• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Zerdeçalın 5 faydası

Pamira

Moderatör
İçerik Üreticisi
Üyelik Tarihi
22 May 2019
Konular
2,801
Mesajlar
9,706
MFC Puanı
60,560
VARAN 1... KANSERE KALKAN

BOL ve sık zerdeçal tüketenlerde meme, kalın bağırsak, yumurtalık, prostat kanserlerinin sıklığı daha az. Mesela Hindistan ve Japonya’da durum böyle. Zerdeçal bu işi içindeki ‘kurkumoid’ler ve ‘turmeron’lar sayesinde başarıyor ama bunlardan hangisinin ‘antikanser kalkan’ oluşturmakta daha etkili olduğu hâlâ bilinmiyor. Zerdeçal kanser oluşumuna sadece sinyal yolaklarını etkilemek veya iltihabi süreçleri baskılamakla değil, yolun daha en başında, “epigenetik” meselesini, yani genetik eğilimi kontrol altına alarak da başarabiliyor. Zerdeçalın kanser önleme ve mevcut bir kanserin tedavisini destekleyip iyileşmeyi hızlandırma yönündeki faydalarını araştıran uzmanların en ünlüsü Dr. BB. Agarwall. Dr. Agarwall araştırmalarını Houston’daki (ABD) ünlü MD. Anderson Cancer Center’da sürdürüyor.

VARAN 2... HAFIZAYA DESTEK

ZERDEÇALIN bellek gücünü desteklediği, Alzheimer riskini düşürdüğü, damar sertliğini frenleyerek bellek kaybına yol açan iltihabi süreçlere “dur” dediğini gösteren güçlü veriler var ve bu bilgi de defalarca doğrulandı. Zerdeçal sadece Alzheimer’ı engellemiyor, genelde her türlü “bunama” sorununu geciktirebiliyor. Zerdeçalın bellek ilişkilerini araştıran merkezlerin başında ABD’deki UCLA Tıp Fakültesi’nin nöroloji departmanı var. Onlar bu konunun referans araştırma merkezlerinden biri ve “zerdeçalın belleği korumadaki etkinliği oldukça güçlü” olduğunu söylüyorlar.

VARAN 3... ROMATİZMAYA FREN

ZERDEÇALIN faydalı olduğunu bildiğimiz bir diğer sorun da yaşlılığa bağlı kronik romatizmal hastalıklar. Bilindiği gibi yaşlılık romatizması (kireçlenme) sadece mekanik bir hasardan ibaret değil. Problemin önemli bir yanını da eklemde, özellikle kıkırdak yapıda gelişen yangısal süreçler, kronik iltihap (yani inflamasyon) problemi oluşturuyor. Zerdeçal antiinflamatuar etkisi, yani “yangın söndürücü itfaiye eri” rolüyle yanığa bağlı eklem sorunlarını da hafifletebiliyor.

VARAN 4... BAĞIŞIKLIĞA TAKVİYE

ZERDEÇALIN farklı etkilerle güçlü bir bağışıklık desteği olduğunu gösteren bilimsel yayınların sayısı da bir hayli fazla. Her gün düzenli zerdeçal tüketimi daha az viral ve bakteriyel enfeksiyon riski anlamına da gelebiliyor.

VARAN 5... DAMARLARA KORUMA

ZERDEÇALIN damar yaşlanmasını geciktiren süreçlere de müdahil olduğunu gösteren veriler var. Damar içi yüzeyini döşeyen koruyucu “endotel” tabakasını destekliyor. Endoteli tamir ederek “plak oluşumu” ve “damar sertliğine” giden süreçleri de yavaşlatabiliyor. Kısacası, damar yaşlanmasını geciktirmede de zerdeçal etkili olabiliyor.

BİR SORU: TAZESİ Mİ, TOZU MU?

BAŞKA ayrıntılar da var: Pişmiş zerdeçal pişmemişten, sıcak zerdeçal soğuk zerdeçaldan, çeyrek çay kaşığı kadar karabiber eklenmiş zerdeçal eklenmemiş olanından çok daha etkili. Aslında her defasında zerdeçalı çiğ ya da pişmiş halde yemek de doğru değil. Değişim yapmak daha doğru. Zira, pişmiş zerdeçalın DNA koruma (yani kanseri önleme gücü) daha fazla iken çiğ zerdeçalın iltihap önleme (eklem ve beyin desteği) gücü daha fazla. Bir küçük not daha: Zerdeçalın taze olanının tadı daha makul, daha hafif. Kuru zerdeçalın tadından hoşlanmayanlara, tadı daha güç hissedilen taze zerdeçal parçası tavsiye ediliyor. Tazenin en önemli riski boyaması. Eliniz ya da temas ettiğiniz yüzeyde leke bırakması.

BİR SORU: YAN ETKİSİ VAR MI?

PEKİ, aşırı tüketimin bir zararı olabilir mi? Maalesef evet! Mutfağınızda zerdeçala daha sık yer açın ama safra taşı veya böbrek taşı probleminiz varsa ya da safra kesesi probleminiz söz konusuysa önce gidip doktorunuzla bir konuşun.

NOT EDİN... ZERDEÇAL KULLANIM KILAVUZU

GELENEKSEL Hint mutfağı günde ortalama 1 çay kaşığı toz zerdeçal tüketiyor. Benim tavsiyem de aynı miktar. İsteyen yan etki görmez ise biraz daha arttırabilir. Taze zerdeçal kullanımı da mümkün. Taze kök zerdeçalın sadece 1 santimlik küçük bir parçası bile yetiyor. İyice ezip yiyeceklere ilave ediliyor. Zerdeçalın en önemli sorunu bağırsaklardan kolayca emilememesi, bağırsak bariyerine geçip kana kolayca ulaşamaması. Kana geçince de karaciğerden hızla safraya atılıvermesi. Karabiberle birlikte tüketildiğinde zerdeçalın bağırsaktan emilimi de karaciğerden hızlı atılım problemi de ciddi biçimde artıyor. Eğer ortamda azıcık yağ da varsa ve yağla, karabiberle karışmış zerdeçal biraz da ısıtılırsa emilim daha da çoğalabiliyor. Bu nedenle “zeytinyağı+zerdeçal+karabiber” karışımını salataya ilave edebilir, yemeklerinize (tencere yemekleri, çorbalar) ekleyebilirsiniz.
 
Üst