OBERON
MFC Üyesi
-
- Üyelik Tarihi
- 20 Kas 2016
-
- Mesajlar
- 3,156
-
- MFC Puanı
- 41
Yoğun iş temposunda ve spor zamanlarında kan şekerini dengeleyen, kolesterolü düşüren, yağ depolanmasını önleyen besinlerin artık daha çok tercih edildiğini söyleyen Uzman Diyetisyen Samet Yağlı, bu özelliklere sahip gıdalara değindi.
İYİ PROTİN KAYNAĞI; KİNOA
Kinoanın daha çok Güney Amerika’nın batı kıyısında yetiştiğini belirten Dyetisyen Yağlı, bu besinin ülkemizde yeni yeni tüketilmeye başlandığını söylüyor.
Yağlı, kinoanını özelliklerini, “Protein ve vücut için elzem olan lizin gibi aminoasit içerikleri sayesinde sağlık dolu bir besin. Lif içeriği ile özellikle bağırsak hareketliliğini artırarak kabızlığı önlüyor. Kilo vermek ve korumak istiyorsanız kinoayı ister salatalara ekleyin, isterseniz pirince alternatif olarak pilavını hazırlayın. Kinoayı köfte veya kısır olarak da tüketebilirsiniz. Glüten içermeyen kinoa, çölyak hastalarının da rahatça tüketebileceği bir seçenek” şeklinde özetliyor.
Bir kase karabuğdayda yaklaşık 86 g magnezyum bulunuyor. Magnezyum kan damarlarını rahatlatıyor; kan basıncını düşürerek besinlerin dağılımını ve kan akışını düzenliyor.
KARABUĞDAY KOLESTEROLÜ DENGELİYOR
Yağlı, yeni trend besinler arasında karabuğdayın da önemli yer kapladığını aktarıyor. Yüksek kan basıncı ve yüksek kolesterol riskinin azalması arasında bağlantı olduğunu kaydeden Yağlı, “Karabuğdaya beslenmelerinde fazlaca yer veren (günde 100 g) 805 Çinli üzerinde yapılan araştırmada karabuğday tüketimi ile düşük kolesterol arasında bağlantı olduğu tespit edildi.
Karabuğday aynı zamanda kan şekerinin dengeli olmasını sağlıyor. Açlık duygusunu bastırmadaki etkisi üst seviyede. Vücutta yağ birikimini de engelleyen karabuğday zayıflamak isteyenler için ideal bir seçenek. Karabuğdayın koyu renkli tohumlarının un haline getirilmesiyle hazırlanan erişte tükaetmek de bağırsak hareketlerini düzenliyor.”
CHİA ÇEKİRDEĞİ TOKLUK HİSSİ VERİYOR
Karabuğdayın da kinoa gibi glüten içermediği bilgisini veren Diyetisyen Samet Yağlı iştah kesmeye, tatlı krizlerini önlemeye yardımcı bir tohum olan chia çekirdeğinin özellikleri hakkında ise şunları söylüyor: “İştahı; sıvı ile karıştırılıp tüketildiğinde jel haline gelmesi ve midede şişmesi sayesinde kesiyor. 1 kaşık chia çekirdeği yaklaşık 11 gram lif içeriyor. Chia çekirdeği yoğurda ya da çorbalara katılarak da tüketiliyor.”
İYİ PROTİN KAYNAĞI; KİNOA
Kinoanın daha çok Güney Amerika’nın batı kıyısında yetiştiğini belirten Dyetisyen Yağlı, bu besinin ülkemizde yeni yeni tüketilmeye başlandığını söylüyor.
Yağlı, kinoanını özelliklerini, “Protein ve vücut için elzem olan lizin gibi aminoasit içerikleri sayesinde sağlık dolu bir besin. Lif içeriği ile özellikle bağırsak hareketliliğini artırarak kabızlığı önlüyor. Kilo vermek ve korumak istiyorsanız kinoayı ister salatalara ekleyin, isterseniz pirince alternatif olarak pilavını hazırlayın. Kinoayı köfte veya kısır olarak da tüketebilirsiniz. Glüten içermeyen kinoa, çölyak hastalarının da rahatça tüketebileceği bir seçenek” şeklinde özetliyor.
Bir kase karabuğdayda yaklaşık 86 g magnezyum bulunuyor. Magnezyum kan damarlarını rahatlatıyor; kan basıncını düşürerek besinlerin dağılımını ve kan akışını düzenliyor.
KARABUĞDAY KOLESTEROLÜ DENGELİYOR
Yağlı, yeni trend besinler arasında karabuğdayın da önemli yer kapladığını aktarıyor. Yüksek kan basıncı ve yüksek kolesterol riskinin azalması arasında bağlantı olduğunu kaydeden Yağlı, “Karabuğdaya beslenmelerinde fazlaca yer veren (günde 100 g) 805 Çinli üzerinde yapılan araştırmada karabuğday tüketimi ile düşük kolesterol arasında bağlantı olduğu tespit edildi.
Karabuğday aynı zamanda kan şekerinin dengeli olmasını sağlıyor. Açlık duygusunu bastırmadaki etkisi üst seviyede. Vücutta yağ birikimini de engelleyen karabuğday zayıflamak isteyenler için ideal bir seçenek. Karabuğdayın koyu renkli tohumlarının un haline getirilmesiyle hazırlanan erişte tükaetmek de bağırsak hareketlerini düzenliyor.”
CHİA ÇEKİRDEĞİ TOKLUK HİSSİ VERİYOR
Karabuğdayın da kinoa gibi glüten içermediği bilgisini veren Diyetisyen Samet Yağlı iştah kesmeye, tatlı krizlerini önlemeye yardımcı bir tohum olan chia çekirdeğinin özellikleri hakkında ise şunları söylüyor: “İştahı; sıvı ile karıştırılıp tüketildiğinde jel haline gelmesi ve midede şişmesi sayesinde kesiyor. 1 kaşık chia çekirdeği yaklaşık 11 gram lif içeriyor. Chia çekirdeği yoğurda ya da çorbalara katılarak da tüketiliyor.”