• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Yedi Yıl Savaşlarının Başlangıcı

Joe.

Emektar Üye
Üyelik Tarihi
5 Tem 2015
Konular
1,140
Mesajlar
5,068
MFC Puanı
4,850
Seven-Years-War-Fall-of-Kolberg-H.jpeg

Yedi yıl savaşları ;

Osmanlı İmparatorluğu hariç dönemin tüm önemli güçlerinin bir şekilde katılım göstermeyi başardığı Yedi Yıl Savaşları, Amerika kolonilerindeki anlaşmazlıklar sonrası Britanya'nın Fransa'ya savaş ilan etmesiyle başladı.

Bu savaş Britanya ve Fransa arasındaki ilk çatışma değildi, ancak uzun süredir meydanagelen anlaşmazlıkların ve çatışmaların bir zirvesi olarak görülebilir. 1750 yılının başlarında Fransızlar Ohio nehrine doğru genişlemeye başlarlar. 1756'da, Yedi Yıl Savaşları'nın resmi başlangıç tarihinde Britanyalı güçleri bölgedeki hem Fransızlara, hem de Fransızların yerli müttefiklerine karşı büyük kayıplar verirler. Ertesi sene Britanya Başbakanı William Pitt, savaştaki olası bir zaferin Britanya'nın çıkarlarına yapacağı katkıyı yeniden değerlendirip, savaşın seyrinin değişmesini sağlar. Bu olay sonrasında Britanya Prusya'ya Fransa karşısında yardımlar yapacak ve Amerika'daki kolonilerini güçlendirecektir.

1760 yılına gelindiğinde Fransızlar Kanada'dan tamamen atılmış halde olurlar, sene 1763'ü gösterdiğinde Fransa'nın Avrupa'daki tüm müttefikleri Prusya ile ya ayrı bir şekilde antlaşma yapmış, ya da yenilip teslim olmak zorunda kalmıştır. Buna ek olarak İspanya'nın Fransa'ya yardım etme çabaları sonuçsuz kalmıştır.

Yedi Yıl Savaşları Paris ve Hubertusburg Antlaşmalarıyla sona erdi. Paris Antlaşmasında Fransa Kanada'daki tüm hak iddialarını kaybetti ve Louisiana'yı İspanya'ya vermek zorunda kaldı. Bu esnada Britanya İspanya'dan Florida'yı alıyordu. Bu antlaşma aynı zamanda Kuzey Amerika'daki 13 Koloni'nin etrafında kendisine denk bir güçte yabancı bir koloni devleti kalmamasına ve böylelikle daha da güçlenmesine sebep olmuştur. Fransızlar bu aldıkları yenilgi sonrasında 13 Koloni'nin isyanında onlara destek olacak ve Amerika Birleşik Devletleri'nin kurulmasında büyük katkıya sahip olacaklardır.
 
Üst