Yasin kelimesinin anlamı nedir?
Değerli kardeşimiz,
- Yasin sözcüğü, diğer yirmi sekiz surenin başında bulunan mukattaat harflerindendir. Bu harfler müteşabih (manaları kapalı, değişik anlamlara gelebilecek) harflerdir. Bu sebeple, diğer harfler için olduğu gibi, Ya Sin harfleri için de muhtemel manalar doğrultusunda yorumlar yapılmıştır.
- Bu yorumlardan birisi de Ey İnsan! dır. Bu yorumu yapanlar şunu düşünmüş olmalılar: Yasin harflerinden sonra Hz. Muhammed (a.s.m)e bir hitap vardır: Kuran-ı Hakime yemin olsun ki, sen gönderilmiş peygamberlerdensin.Kuranın bu ifadesi, kendisinden önce gelen Ya-Sin kelimesinin bir nidâ = çağrı olduğunu gerektirir. Bu harfler de (ya; çağrı edatı, sin ise, insan kelimesinin Sin harfini çağrıştırdığı için) böyle bir manaya uygundur. O halde, bütün insanların peygamberi ve onların temsilcisi olan Hz. Muhammed (a.s.m)eEy İnsan! diye hitap edilmiştir. Bu pek çok yorumlardan sadece biridir.
- Yasin kelimesi için şu yorumlar da yapılmıştır:
Habeş dilinde ya insan! anlamına gelir. ya Recül! = Ey erkek manasına gelir. Bu bir kasem/yemin üslubudur; bu kelime Allahın bir ismidir. Kuranın bir ismidir. Allahın, kelamının girişi için kullandığı bir şifre anahtardır.(bk. Taberî, ilgili ayetin tefsiri).
Bazılarına göre, Yasin, Hz. Peygambere hitaben; Ya Seyyid = Efendi!manasına gelir.(İbn Aşur).
- Aslında Y harfi, Meryem Suresi'nin başında da geçmiştir; Kâf-Ha-Ya-Ayn-Sad". Y harfinin burada bir nida edatı olmadığı kesindir.
- Unutmayalım ki, Kuranın ifadeleri çok geniş kapsamlıdır, aynı lafızla pek çok manaya işaret edilmiştir. Çünkü, Kuran Allahın sonsuz ilmini yansıtmaktadır. Bu açıdan bakıldığında, yirmi sekiz surenin başında bulunan şifreli(esrarlı) harflerin bir çok manayı ifade etmesi, bu esrarlı üslubun bir gereğidir. Bu cümleden olarak, heca harflerinin ismi olarak kullanıldığında, Arapça şekliyle YÂ=(Y-elif- hemze)nin ebced değeri; on ikidir, Sin harfinin ebced değeri ise, yüz yirmidir. Bunun toplamı; yüz otuz iki olup, Hem Muhammedkelimesinin, hem de Kalb kelimesinin ebced değeridir. Bu tevafuk, bu harflerin Hz. Muhammede baktığını söyleyen alimlerin görüşlerini desteklediği gibi, Yasin Suresi Kuranın kalbidir hadisi şerifinde geçtği üzere, kalb ile olan ilişkisine ışık tutmaktadır.