• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Yer Darlığı Nedeniyle 9 Bin 302 Arkeolojik Eser Depoda Tutuluyor

mum

Özel Üye
Üyelik Tarihi
3 Nis 2008
Konular
2,214
Mesajlar
2,424
MFC Puanı
1,030
Kayseri Arkeoloji Müzesi’nin daha modern bir binaya sahip olması için başlatılan çalışmalar devam ediyor. Mevcut müzenin fiziki koşulları uygun olmadığı için kazılarda bulunan ve kentin geçmişine ışık tutan 9 bin 302 arkeolojik eser depoda muhafaza ediliyor.

Kayseri, geçmişi 6 bin yıl önceye dayanan, Asur, Hitit, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı ve son olarak cumhuriyet dönemine tanıklık eden bir şehir. Şehrin geçmişi, Etnoğrafya, Arkeoloji ve Atatürk Evi müzelerinde sergilenen tarihi eserlerle ziyaretçilere en güzel şekilde anlatılmaya çalışılıyor. Asurlular ile birlikte başlayan yerleşik hayatın izleri ise kazılarda çıkartılan eserlerle aydınlanıyor. Bugüne kadar il genelinde yapılan kazılarda 10 bin 152 arkeolojik eserin gün yüzüne çıkartıldığı öğrenildi. Kullanıldığı döneme tanıklık eden eserlerin sergilenmesi ise, Arkeoloji Müzesi’nin fiziki şartları müsait olmadığı için yapılamıyor.

Merkez Melikgazi ilçesi Gültepe Mahallesi Kışla Caddesi üzerinde bulunan müze, 1969 yılında açılmış. 580 metrekarelik 2 katlı bir kullanım alanı üzerine oturan bina iki büyük salon, bir koridor, çalışma odaları ve depodan oluşuyor. Yer problemi nedeniyle müzede sadece 850 civarında önemli tarihi eser sergilenebiliyor. Geri kalan 9 bin 302 arkeolojik eser ise müzenin deposunda muhafaza ediliyor. Depoda tutulan eserler arasında çok kıymetli tarihi buluntular da var. Bunlardan birisi Hititler dönemine ait altın tanrı ve tanrıça figürü. Mevcut müzenin vitrinleri korunaklı olmadığı için tanrı ve tanrıça figürü kasada saklanıyor.

Arkeoloji Müzesi’nin yer problemini çözmek amacıyla uzun yıllardın bir çalışma yapılıyor. Müzenin Kale içine taşınması ya da mevcut bulunduğu yerin yanına yeni bir bina yapılması gündemde. Daha önce temeli atılan yeni müze inşaatı ise çeşitli nedenlerle bir türlü devam ettirilemedi. Toplam 8 bin 704 metrekare açık ve kapalı alana sahip müzenin bahçesi içinde kalan 2 bin 644 metrekarelik şahıs arazisinin de kamulaştırılması çalışması sürüyor.

Kayseri’nin yeni bir arkeoloji müzesine ihtiyacı olduğunu vurgulayan yetkililer, sorunun bir an önce gündeme alınarak çözülmesini beklediklerini ifade ettiler. Yetkililer, yeni müze yapım sürecinin çok uzadığını dile getiriyor.
 
Üst