Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Yaşa Bağlı Görme Bozuklukları

DeStina

Her Nasip Vaktine Esirdir
MFC Üyesi
Konum
İzmir
  • Üyelik Tarihi
    9 Haz 2015
  • Mesajlar
    12,474
  • MFC Puanı
    1,810
Yaşa Bağlı Görme Bozuklukları

Yaşlandıkça gözlerimiz de bizimle birlikte yaşlanmaktadır. Zaman ilerledikçe küçük basılı harfleri okumak, ya da loş ışık altında görüntüleri seçmek zorlaşabilir. Ancak sorun genellikle bu kadarla sınırlı kalmayıp daha ciddi görme problemleri yaşlılıkla birlikte görülmektedir.

Yaşla en fazla artış gösteren hastalık katarakttır. Katarakt gözde bulunan şeffaf lensin donuklaşması ve önünde bir karaltı oluşmasıdır. Katarakt oldukça yavaş gelişen bir hastalıktır. İlk aşamalarda gözlük ve güçlü aydınlatma ile sorun giderilebilir. Fakat tedavi edilmediği takdirde körlüğe sebep olabilir. Katarakt sorununda gece ya da loş ışıkta görme sorunu, bulutlu ve bulanık görme, ışık ve parlaklığa duyarlılık, renklerde sararma ve solma başlıca belirtilerdir. Katarakt için en etkili tedavi yöntemi cerrahi operasyondur.

Glokom yaşa bağlı gelişen göz hastalıklarında ikinci sırayı almaktadır. Göz içi basıncın ya da halk arasında bilinen adıyla göz tansiyonunun artması ile ilişkilidir. Göz içi basınç beyindeki optik sinir ve liflere zarar vererek görüntünün taşınmasına engel olur. Kör noktalar belirir. Tedavi edilmediği takdirde körlüğe yol açan bir başka hastalıktır. Glokomda iki şekilde görme bozukluğu oluşur. Açık açılı glokomda yan görüş kaybı vardır, görüntünün orta kısmı nettir. Dar açılı glokomda şiddetli göz ağrısı ve kızarıklık vardır. Glokom tespiti için düzenli göz muayeneleri yapılması gerekir. Lazer tedavisi ve cerrahi ile tedavi edilebilir.

Retinanın görme alanının merkezinde bulunan makula adlı doku yıllar ilerledikçe deforme olur. Bu durum görme merkezinde kör nokta oluşmasına sebep verir ve makula dejenerasyonu olarak adlandırılır. Islak ve kuru olarak iki türe ayrılan hastalık kan damarlarından makula altına sıvı sızması ile oluşur. Ancak kuru tip yani kanamasız olan dejenerasyon daha sık görülmektedir. Yaşa bağlı makula dejenerasyonunda genel görüşte bozulma, düz çizgileri hatalı görme, gözde pusluluk ve görme alanı merkezinde kör nokta vardır. Sağlıklı beslenme ile kuru tip dejenerasyonon ilerlemesi yavaşlatılabilirken, diğer tipte ilaç, lazer tedavisi ve cerrahi operasyona ihtiyaç vardır.

Gözde yüzen cisimler de yaşlanma ile artmaktadır. Gözün içinde jölemsi bir sıvı doludur. Sıvı yaşlandıkça daha sıvılaşma eğilimindedir. Bu durum görme alanında minik noktalar, çizgiler, uçuşan sineklere benzer bozulmalara yol açar. Lekelenmeler siyah ya da gridir. Bir örümcek ağı gibi görme alanını sarabilir. Genellikle tedavi gerektirmeyecek ciddiyettedirler. Ancak ani artışlarda retina yırtığı gibi ciddi bir sorunun işareti olabilirler.
 
Üst Alt