalıyoruz..

değiştirilemezse..

o zaman bu ülkeye şeriat gelmelidir.. cünkü ALLAh ın hükmü budur..
eğer islam toplumuysa bu ülke.. islami kaideyi esas alıyorsa islamla yönetilmesinde bir mahsur yoktur.. bugün diyanet denen kurum maşallah herşeyi mübahlaştırdı normalleştirdi.. bir cok şeyi kılıfına uydurdu..

bir sürü fetva var.. dinde tam aksi yönünde.. o zaman bunlar ne olucak?
göz göre göre değiştirilen meal olarak değiştirilen ayetler var kelime olarak
bunlar ne olucak o zaman?

eğer birşeyi düzgün yapmak istiyorsak en başından düzgün yapmalıyız..
getirirsin ülkeye şeriatı şeriat kurallarını islam hukukunu..buna karşı cıkmazsın..
hakimiyet kayıtsız şartsız ALLAH'ındır dersin.. ondan sonra toplumda mübahlaştırılmış tüm olayları kökten kaldırırsın..
sonra bu konuyu tekrar konuşma şansımız var.. sohbetlerde orada burada bu mevzular cok konuşulur herkes bişey der.. mübahlaştıran bile öyle olmaz böyle olmalı der.. ama uygulamaya gelince sıfır..

bir şekilde bir yerde açık veriyoruz.. bugün kur'an ı okursan cok konu var..
bugün yaptığımız bir çok şeyin kur'an la celiştiğini görüyoruz.. kur'an bunlara izin vermiyorken biz yapıyoruz..
belli başlı şartları yapıyoruz diğerlerini görmezden geliyoruz..
sonra oturup sabahtan akşama kadar öyle değil böyle olmalı diye konuşuyoruz..eğri oturup düz konuşmak gerekir

bugün cok sayıda hocaya soru sordum.. aldığım cevaplar beni güldürdü..
hocalar bile artık işin kaymağında.. başkalarına gelince olmaz hayır..
ama kendilerine gelince normal..

ben seni anlıyorum sen beni anlıyorsun..
ama ortada bir gerçek var.. ben olaya toplumsal olarak bakıyorum..
ve bireylerin davranışlarına..

bu ülke şeriatla yönetilmedikce.. islam hukuku olmadıkca.. ister mübah diyelim ister demiyelim birşey değişmicek.. kur'an da ALLAhın emirleri kesin ve kat'idir.. istediğin kadar ibadetini vs yap.. asıl emirlerini yok sayarsan.. ama şu bu diye başlıyan sözlerle devam edersen olay bitiyor orada..

Abi yalnız benim anlatmak istediğim " Amaca giden yolda herşeyin mübah olmadığı. "

Yani ben bir ateist olarak, dinde mübah olan herşeyin "doğru" olduğunu düşünmüyorum.

Sadece sorulan soruya cevap verebilmek için dini referans alıyorum.

Eğer konuyu " mübah " diye değil de " iyi veya doğru " diye yorumlayacak olsaydık, cevabım farklı olurdu tabi.

sensizlikmis

MFC Üyesi
  • MFC Puanı
    469
Abi yalnız benim anlatmak istediğim " Amaca giden yolda herşeyin mübah olmadığı. "

Yani ben bir ateist olarak, dinde mübah olan herşeyin "doğru" olduğunu düşünmüyorum.

Sadece sorulan soruya cevap verebilmek için dini referans alıyorum.

Eğer konuyu " mübah " diye değil de " iyi veya doğru " diye yorumlayacak olsaydık, cevabım farklı olurdu tabi.

ben mübah görürüm..belli kurallar içerisinde..cizgiyi aşmadan
ama şartlar var.. ALLAh kimseyi o şartlarla karşılaştırmasın..
konuşmaya gelince herşey de birşeyi söyleriz..
bu gün ki toplumda bir olay görürüz onun üstünden konuşuruz..
onun yaşadığı şartı durumu bilmeyiz..
her konuda bi fikrimiz zikrimiz var..

sen kendi acından bakarsın ben kendi acımdan..
ben toplumda kalıplaşmış her sözü doğru görmüyorum..
zaman durum ve mekanında etkisi oluyor..
büyük konuşmayı da doğru bulmuyorum..
ben yazdıklarımı genel mana da konuştum..ama iş dine dönünce o yönde konuştum..

Üst Alt