Malum havalar giderek ısınmaya başladı ve yaz iyiden iyiye kendini hissettiriyor artık pek yaz aylarında nasıl beslenmeliyiz? Yiyecek ve içeceklerimizi seçerken nelere dikkat etmeliyiz?
- Yaz aylarında artan hava sıcaklığıyla birlikte mutlaka su ve mineral ihtiyacımız karşılanmalıdır. Vücudun su ihtiyacı yaz ya da kış farketmez en az 2 litredir; ancak yazın bunu 2,5lt yada 3 lt kadar çıkarmak mümkündür.
- Özellikle çok yağlı yiyecekler, şekerli yiyecekler, hamur işleri, kavurmalar, kızartmalar tuzlu yiyecekler, turşu salamura gibi yiyeceklerden mümkün olduğunca uzak durmak gerekir.
- Az yağ ile pişirilmiş zeytinyağlı sebzeler,
- Bol miktarda meyve-sebze tüketmek,
- Mutlaka öğünlerimize salata eklemek,
- Yoğurt veya ayran ya da cacık ile mutlaka öğünlerimizi desteklemek önerilmektedir.
- Bunların yanısıra kaliteli protein kaynakları olan et, tavuk, balıktan da yararlanmamız gerekir. Ancak bunların pişilme yöntemleri çok önemlidir. Eğer yağsız kendi yağı ile pişiriliyorsa, fırınlanıyorsa, ızgara yapılıyorsa günün mutlaka bir öğününde de bunlar tüketilmelidir.
- Yaz aylarında en çok yapılan şeylerden bir tanesi de şekerli içecek tüketiminin artırılmasıdır. Şekerli içecekler soğukluğundan dolayı başlangıçta bizi iyi hissettirse de, hararetimizi gidermiş gibi gelse de aslında uzun vadede bizi daha çok susatan, daha çok acıktıran besinlerdir. O nedenle bunların ya az şekerlileri ya da light olanları tercih edilmelidir. Yazın yine tüketilebilecek en yararlı içeceklerden bir tanesi ayrandır. Maden suyudur. Belki ayran ile maden suyu karıştırılarak birlikte tüketilebilir. Veya ev yapımı az şekerli limonatalar ve ya taze meyvesuları miktarlarına dikkat edilerek tüketilebilir.
Güzel ve sağlıklı bir yaz geçirmeniz dileğiyle
- Yaz aylarında artan hava sıcaklığıyla birlikte mutlaka su ve mineral ihtiyacımız karşılanmalıdır. Vücudun su ihtiyacı yaz ya da kış farketmez en az 2 litredir; ancak yazın bunu 2,5lt yada 3 lt kadar çıkarmak mümkündür.
- Özellikle çok yağlı yiyecekler, şekerli yiyecekler, hamur işleri, kavurmalar, kızartmalar tuzlu yiyecekler, turşu salamura gibi yiyeceklerden mümkün olduğunca uzak durmak gerekir.
- Az yağ ile pişirilmiş zeytinyağlı sebzeler,
- Bol miktarda meyve-sebze tüketmek,
- Mutlaka öğünlerimize salata eklemek,
- Yoğurt veya ayran ya da cacık ile mutlaka öğünlerimizi desteklemek önerilmektedir.
- Bunların yanısıra kaliteli protein kaynakları olan et, tavuk, balıktan da yararlanmamız gerekir. Ancak bunların pişilme yöntemleri çok önemlidir. Eğer yağsız kendi yağı ile pişiriliyorsa, fırınlanıyorsa, ızgara yapılıyorsa günün mutlaka bir öğününde de bunlar tüketilmelidir.
- Yaz aylarında en çok yapılan şeylerden bir tanesi de şekerli içecek tüketiminin artırılmasıdır. Şekerli içecekler soğukluğundan dolayı başlangıçta bizi iyi hissettirse de, hararetimizi gidermiş gibi gelse de aslında uzun vadede bizi daha çok susatan, daha çok acıktıran besinlerdir. O nedenle bunların ya az şekerlileri ya da light olanları tercih edilmelidir. Yazın yine tüketilebilecek en yararlı içeceklerden bir tanesi ayrandır. Maden suyudur. Belki ayran ile maden suyu karıştırılarak birlikte tüketilebilir. Veya ev yapımı az şekerli limonatalar ve ya taze meyvesuları miktarlarına dikkat edilerek tüketilebilir.
Güzel ve sağlıklı bir yaz geçirmeniz dileğiyle