Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Yeni Keşfedilen Gezegen “GJ 667Cc” de Su Olma ihtimali Var

NunveyLa

ßir Tarafta güLüşün var,Sırtımda kanLı ßıçağın..
MFC Üyesi
  • Üyelik Tarihi
    20 Ara 2012
  • Mesajlar
    4,143
  • MFC Puanı
    312
Bilimdamları tarafından güneş sisteminin dışında keşfedilen gezegende sıvı halde su olma ihtimali yüksek görülüyor.

Karnegi (Carnegie) Bilim Enstitüsü uluslararası araştırmacıları tarafından yayınlanan Astrofizik Günlük Mektupları’nda dünyaya 22 milyon ışık yılı uzaklıkta bulunan ve GJ 667Cc ismi verilen gezegen, 4 gezegenden oluşan bir gezegen sistemi içinde bulunuyor ve dünyanın güneşten aldığı miktar kadar ışığı kendi güneşinden alıyor. Eğer gezegen atmosfer ve yeryüzü bakımından dünya benzeri ise sıvı olarak su bulunmasına imkan verecek sıcaklığa sahip olduğu düşünülüyor. New South Wales universitesinden Chris Tinney bu gezegenin “yaşanabilir bölge” denen bir mesafede yer aldığını, yani kendi güneşinden olan uzaklığının hayat oluşumuna elverecek sıcaklık ve sıvı miktarda su oluşumuna imkan verebileceğini söylüyor. Sıvı halde suyun olması da hayat için gerekli olan önkoşullardan birisi olduğunu da sözlerine ekliyor Chris Tinney.

Geçtiğimiz Eylül ayında Avrupa Astronomik Araştırma Kuruluş’unun gözlem aracı kendi güneşlerinin etrafında dönen 50 yeni güneş sistemi dışı gezegen keşfetmişti. Bunlardan 16’sı ‘Süper-Dünya’ denilen dünya kütlesinin 1 ile 10 kat büyüklüğü kütleye sahip gezegenlerdi.

Kaliforniya’da bulunan Keck Gözlemevinin yüksek çözünürlüklü Echelle spektografından elde edilen verilerle beraber Şili’de yeni kurulan Karnegi (Carnegie) gezegen bulan spektografın verilerini inceleyen Anglada-Escude, daha önce keşfedilen GJ 667C gezegenin verilerinden hareket ederek uyguladığı yeni bir teknikle başka bir gezegenin daha var olduğuna dair kanıt sundu.


Araştırmacılar bu Gj 667Cc adı verilen yeni gezegenin yörüngesinin 28.2 gün olduğunu ve dünyanın 4.5 katı büyüklüğünde bir kütlesi olduğunu tahmin ediyorlar. Dünya’nın güneşten aldığı ışığın %90’ı kadar ışığı kendi güneşi olan Gj 667C’den aldığını, fakat bu aldığı ışığın büyük bir kısmının kızılötesi olduğunu dolayısı ile gezegen tarafından çok daha fazla emildiğini belirtiyorlar. Ayrıca bu gezegenin dünyanın güneşten aldığı kadar enerjiyi kendi güneşinden almasının uygun bir ısı oluşturduğunu, kayalık bir yapıya sahip ve suyu tutacak nemli bir atmosferi varsa muhtemelen renginin tıpkı gün batımı gibi kırmızımsı olabileceğini sözlerine ekliyor Chris Tinney.
 
Üst Alt