Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Zekeriya Sertel

DeStina

Her Nasip Vaktine Esirdir
MFC Üyesi
Konum
İzmir
  • Üyelik Tarihi
    9 Haz 2015
  • Mesajlar
    12,474
  • MFC Puanı
    1,810
Zekeriya Sertel
Zekeriya SertelZEKERıYA SERTEL, Cumhuriyet döneminin en önemli gazetecilerindendir. 1890’lı yılların başında, Makedonya’nın Usturumca kasabasında doğdu. Selanik Hukuk Fakültesi ve Paris Sorbonne Üniversitesi’nde yükseköğrenim gördü; New York Columbia Üniversitesi’nde gazetecilik okudu. Gazeteciliğe 1911’de Selanik’te, Yunus Nadi’nin çıkardığı Rumeli gazetesinde başladı. 1923’te Ankara’da Basın-Yayın Genel Müdürlüğü yaptı. Yunus Nadi ile birlikte Cumhuriyet gazetesinin kurucuları arasında yer aldı. 1924’ten sonra Türkiye’nin en önemli yayınlarından olan Resimli Ay dergisini, Hayat Ansiklopedisi’ni, Son Posta gazetesini çıkardı. 1934’te Tan gazetesini çıkarmaya başladı. II. Dünya Savaşı yıllarında başyazarlığını yaptığı bu gazetede, faşizme ve nazizme karşı, yazılarıyla savaş açtı. CHP döneminde tek parti rejiminin sona ermesi ve demokrasiye geçilmesi için verdiği mücadele, Tan gazetesinin, demokrasi karşıtlarının saldırısına uğraması ve tahrip edilmesiyle sonuçlandı (1945). Eşi ile birlikte tutuklandı, yaptığı savunma sonucunda beraat etti ama can güvenliği nedeniyle, 1952’de yurtdışına çıkmak zorunda kaldı. Viyana, Bakü ve Paris’te yaşadı; Dünya Barış Konseyi’nde Nâzım Hikmet ile birlikte çalıştı. Batı ülkeleri ve Sovyetler Birliği’ne yaptığı ziyaretlerde edindiği izlenimleri kitaplarında dile getirdi; hayatının son yıllarını yurt hasreti içinde ama verimli bir şekilde geçirdi. 1977 yılında Türk pasaportu alıp yurda döndüyse de Paris’te yaşamaya devam etti. 1980 yılında Paris’te öldü.
 
Üst Alt