MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

atasozleri

  1. LaiLa

    Bugünün İşini Yarına Bırakma. Atasözünün Anlamı ve Açıklaması

    Bugünün işini yarına bırakma. Bir iş günü gününe yapılmalıdır. İşi yarına bırakmak kimi olumsuzlukları da beraberinde getirir. Yarın daha önemli bir işin çıkmayacağını nereden bilebiliriz? Diyelim ki çıktı, o zaman ne yapacağız? Kuşkusuz bugünkü işten önce onu yapacağız, bugünkü iş de...
  2. LaiLa

    Bugün Bana İse Yarın Sana. Atasözünün Anlamı ve Açıklaması

    Bugün bana ise yarın sana. Neyin ne zaman olacağı bilinmez; bu ister felâket, ister nimet olsun. Bugün ben bir felâket ve haksızlıkla karşılaşmışsam, yarın da sen aynı durumla karşılaşabilirsin. Bugün sen nimetler içinde bulunup mutluysan, yarın da ben kavuşup mutlu olabilirim. Bunu aklından...
  3. LaiLa

    Böyle Gelmiş Böyle Gider. Atasözünün Anlamı ve Açıklaması

    Böyle gelmiş böyle gider. Öteden beri süre gelen durum, kurulu düzen, halk arasında yaşayan gelenek ve görenekler kolay kolay değişmez.
  4. LaiLa

    Boynuz Kulağı Geçer. Atasözünün Anlamı ve Açıklaması

    Boynuz kulağı geçer. Eğitime sonradan da başlasa kimi yetenekli, becerikli, öğrenme ve kavrama gücü gelişkin olan çırak veya öğrenci, ustasından ya da öğreticisinden daha ileri gidebilir; onlardan daha başarılı olabilir.
  5. LaiLa

    Boş Torbaya Eşek Gelmez. Atasözünün Anlamı ve Açıklaması

    Boş torbaya eşek gelmez. Hemen her iş çoklukla bir emek, masraf ve fedakârlık ister. Bunları gösteriniz ki elde etmek istediğinize kavuşmanız mümkün olsun.
  6. LaiLa

    Boş Torba İle At Tutulmaz. Atasözünün Anlamı ve Açıklaması

    Boş torba ile at tutulmaz. Hiç kimse emeğinin boşa çıkmasını istemez, karşılığını mutlaka bekler. Bir kimseye iş yaptırmak, onu bir yere bağlamak istiyorsanız, ona emeğinin karşılığını da ödemek zorundasınız.
  7. LaiLa

    Boş Gezmektense Bedava Çalışmak Yeğdir. Atasözünün Anlamı ve Açıklaması

    Boş gezmektense bedava çalışmak yeğdir. Boş olmak, hiçbir uğraşa girmeden gezmek insanı tembelliğe, miskinliğe alıştırır. Öyle ki bu insanların kimisi can sıkıntısından ne yapacağını bilemez olur, yanlış yola sapar, kötülüklere bile bulaşır. Parasız da olsa çalışmak, boş oturmamak insanı...
  8. LaiLa

    Boş Fıçı Çok (Fazla) Langırdar. Atasözünün Anlamı ve Açıklaması

    Boş fıçı çok (fazla) langırdar. Gösterişe düşkün, bilgisiz, deneyimsiz kimse kendini ön plâna çıkarmak ve bilgiçlik taslamak amacıyla çok konuşur; her sözün arasına girer, etrafındakileri rahatsız eder.
  9. LaiLa

    Boş Çuval Ayakta (Dik) Durmaz. Atasözünün Anlamı ve Açıklaması

    Boş çuval ayakta (dik) durmaz. 1. Karnı aç olan kimse, iş yapamaz. 2. Beceriksiz, deneyimsiz, bilgisiz kimse bir iş tutunamaz. 3. Hiçbir tutamağı bulunmayan, gerçeklerden uzak, temelsiz düşünce ya da plânlarla sonuca ulaşılamaz.
  10. LaiLa

    Bostan Yeşil (Gök) İken Pazarlığa Oturulmaz. Atasözünün Anlamı ve Açıklaması

    Bostan yeşil (gök) iken pazarlığa oturulmaz. Ne olacağı, nasıl gelişeceği, nasıl sonuçlanacağı bilinmeyen bir konu, iş ya da durum üzerinde anlaşmaya varılıp söz verilemez.
  11. LaiLa

    Borç Yiğidin Kamçısıdır. Atasözünün Anlamı ve Açıklaması

    Borç yiğidin kamçısıdır. Birisine borçlanan, borcunu da ödemek isteyen kimse kendini daha çok çalışmak ve kazanmak zorunda hisseder; bu yönde girişimde bulunur.
  12. LaiLa

    Borç Uzayınca Kalır, Dert Uzayınca Alır. Atasözünün Anlamı ve Açıklaması

    Borç uzayınca kalır, dert uzayınca alır. Hemen her şeyin bir yapılma zamanı vardır. Borç da zamanında ödenmezse kişilerde bir gevşeklik görülür, borçluluk duygusu zamanla azalır. Borç uzun süre ödenmez olur, hatta hiç ödenmez bile. Dert de böyledir; zamanında önlem alınmaz ve hastalık uzarsa...
  13. LaiLa

    Borçtan Korkan Kapısını Geniş (Büyük) Açmaz. Atasözünün Anlamı ve Açıklaması

    Borçtan korkan kapısını geniş (büyük) açmaz. Alacaklının yanında yüzü yerde olmak istemeyen, borç etmekten korkan kimse tedbirli olur; masraflarını kısar, gelişigüzel harcamalar yapmaktan kaçınır, kendine uygun bir yol seçip ona buna ziyafet vermekten uzak durur.
  14. LaiLa

    Borçsuz Çoban Yoksul Beyden Yeğdir. Atasözünün Anlamı ve Açıklaması

    Borçsuz çoban yoksul beyden yeğdir. Beyleri bey yapan cömertlikleri, ellerindeki varlıkları yoksullara dağıtmalarıdır. Varlıksız, sıkıntı içinde yüzen bir beyin sadece adı kalmıştır. Varlığı olmayan, yoksulları gözetme ve doyurma görevini yapamayan bir bey için bu durum acı vericidir. Böyle...
  15. LaiLa

    Borçlunun Yalımı Alçak Olur. Atasözünün Anlamı ve Açıklaması

    Borçlunun yalımı alçak olur. Borçlu kimseler, borçlarını ödeyemedikleri için alacaklıları yanında rahat olamazlar; başları yukarıda yürüyemezler, üzülüp incinirler, sanki suçlu gibi dururlar, kendilerini ezik hissederler.
  16. LaiLa

    Bol Bol Yiyen, Bel Bel Bakar. Atasözünün Anlamı ve Açıklaması

    Bol bol yiyen, bel bel bakar. Bugünün yarını da vardır. Savurganlık yapıp elindekini bol bol harcayan, düşünceli davranıp ilerisi için bir şey bırakmayan kimse, yarın geçimini temin edecek bir şey bulamaz. Başkalarına muhtaç olur, onun bunun eline bakar.
  17. LaiLa

    Boğaz Dokuz (Kırk) Boğumdur (Boğa Boğa Söyler). Atasözünün Anlamı ve Açıklaması

    Boğaz dokuz (kırk) boğumdur (boğa boğa söyler). Bir sözü düşünüp taşınmadan, içimizden geçirmeden, kendi kendimize ölçüp tartmadan, doğuracağı sonuçları hesaplamadan, düzeltmeden söylememeliyiz. Ola ki istemediğimiz bir sözü ağzımızdan çıkarmış olabiliriz. En doğrusu, uygun biçimi bulduktan...
  18. LaiLa

    Bitli (Kurtlu, Çürük) Baklanın Kör Alıcısı Olur. Atasözünün Anlamı ve Açıklaması

    Bitli (kurtlu, çürük) baklanın kör alıcısı olur. Değersiz, işe yaramaz, kötü şeylerin de müşterisi olur. Onları kimileri anlamadığı, kalitesini bilmediği için alır; kimileri de kendileri bakımından bizim kavrayamadığımız bir değer ifade ettiği için alır.
  19. LaiLa

    Bir Yemem Diyenden Kork, Bir Oturmam Diyenden. Atasözünün Anlamı ve Açıklaması

    Bir yemem diyenden kork, bir oturmam diyenden. Kimi insanlar vardır ki dedikleriyle yaptıkları birbirine uymaz. Kimi isteksiz görünüp "yemem" diyen insanların isteklilerden daha çok yedikleri, kimi hevessiz görünüp "kalamam" diyen insanların da diğerlerinden daha çok oturdukları, hatta yatıya...
  20. LaiLa

    Bir Şeyin Önüne Bakma, Sonuna Bak. Atasözünün Anlamı ve Açıklaması

    Bir şeyin önüne bakma, sonuna bak. Kimi işler vardır ki iyi başlamamış ama iyi sonuç vermiştir. Üstelik başlamış bir işte geri dönmek de zordur. Bu sebeple bize düşen yolumuza azimle devam etmek, gereken çabayı göstermek, işi lâyıkıyla yapmaya çalışmaktır.
Üst Alt