• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Yurtdışından Bir Şantiye Hikayesi

Tokyo

MFC Üyesi
Üyelik Tarihi
3 Haz 2020
Konular
3,330
Mesajlar
5,771
MFC Puanı
72,650
yil 2012. korfez ulkelerinden birinde saha sefi olarak calisiyorum. yasim genc enerjim yuksek, vuruyorum kiriyorum parcaliyorum gece gunduz calisiyorum hayatim is ve yatak arasinda geciyor. ulkenin baskentinde, sehrin merkezinde cok guzel bir santiyemiz var. ekip olarak da cok iyi anlasiyoruz cok zevkli calisiyoruz. isveren bilindik arap isvereni ama musavir firma fena degil. yani anlayacaginiz ortam iyi.

son uc dort gundur santiyede bir "check point" lafi dolanip duruyor. ulke sinirina acil bir check point yapilacakmis, force majeure cok acil bir ismis vs. kulagima geliyor ama pek onemsemedim acikcasi. ulkedeki tum sehirlerin giris cikisinda bulunan sacma metal yiginlarindan biridir heralde diye dusundum. o arada da 3000'lik ana storm hattinin son 100 metresindeyim cok kritik hat yolu tek seride dusurmusuz hemen yan taraf 7 metre kazi. aksama kadar tirlar kamyonlar vizir vizir geciyor birincisi kaza ihtimali yuksek bir kamyon kazinin icine yuvarlansa hem benim iscilerimin hayati soz konusu olur hem de soforun. o yuzden hemen kalan borulari indirip montajini testini yapip, doldurup kapatip yolu asfaltlayip acmayi istiyorum.

ertesi gun proje mudurumuz beni cagirdi slimcigim cok acil bir is var check point yapilmasi gerekiyor bir kosu o isi hallet gel hayatim dedi. aslinda hic niyetim yok cunku anlattigim gibi zurnanin zirt dedigi yerdeyim. proje mudurunu de cok severdim o yuzden itiraz etmedim. sonucta bir check point yani ne olabilir ki? iki tane pabuc betonu, ustune celik yapiyi zaten taseron gelir monte eder. bir guvenlik kulubesi koyariz iki otomatik bariyer bir jenerator koyduk mu tamamdir. en fazla bes bilemedin 6 gun surer diye dusunuyorum.

mudurden bir flash disk aldim icinde projeler varmis. acip bakmaya firsat olmadi santiyeden ciktim hemen kampa geldim basitce bir valiz hazirladim. biraz uyudum aksam 10'da da ucaga bindik ulkeyi boydan boya gecip sinira en yakindaki sehire indim. yanimda kalfam yavuz ve personelci ramazan var. bu arada kalfa bir yildir izine gitmiyor yogunluktan dolayi. iznine 25 gun var. gelini dogum yapti torunu oldu adam kafayi yiyor gidip torununu sevecek ici icine sigmiyor.

havaalanina giderken ramazani arabada gorunce dedim hayirdir lan izine mi gidiyosun? yok abi check point isi varmis ya onun icin gidiyorum. dedim lan hayirdir bir haftalik is icin sen neden geliyorsun ne yapacaksin? bir hafta degil abi uzun dediler bana dedi. iste o an ilk killanmayi yasadim beyler. icime bir kurt dustu. neyse dedik havaalanindan bir arac kiraladik en yakin otele gittik. otele yerlestik ama benim icim icimi yiyor. ramazan uzun ismis deyince ben dellendim ama disariya belli etmiyorum. hemen laptopu actim mudurden aldigim flashi taktim. icinde bir cad dosyasi. actim cizimi anani avradini bir de ne goreyim. dunya basima yikildi.

bizim check point dedikleri, cift katli yatakhanesiyle, yemekhanesiyle, dershanesiyle, reviriyle, deposuyla, nezarethanesiyle bildigin sinir karakolu!!! ulan elimde ne kontrat var, ne spec var, ne method statement var, ne boq var colun ortasinda bir formen bir de mal personelciyle basbasa kalmis durumdayim. ertesi sabah kotu haberi benim formene verdim adam bidigin yikildi. dedim enseyi karartma kalfam *ote giren semsiye acilmaz vakit kaybetmeyelim sen hemen merkezle iletisime gec konteynerleri iste santiye kurulumuna basla. ben de oturdum iki gun calistim butun metrajlari cikardim malzeme listesini hazirladim pr lari yolladim malzeme bekliyorum. (biraz hizli gececegim daha asil mevzuya gelmeyi birak yaklasamadik bile)

neyse oyle oldu boyle oldu ise basladik calisiyoruz iyi de gidiyoruz elektrik mekanik bir yandan civil oteki yandan yardiriyoruz. sayiyi tam hatirlamiyorum ama sanirim toplamda 90 civari iscim var. hepsi kiralik. nepalli bengali, hintli isciler. hintlilerin arasinda bir 10 - 15 tane de sikh var. cogu alet operatoru, kamyon soforu mixer soforu vs.

bu sikhler ilginc adamlar. tek tanrili bir dinleri var. biraz islamdan biraz hinduizmden esinlenmisler gibi geliyor bana. bir ara din gibi. kafalarinda her zaman bir turban sarili olur. uzun sakalli olurlar. savasci kavim. hintlilerde pek gozlemleyemedigim karakteristik bir disiplinleri var. askeri duzende hareket ediyorlar. ilk baslarda makine islerimiz cok oldugu icin bunlarla geceli gunduzlu calistik beni tanidilar.

bu arada zaman geciyor bir ay oldu, iki oldu maaslar yatmiyor. isciler hergun benim ofisin onunde toplaniyorlar. merkezi gunde 10 defa ariyorum he bugun yatti ha yarin yatti iki ay gecti maaslar yok. proje force majeure oldugu icin ortada ne kontrat var ne kontrat bedeli var ne hakedis var. isveren zaten devletin kendisi "siz bir an once bitirin parayi dusunmeyin" diyor adamlar tek dertleri bir an once karakolu acmak. parayi dusunmeden de olmuyor. ilk iki ay boyle parasiz gecti ama isciler dinamit gibi patlamaya hazir farkediyorum. is te bitti bitecek artik iscileri grup grup demobilize ediyorum ama isciler paralarimizi alamadik diye gitmiyorlar. hergun santiyeye gelip aksama kadar benim konteynerin onunde oturuyorlar. lan amk zaten dunya kadar aksilikle bokla pusurle ugrasiyorum bir de bu mevzu var her an bir olay cikabilir santiyede. daha once de bu tip olaylar olmustu onceki santiyelerde. iscilerin servis otobuslerini devirdiklerini hatirliyorum. insan killanmiyor degil.

neyse artik ayin sonuna 3 - 4 gun kaldi aradim bizim muduru dedim "abi bak burda olaylar karisacak ne yap et bana para yolla gerekirse bizim santiyenin kasasindan yolla buraya senin hatrin icin geldim beni zor durumda birakma". o da saolsun merkezi aramis allem etmis kallem etmis para bulup yollamis. fakat bir sorun var para adamlarin hesaplarina yatmiyor. bildigin torbanin icinde nakit olarak geliyor santiyeye.

ben haberi aldim merkezden bir muhasebeci yolda geliyor maaslari dagitacak olayi kapatacagiz. iscilere de bu sekilde haber verdim adamlar biraz sakinlesti ortalik yatisti. neyse ertesi gun oldu sabah kalktim ofise gectim bi baktim bizim ramazanin yaninda bir koca bir paket. nedir yavrum bu paket? megersem muhasebeci gece gelmis parayi birakmis sonra siktir olmus kacmis serefsiz. ihale kaldi mi bizim ustumuze? dedim ramazana su isci listelerini cikar da adamlara sirayla maaslarini verelim adamlar sabirsizlaniyor. bizimki demez mi sefim bende personel listesi yok siz tutuyorsunuz diye ben almadiydim. yemin ederim elimi kaldirdim bir tane patlatacaktim okuze oyle fena sinirlendim. baya bi saydim sovdum buna. ama vakit yok adamlar disarda bagirip cagiriyorlar kapiyi vurup duruyorlar olay koptu kopacak yani. neyse dedim simdi sirasi degil. ramazana dondum dedim su puantaj kartlarini cikar bari ordan liste yapmaya baslayalim. bu arada adamlar iyice delirdi galeyana geldiler konteyneri sallamaya basladilar. dedim aha slim buraya kadarmis bu angry mob seni burda harcar. nerden nasil yapsam da arabaya ulasip topuklasam diye plan yaparken bir anda bagiris cagiris kesildi. konteynerin camlari perdeyle ortulu ama disarinin silueti belli oluyor. kalabalik birkac adim geriye celildi ama konteynerin etrafinda hala adamlar dolasiyor. ben iyice telaslandim dedim lan bunlar konteyneri atese falan vermesinler. kapiyi acip disari bakayim dedim ulan bir de ne goreyim. benim sikhler ellerine birer demir cubuk almislar. koyun gibi guduyorlar iscileri hepsini siraya dizmisler. o an dedim ulan allahiniza kurban sizin be!.

neyse bu sayede ortalik yatisti biz de adamlari tek tek cagirip odemelerini yaptik tutanaklarini tuttuk imzalarini aldik. bir de ne olur ne olmaz diye ıd kartlariyla birlikte birer fotograf cekip ekledim tutanaklara.

ardindan santiyeyi kapattik isveren geldi kurdela kesildi. uc aydir santiyenin kapisindan basmayan yoneticiler bir anda dolustu acilisa. bu da boyle bir animdir. ulen o degil bu kadar olayin ustune 1 maas bari bonus verin dedim onu bile vermemisti *mk sirketi.
 
Üst