Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Yunan Tanrıçaları

aLLien

MFC Üyesi
  • Üyelik Tarihi
    29 Haz 2016
  • Mesajlar
    253
  • MFC Puanı
    1
Tanrıça; çeşitli kültürlerde dişi ilah anlamlarında kullanılır. Birçok uygarlıkta tanrıçalardan bahsedilir. Tanrıça inanışı özellikle paganizmde yaygındır. Yunan Mitolojisindeki Tanrıçalar hakkında bilgileri aşağıda bulabilirsiniz.

Afrodit, Yunan mitolojisindeki aşk tanrıçası. Roma mitolojisindeki Venüs. Zeus ile Dione’nin kızıdır ve Kıbrıs kıyılarında deniz köpüklerinden doğmuştur. Demirci tanrı Hephaistos’un eşi, Eros’un annesidir. Aralarında Adonis ile savaş tanrısı Ares’in de bulunduğu pek çok sevgilisi vardır.

Anadolu bölgesinde büyük saygı görmüş ve adına tapınaklar, kentler yapılmış olan Afrodit’le ilgili en ünlü efsane, Truva’yla ilgilidir. Bu efsaneye göre, genç prens Paris’ten, tanrıçaların en güzelini seçmesi istenmiş, Paris baştanrı Zeus’un eşi Hera, Athena ve Afrodit arasından Afrodit’i seçmiş, bunun üstüne Afrodit ödül olarak Paris’e Truvalı Helene’yi kaçırmasında yardım etmiş, bu olay da Truva Savaşı’na neden olmuştur.

Afrodit çağlar boyunca pek çok sanatçıyı etkilemiş, resimleri, heykelleri yapılmıştır. Bunların en ünlüleri Milo Afroditi ya da Milo Venüsü adıyla tanınan heykel ile Botticelli’nin Venüs’ün Doğuşu tablosudur.

Agdistis;Eski Anadolu tanrıçalarından biri. Adını Sivrihisar bölgesindeki Agdos dağından almıştır. Pausanias’ın anlattığına göre, Zeus bir rüya görüyor ve tohumları yeryüzüne saçılıyor bu tohumlardan kendisinde hem dişilik hemde erkeklik vasfı bulunan Agdistis yaratılıyor, tanrılar bu tuhaf mahluku yakalıyorlar. Erkeklik uzvunu kesiyorlar. Kesilen uzvun yerinden bir badem ağacı çıkıyor. Sangrios (Sakarya) nehrinin kızı, bu ağaçtan bir badem koparıyor, göğsüne koyuyor ve gebe kalarak Attis’i dünyaya getiriryor. Attis çok güzel bir delikanlı oluyor. O sırada, erkekliğini kaybettiği cihetle yalnız kadınlık vasfını muhafaza eden Agdistis, bu güzel genci seviyor.

Apate;Yunan mitolojisinde, “hile”nin tecessümü ve tanrıçası. Nyx’in (Gece) kızıdır. Pandora’nın kutusundaki ruhlardan biriydi. Roma mitolojisinde ona Fraus denilirdi.

Artemis;Roma’daki adı Diana, Zeus ile Leto’nun kızı. Phoebe olarak da bilinir. Apollon’un ikiz kız kardeşi, vahşi doğa tanrıçası. Kardeşinden bir gün önce doğup Apollon’un doğumu sırasında annesine yardım etmiştir. Annesinin çektiği acıyı gören Artemis evlenmemeye ve bakire kalmaya yemin etmiştir.Fakat rivayete göre Nenflerden oluşan hizmetçileriyle ormanda avlandığı bir gün karşısına çıkan Orion’a aşık olmuştur ve onunla evlenmek istemiştir. Kardeşini kıskanan Apollon, bir gün Orion denizde yüzerken kıyıdan uzaklaşıp, kafasının bir nokta gibi göründüğü anda Artemis’i çağırıp o noktaya kadar ok atıp atamayacağını sormuş, Artemis oku fırlatmış ve bilmeden sevdiği adamı öldürmüştür. Bu olaydan sonra ışığını kaybeden Artemis babası Zeus’tan Orion’u bir takımyıldızı olarak gökyüzüne çıkarmasını istemiş, Zeus da kızının bu isteğini yerine getirmiştir.

Athena;Yunan mitolojisinde akıl, sanat, strateji, barış ve savaşın tanrıçası. Roma mitolojisinde Minerva diye anılır. Babası Tanrıların başı Zeus, annesi ise Zeus’un ilk karısı olan Hikmet Tanrıçası Metis’ tir. Sembolleri, kalkan, mızrak, zeytin dalı ve baykuştur. Athena, Atina kentinin baş Tanrısı ve koruyucusudur, kent ismini de ondan almıştır. Athena ve sembolize ettiği karekterler birçok kültürde benzer formlarda bulunur. Temel özellikleri kentle ilgili olan Athena birçok bakımdan Kır Tanrıçası Artemis’in karşıtıdır. Athena’nın Yunan uygarlığı öncesinden gelen bir tanrıça olduğu ve daha sonra Yunanlılarca benimsendiği sanılır. Ama Yunan ekonomisi, Minos uygarlığından farklı olarak önemli ölçüde askerî temele dayandığı için, Athena başlangıçtaki evcil işlevlerini korumakla birlikte giderek bir Savaş Tanrıçası’na dönüşmüştür.

Bia;yunan mitolojisinde, Bia, titan (dev) Pallas ile Styx’in kızıdır. Şiddetin, gücün tecessüsüdür (cismanileşmesi). Cratos (Dayanıklılık), Zelus (Şevk) ve Nike’nin (Zafer) kardeşidir. Aşanti mitolojisinde, Bia, Nyame ile Asase Ya’nın en büyük oğludur.

Chloris;etimolojik olarak, açık yeşil, açık renkli, taze gibi manalara gelen Yunanca Khloros (χλωρος) kelimesinden türemiştir. Yunan mitolojisinde başlıca iki tane chloris isimli karakter vardır:
1. Çiçek tanrıçası ve ilkbaharın tecessümü (cismanileşmesi) olarak Chloris. Zephyrus’un (Batı rüzgârı) karısıdır. Roma mitolojisinde Flora diye anılır.
2. Niobe’un çocuklarıyla Leto’ya övünmesi sonucu Artemis ve Apollo kızıp Niobe’un çocuklarını öldürdüğünde kurtulan bir çocuktur Chloris. Kaynaklara göre bu olaya kadar Meliboea diye anılmış fakat olay yüzünden korkup benzi atınca, Chloris (açık renkli) diye adlandırılmıştır. Daha sonraları ise bu kız Neleus ile evlenmiş ve Neleus’dan üç oğlu (Nestor, Alastor, Chromius), bir de kızı (Pero) olmuştur. Neleus’un babası olan Poseidon’dan da Poriclymenus adında bir oğlu olmuştur.

Demeter;Yunan mitolojisinde tarım ve bereket tanrıçası. Homesros’un destanlarında, “güzel saçlı kraliçe” ya da “güzel örgülü Demeter” diye geçer. Insanlara toprağı ekip biçmesini öğreten bu tanrıçadır. Ekinleri, özellikle de buğdayı simgeler. Hesiodos’a göre Kronos’la Rheia’nın kızı, ikinci tanrı kuşagındandır. Tanrılar tanrısı Zeus’un dördüncü evliliğini onunla yaptığı söylenir. Bu evlilikten de yeryüzü ecesi Persephone doğmuştur. Demeter, heykellerinde baygın bakışlı, sarı saçları omzuna dökülen, güzel bir kadın olarak gösterilirdi. Sağ elinde bir buğday başağı, sol elinde de yanan bir meşale tutardı. Roma mitolojisinde ona Ceres denilirdi. Efsaneye göre, bir gün Persephone arkadasları ile tarlada çiçek toplarken çayır birden ikiye yarilir ve yeraltı tanrısı Hades, yeryüzüne çıkar. Aşık olduğu Persephone’u yeraltına kaçırır ve ona orada nar yedirir. Inanışa göre ölüler ülkesinde bir şey yiyen bir daha oradan çıkamaz. Demeter kızını aramak için yollara düşer ancak onu hicbiryerde bulamaz. Üzüntüsü öyle büyük olur ki hayata küser. Sonunda her şeyi gö*ren ve bilen güneş tanrı Helios ona kızının yer altına kaçırıldığını söyler. Bunun üzerine Deme*ter Olympos’tan kaçar, yüreği sızlayarak ıs*sız bir yere çekilir. Onun küsmesiyle topra*ğın bereketi kalmaz, insanlar kıtlık tehlike*sine uğrarlar. Zeus onu barıştırma*ya çalışır, Hades’ten kızı geri vermesine.. Ancak Tanrı kadın yalvarmalara kulak vermez. Bütün yalvarmalarının boşa gittiğini gören Zeus, en sonunda Persephone’nin yılın üç*te ikisini yani çiçek açma ve meyve zamanı*nı, anası Demeter’in, geri kalan üçte birini, yani kışı da kocası Hades’in yanında geçir*mesini kararlaştırır. Böylelikle toprağa ye*niden bereket gelir. Persephone her yeryüzüne çıktığında, Demeter, yeryüzüne baharı getirir..

Doris ;Nereus ile evlenmiştir. Nereus Kızları’nın annesi, Okeanos’un kızıdır.

Elais; Yunan mitolojisinde Anius’un kızıdır. Yağ tanrıçasıdır. Oenotropae’dendir ve herhangi bir şeyi yağa çevirebilme yetisine sahiptir

Elpis; Yunan mitolojisinde umudun tecessümü, vücut bulmuş hali ve tanrıçası.Nyx’in çocuğu, Pheme’nin ise annesi olduğuna dair iddialar vardır.Genellikle genç bir kadın olarak resmedilir. Tasvirlerinde çoğunlukla çiçekler (özellikle de zambak) veya cornucopia (içinden meyveler saçılan boynuz – bereket simgesi) taşır. Roma mitolojisindeki karşılığı Spes’dir.

Eurybia; Yunan mitolojisi’nde Poseidon altında Küçük bir deniz tanrıçasıdır.Pontos’la Gaia’dan, yani denizle topraktan doğmuş Eurybia, Nereus,Phorkys,Thaumas ve Keto’nun kız kardeşidir. Titanlar’dan Kriyus’la birleşip Astraios, Pallas, ve Perses’i doğurur.

Gaia; Yunan mitolojisinde yeryüzünü simgeleyen tanrıçadır. Yunan Mitolojisinde Gaia Hesiodos’a göre Gaia her şeyin yaratıcısı, her şeyin kendisinden meydana geldiği “toprak ana”dır;tüm tanrıların ve titanların annesidir. Khaos’tan sonra ortaya çıkan Gaia ilk önce gökyüzü Uranos’u daha sonra Pontos’u kendisinden çıkarır bir başka tabirle doğurur. Daha sonra Uranos’dan Titanları doğurdu. Ancak Uranos kendi çocukları olan titanları doğar doğmaz Gaia’nın bağrına gömmekteydi. Artık bu ağırlığı taşıyamayan Gaia, Uranos’tan olan oğlu Kronos’un yardımıyla Uranos’u öldürdü ve çocuklarını özgürlüğüne kavuşturdu.Daha sonra Kronos da kendi oğlu Zeus tarafından öldürülerek aynı kaderi paylaşacaktı.

Harmonia; Yunan mitolojisindeki çift soylu karakterlerden birisidir. İlk efsanede Afrodit ve Ares’in, ikincisindeyse Zeus ve Elektra’nın kızı olarak gösterilir, yani ilk efsanede Thebai krallığından, ikincisinde ise Dardanos soyundan gelmektedir. Ama her ikisinde de değişmeyen şey, Kadmos’un eşi olmasıdır. Thebai efsanesinde bu güzeller güzeli kıza verilen üstün hediyelerden bahsedilir; birisi kharitlerin dokuduğu elbise, ötekisi ise zarif bir kolyedir. Yasak bir aşkın meyvesi olan harmonia ile (kendisi, ebeveynlerinden dolayı athena ve hephaistos’un kinlerine hedef olacaktır) kimsenin paylaşamadığı bu armağanlarının thebai şehrine felaket getirdiği söylenir. Ayrıca, kadmosdan doğan beş çocuğunun da***** kaderleri özeldir.Diğer efsanede ise, dardanos ve iasion*un kızkardeşi olarak gösterilen harmonia, zeus’un kaçırdığı kızkardeşini arayan kadmos’la semendirek’te tanışır ve evlenirler.Bu arada, kadmosun eşi olan harmonia’dan başka, bir de kharitlerin arasında bulunan, uyum ve dengeyi temsil eden harmonia vardır ki bu ikisi sıkça karıştırılır

Hebe; Yunan mitolojisinde gençlik tanrıçası. Zeus ile Hera’nın kızıdır. Herakles tanrı olduktan sonra, onunla evlenmiştir. Ayrıca, Ganymede yerini alana kadar Olimpos’da tanrılara, tanrı yiyeceği olan nektarı sunmakla görevliydi.Çoğunlukla elinde bir kase ile nektar sunan genç bir kadın olarak resmedilir. Bazı yerlerde Herakles’in karısı olarak resmedildiği de olmuştur. Roma mitolojisinde ona Juventas adı verilmiştir.

Hemera (Yunanca: Ημέρα);Yunan mitolojisinde, Gün’ün tanrıçası.Erebus’dan doğmuştur. Bazı kaynaklarda Nyx’in (Gece) kız kardeşi gibi bir benzetme ile geçer, bazı kaynaklarda ise Erebus ile Nyx’in kızı olarak geçer. Nyx, yani gece, Tartarus’dan ayrılırken, Hemera, yani gün, Tartarus’a girer. Nyx Tartarus’a dönerken ise, Hemera Tartarus’dan ayrılır.Hemera ile erkek kardeşi Aether’in (Atmosferin en üst parlak tabakası), Thalassa isminde bir kızları vardır. Thalassa, bir erken dönem deniz tanrıçasıdır.

Hera:Yunan mitolojisinde Zeus’un eşi ve ablası olan tanrıçadır. Babası Titanlardan Kronus, annesi Rheiadır. Olympos tanrıları arasında kraliçe vasfına sahiptir ve Göklerin Kraliçesi olarak anılır.Eski inanca göre doğum sırasında kadınların ve evliliklerin koruyucusudur. Simgeleri nar, zambak, inek ve en önemlisi tavus kuşudur. Çok kıskanç bir tanrıçadır, Kallisto’u ayı, Zeus’la ilişkisi olduğunu bildiği, İo’yu bir ineğe çevirmiştir

Hestia:Rhea ile Kronos’un kızı olan Hestia, Zeus’un en büyük kız kardeşidir. Olemp’deki tanrıların en kibarı olarak bilinen Hestia, ocak (ateşi) tanrıçasıdır, bu yüzden de günlük ev hayatında önemli bir yere sahiptir. Hiçbir mitolojik anlatımda yer almadığı gibi, Antik Yunan’da ona adanan tapınakları da olmamıştır. Ama, Olemp’de yanan kutsal ateş ve dünyadaki yanan her ocak onun kutsal mekanı sayılır. Hestia aynı zamanda “metropolis”i simgelerdi. Bu nedendir ki kolonilerde kurulan yeni şehirlere metropolisde yanan ateşten getirilir, böylece metropolisin bir parçası koloni şehirlerinde yanmaya devam eder. Roma mitolojisinde Hestia’ya Vesta denirdi, forumda ona adanmış bir tapınak bulunurdu.

Metis ;Sanskritçe “mati”, “ma” kökünden geldiği düşünülmektedir. Yunan mitolojisinde, Okeanos ile Tethys’in kızı, Hikmet tanrıçasıdır. Metis, tanrıların başı olan Zeus’un ilk karısı ve akıl tanrıçası Athena’nın annesi olarak anılır. Zeus karısının hamile olduğunu öğrenince, kendi tahtını sarsabilecek, kendisinden güçlü bir çocuk doğacağı korkusuyla Metis’i yutar.Bunun sonucunda Metis Zeus’a ömrü boyunca iyi ve kötü hakkında bilgi verir. Metis’in hamile olduğu akıl ve sanat’ın tanrıçası Athena, Zeus’un başından zırhıyla çıkar. Metis, ilahi bilginin ve kutsal aklın, yani “hikmet”in tasviri, vücud bulmuş halidir. Hikmetin sembolu olan “su”, Metis’in de başlıca sembolüdür.

Mnemosyne (Yunanca Mνημοσύνη): Yunan mitolojisinde ilahi bellek, hatıra’nın tecessümüdür (cismanileşmesi). Gaia ile Uranus’ün kızı olan Mnemosyne ilk titanlardandır ve hafızanın, hatıranın tanrıçasıdır. Zeus’un babası olduğu Müzlerin (Muses – İlham perileri) annesidir. Efsaneye göre Zeus, Mnemosyne ile dokuz gece geçirir, ve bu gecelerin her biri için bir Müz dünyaya gelir. Mnemosyne aynı zamanda yeraltı dünyasında (ahiret – hades) akan bir nehrin adıdır. Lethe’nin zıddı olan bu nehir, kendisinden içenlere (ki bunlar reenkarne olmaya hazırlanan ölü canlardır) geçmiş yaşamları hakkındaki her şeyi hatırlatır.

Nemesis (Yunanca: Νέμεσις):Yunan mitolojisinde, aşırı gurur ve enaniyete düşenleri cezalandıran tanrıçadır. İnanışa göre o; kinci, yapılan hata veya kötülüğün karşılığını getiren, kaderin vücut bulmuş hali, merhametsiz bir tanrıçadır.

Nike (Okunuşu; nikeh);Yunan mitolojisinde zafer tanrıçasıdır. Roma mitolojisindeki karşılığı Victoria’dır.
Nike, çok hızlı koşma ve uçma yeteneğine sahiptir. İnsan görünümündedir. Pallas ve Stiks’in kızı, Kratos, Bia ve Zelus’un kardeşidir. Nike ve çocuklarının hepsi, Zeus’un eşleridir.

Penia;Fakirliğin tecessümüdür (cismanileşmesi). Özellikle fakirler tarafından tapılırdı. Tanrıların yaptığı bir şölende Porus ile evlenmiştir. Bazı kaynaklarda, Eros’un, Penia ile Porus’un çocuğu olduğu söylenir.

Persephone;Zeus ile Demeter’in kızı. Hades tarafından kaçırılıp, Hades’in sunduğu meyveyi yedikten sonra ölüler ülkesinin tanrıçası olmuştur. Persephone’nin asıl ismi Kore’dir. Hades Persephone ismini, O’nu yerlatına kaçırdıktan sonra vermiştir. Ölüler ülkesinde bir şey yiyenlerin yeryüzüne çıkma hakları bulunmamaktadır. Kore de yediği 4 nar tanesi yüzünden sadece dokuz ay yeryüzüne çıkmaya hak kazanmıştır.

Selene (Yunanca: Σελήνη, “ay”; Roma’da Luna);Yunan mitolojisindeki ay tanrıçası. Hyperion ve Theia isimli titanların kızıdır.Bir ay tanrıçası her zaman büyük bir görev ve öneme saiptir. Eğer ismi Yunanca kökenli ise, büyük ihtimalle “ışık” anlamındaki selas ile ilişkili olmalıdır (Kerenyi s. 197). Zamanla Selene’nin yeri Artemis tarafından alınmıştır, bu nedenle bazı yazarlar onu Artemis gibi tanımlamış ve tasvir etmişlerdir. Hatta bu nedenle Zeus veya Pallas’ın kızı olarak tanımlandığı da olmuştur.

Sinope; Yunan tanrıçasıdır. Sinop şehrinin eski adıdır.

Themis;Yunan mitolojisinde Uranüs ve Gaia’nın kızı olan adalet ve düzen tanrıçasıdır. İlahi adaletin tecessümüdür. Babaları Zeus olan, Horae ve Moirae’nin annesidir.
Kendisi öfkeli veya cezalandırıcı değildir. Ona yeteri kadar saygı gösterilmediğinde veya adaletsizlik yapıldığında, o sessiz kalır ve onun yerine Nemesis gerekli karşılığı, cezayı verir. Themis, aynı zamanda kâhindir, kehânet gücü vardır, kehânet yeri olan Delphi tapınağını o inşa etmiştir.

Thetis (eski Yunanca Θέτις);Tüm zamanların en iyi savaşçısı olan Aşil’in annesi, Pitya kralı Peleus’un karısıdır. Suyun tanrıçası olarak bilinir. Truva savaşında Yunanlıların tarafını tutmuştur. Aşil’in silahlarını ve zırhını taşıyan arkadaşı Patroklos öldürülünce, Aşil’in ünlü silahları ve zırhı Patroklos’u öldüren Hektor tarafından alı konulur. Bunun üzerine Thetis, topal Hephaistos’tan yeni bir zırh ve silah istemiştir.
 
Üst Alt