Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Zambak Çiçeği...

Cohen

MFC Üyesi
  • Üyelik Tarihi
    2 Şub 2013
  • Mesajlar
    1,686
  • MFC Puanı
    66
Zambak Çiçeği - Zambak Çiçeği Özellikleri - Zambak Çiçeği Ve Bitkisi - Zambak Çiçeği Renkleri

1exx8y.jpg


Zambak Çiçeği ve Bitkisi: 1 metreye kadar uzayabilen dik gövdeli, iri ve güzel çiçekler açan bir bitkidir. Beyaz, kırmızı, mor, siyah, sarı gibi farklı renklerde çiçek açan pek çok türü vardır. Latince Adı: Lilium.

Soğanlı bir bitkidir. Yaklaşık 100 türü vardır. Sadece bahçede değil balkonlar da çiçek tarhlarında, saksılarda hatta kaya bahçelerinde bile oldukça iyi sonuç verir. Bodur ağaçların ve çalıların arasında da rahatlıkla kullanabilirsiniz. Humusça zengin, verimli topraklardan hoşlanır.

Hafif asitli topraklarda da gelişir. Genç sürgünler ilkbahar donlarından etkilenebilir. Güneş ya da yarı bölge alanlara dikin. Büyüme sırasında haftada iki kez sulamayı unutmayın.

Zambak Çiçeği insanlık tarihinde çok eski bir geçmişe sahiptir. Öyle ki bundan 3000 yıl önce yetiştirildiğine dair kayıtlar vardır. Çok fazla çeşidi üretilmiştir. Zambak Çiçeği yetiştirmek kolay değildir. Sabır ve bilgi gerektirir.

Birçeneklilerin Zambakgiller (Liliaceae) ailesinden bir bitkidir. Zambak‘ların taç yaprakları sarı, kırmızı, turuncu gibi sıcak renklidir ve üstlerinde siyah çizgi ya da lekeler bulunur. Zambak’lar soğanlı çiçeklerdendir ve bazıları dallanma noktalarının kutluk altlarında ortaya çıkan çok sayıda soğancıklarla çoğalırlar.

vcxsvd.jpg


Zambağın büyük olan ve olgunlaştığında altın sarısı çiçek tozlarını yayan erkek organları çiçeği daha da gösterişli kılar. Liliales ya da liliiflorae takımının örnek türü olan lilium cinsi bitki bilimsel açıdan çok iyi tanımlanmıştır ama bu terim benzerlik gösteren daha başka bitkiler için de ortak ad kullanılmaktadır. Zambak ne çok ne de az gelişmiş olduğu için liliales takımının tipik cinsidir. Zambak alt çanak yapraklı olan ve bunlardan dıştaki üçü çanak, içteki üçü de taç bölümünü oluşturan bir çiçek yapısına sahiptir.

Zambak’ların güzel görünümlerini bu son derece renkli olan çiçek bölümleri sağlar. Buna karşılık yumurtalığın yerleşimi, çiçeğin geri kalan bölümünü biraz değiştirir.

Zambak soğanları genellikle Ekim ayında dikilir. İyi drenajlı, rüzgar almayan ve güneşli bir yer seçilir. Humus veya gübreyle zenginleştirilmiş toprakta 20 cm derinliğinde bir çukur açılır. Çukurun dibine biraz iri kum serpilir. Kökler yaygın bir şekilde yerleştirilir. İyi toprakla çukur doldurulur. Hafifçe bastırılır.

Bahar ve yaz aylarında düzenli ve bol su gerektirir. Çiçeği açıp bittikten sonra da Zambak sulanıp beslenmeye devam edilir. Solan çiçekler kesilir ama sap kısmı sonbaharda kendiliğinden kuruyuncaya kadar bırakılır. Soğanları topraktan çıkarmaya gerek yoktur.
 
Üst Alt