Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Zıpkınla Balık Avında Kullanılan Elbiseler Ve Özellikleri

GirL

MFC Üyesi
  • Üyelik Tarihi
    16 Nis 2013
  • Mesajlar
    1,857
  • MFC Puanı
    5
Vücut ısımız 36-37 C. derece dir ve dış ortam ısısının değişmesi halinde bünyemiz ceşitli tepkiler verecektir.Bu tepkiler av sırasındaki konsantremizi bozacak av verimimizi düşürecektir.Isı korumamızı dalış amacımız ne olursa olsun Dalış elbiseleri ile sağlarız.
Asıl olarak elbise dalış ekipmanlarının içinde en önemlilerindendir.Renk-kalınlık-performas balık avını verimli hale getiren unusurlardır.

Yurdumuz Denizlerinde sular ciddi sıcaklık değişiklikleri göstermektedir.Bölgesel ve mevsimsel değişiklikler 12 ay avlanan bi avcı için çeşitli kalınlıkta elbiselere sahip olmayı uygun göstermektedir.3-5-6.5-7 mm lik elbiseler avcının tercihine sunulmuştur.İmkan varsa farklı kalınlıklarda 2 takım eliseye sahip olunmalı Deniz suyu sıcaklığına göre 2 si içinden uygun olanı secilmelidir.Bir elbisenin altını diğerinin üst kısmıyla kombine ederek farklı su sıcaklıklarında da kullanabiliriz.
Deniz suyunun sıcak olduğu bölgelerde yada mevsimlerde kalın bir elbisenin sadece alt kısmını yada üst kısmını giyerek av yapmak vücut ısısını uygun derecede tutabilir, fakat kamufle olmayı eksi yönde etkileyecektir.Elbiseler bizi deniz suyunun soğukluğundan koruduğu gibi balıkların alışmış olduğu insan tablosundan da kamufle edecektir.
Dalış elbiselerinin %90 ında ana malzeme neoprendir.İç yüzey ve dış yüzey farklı malzemelerle kaplanarak dayanıklılık ve kullanışlılık arttırılmıştır.Konumuz SCUBA elbiseleri olmadı için üzerinde durmaya gerek duymuyorum.Fakat; genellikle fermuarlı olan scuba elbiselerinde ,fermuarsız olan avcı elbiselerine nazaran su sirkülasyonu daha fazladır.Genellikle kısa süren scuba dalışlarında soğuk etkisini dalgıca fazla göstermez.Av için suya giren bir dalgıç bazen 6-7 saat suda kalabilmektedir.15-16 C derecelik bir suda çok azda olsa su sirkülasyonu ciddi üşümeye sebep olacaktır.
Avcı elbiselerinin İÇİ genellikle acık neoprendir yani herhangi bir kaplama olmaz.En fazla tercih edilen model de bu tip elbisedir.Isı yalıtımı fazladır,konforludur,yumuşaktır ve ciğerlerimizi sıkıp bizi bunaltmaz.Bu artı yanlarının yanı sıra giyip cıkarması çok zahmetlidir.içi açık neopren bir elbiseyi kuru giymek neredeyse imkansızdır,çekiştirmeden ötürü hem dalıcının teni hemde elbise zarar görebilir.Bu tip elbiseleri giymek için genellikle şampuanlı su karışımı kullanırız.Şampuanın miktarı burada önemlidir,ne çok fazla nede az olmalıdır.Elbisenin içine döküp iyice çalkaladığımız şampuanlı su elbisemizi giyerken daha rahat kaymasını sağlayacak ve oluşabilecek zaraları engelleyecektir.Kış döneminde yanımızda getireceğimiz sıcak şampuanlı su karışımı ile daha fazla konforlu giyiniriz.Şampuanımızı yada şampuanlı suyumuzu unuttuk farzedelim,işte işin en vahim kısmı;bu durumda sadece su kullanmak yetersiz kalır.Elbiseyi denize girip su içinde giymek zorunda kalırız,içeride dolaşan deniz suyu rahat bir giyinme sağlayacaktır.

Gelelim elbiselerin dış yüzeylerine;

-Dış yüzeyi çıplak Yani kaplamasız neopren olanlar,polyamid ve polyester (jarse,licra vs.) malzeme ile kaplı olanlar olarak 2 tür dür.
-Dışı jarse kaplı olanlar en fazla kullanılan tipdir.Dış darbelere,kayalara sürtünmelere karşı
elbiseyi büyük ölçüde korur.Fakat jarse az da olsa su tutan bir malzemedir.Yani derin dalışlarda avcının hızını az da olsa yavaşlatır.
-Dış yüzeyi kaplamasız olanlar yani smothskin (opencell) olarak adlandırılanlar bakım ve kullanım dezavantajları yanında jarse kaplı elbiselere nazaran çok yumuşak ,extra esnek ve konforludur.Dış yüzeyde herhengi bir kaplama olmadığından ısı yalıtımı daha fazladır.Genellikle derin dalıcıların tercihidir.Kaplamasız olduğundan dikey dalışlarda dalgıcın hızının artmasına sağlar.Dış yüzeyde su tutacak bir kaplama olmadığı için çabuk kururlar ve dalıştan sonra elbise ile beklediğimiz zamanlarda yada tekne ile mera değiştirdiğimiz zamanlarda dalgıcın daha az üşümesini sağlarlar.Fakat bu tip smothskin elbiseler dış yüzeyi kaplamasız olduğundan dış darbelerden,sivri kaya uclarından daha fazla etkilenir kullanımı dikkat ister.Smothskin elbiseleri giymek diğer jarse ve licra kaplı olanları giymekten daha zordur.elbise çok hassastır,çekiştirme ve tırnak darbelerinden daha fazla etkilenir.Bu elbiseleri çıkarmakta güçtür.Dış yüzey kesinlikle ıslak olmalı yada şampuanlı su karışımı ile kayganlaştırılmış olmalıdır.


ELBİSE SATIN ALIRKEN
-Elbisenin kullanım amacı bilinmelidir ona göre satın alınmalıdır.
-Avcı ağırlıklı olarak yaptığı ava göre elbise satın almalıdır yada birden fazla av çeşidi için birden fazla elbise satın almalıdır.
-Elbise vücuda çok iyi oturmalıdır,çok sıkı elbise avcıyı strese sokacak, bedeni fazla sıkıştırıp nefes tutma kapasitemizi azaltacaktır.Bol veya çok az dahi büyük gelmiş bir elbise tenimiz ile arada fazla su sirkülasyonuna yol acacak buda avcının üşümesine sebep olacaktır.Diz arkası ve dirsek gibi kısımlarda bol kalan kısımlar rahatsızlık verecek hatta tahrişe sebep olacaktır.
-Elbisenin rengi avcı için önemilidir.Parlak ve su altında fazla belirgin renkler avcılıkta tercih edilmez.(sarı,pembe vs) Siyah yada kamuflaj elbiseler amaca uygundur.
-Avcı yaşadığı bölgedeki su sıcaklığını bilmeli, mevsimsel su sıcaklığı değişikliklerini göz önünde bulundurmalı ona göre kalınlıkta elbise satın almalıdır.
-Avcı elbiseleri tek parca olmamalıdır.Alt kısım;askılı bahcıvan,yüksek belli pantolon,Üst kısım ise başlıklı jacket şeklinde olanlar tercih edilir.

Elbiselerimizi kullanmadığımız zamanlarda yapmamaız gereken ufak işlemler var.
Güneş ışığı neopren elbiselere en fazla zarar veren unsurdur,direk güneş ışığı elbiseye vurmamalıdır..
Deniz suyundaki tuzda elbiseye uzun vadede zarar verir.hergün dalan bir avcı elbiselerini tatlı suyla yıkamayı unumadıysa sorun olmayacaktır.Tuz, malzemelerimiz kuruduğu zaman zarar vermeye,çürütmeye başlar.Fakat Her dalış sonrası başta elbiselerimiz olmak üzere tüm malzemeleri tatlı su ile arındırmalıyız.
 
Üst Alt