-
-
-
- MFC Puanı
- 16,260
Yapay zeka, artık kodlamanın eskisi gibi iyi bir iş garantisi olmadığı anlamına geliyor
Tim Cook gibi teknoloji liderleri, insanlara sektörde kazançlı bir kariyer istiyorlarsa kodlamayı öğrenmeleri gerektiğini yıllarca anlattılar. Ancak üretken yapay zekanın gelişi artık kodlamanın eskiden olduğu gibi iyi bir işin garantisi olmadığı anlamına geliyor. Yazılım geliştiricileri için aktif iş ilanlarının sayısı %56 düştü ve kodlama eğitim kampı kurslarına yerleştirme sayısı azalıyor.
Sadece 2024'te, teknoloji sektöründeki 519 şirket 149.000'den biraz fazla kişiyi işten çıkardı. Bu işten çıkarmaların önemli bir yüzdesi, bir insanın işini yapmak veya belirli görevlerde yardımcı olmak için üretken AI kullanarak işlerini "basitleştiren" firmalardan kaynaklanıyor.
New York Times, ChatGPT ve benzeri araçların kodlama eğitim kamplarını da etkilediğini bildiriyor . 2020'de 3.000 mezunun katıldığı bir anket, %79'unun kursların teknoloji alanında iş bulmalarına yardımcı olduğunu ve ortalama maaşlarının %56 arttığını söyledi. Ancak mezunlar için görünüm son birkaç yılda büyük ölçüde değişti.
Kodlama eğitim kampından yeni mezun olanlardan biri, The NYT'ye verdiği demeçte, kurslarını tamamladıktan sonra henüz tek bir mülakat bile ayarlayamadıklarını söyledi. Yayında, kamplardan birinin kurucusunun, iş bulma oranlarının yüzde 90'dan yüzde 60'ın altına düşmesi nedeniyle bu yıl kurslarına süresiz ara verme kararı aldığı belirtiliyor.
En acı istatistik ise CompTIA tarafından derlenen verilerden geliyor:
Yazılım geliştiricileri için aktif iş ilanları %56 düşerken, deneyimsiz geliştiriciler için ilanlar %67 azaldı. Girişim sermayesi şirketi Menlo Ventures'ın ortağı Venky Ganesan, "Teknoloji sektöründe giriş seviyesi işler için 25 yıldır gördüğüm en kötü ortam diyebilirim." dedi. Üretken AI araçlarının her yeni yinelemesi, kod yazmada bir öncekinden daha iyi olma eğilimindedir. OpenAI, Eylül ayında, özellikle bilim, kodlama ve matematikteki karmaşık sorunlar için akıl yürütme yeteneklerini geliştirmek üzere özel olarak tasarlanmış "o1" adlı yeni bir AI dil modeli serisini tanıttı .
Kod:
https://x.com/ID_AA_Carmack/status/1762110222321975442
Bazı uzmanlar, yapay zeka araçlarının hâlâ genç programcıların bile sahip olduğu temel kodlama becerilerinden yoksun olduğunu ve GPT-4 gibi LLM programlarının aptalca hatalar yapmaya devam ettiğini ve bazı görevleri iyi bir şekilde yerine getiremediğini, hatta hiç getiremediğini söylüyor. Öte yandan savunucular, AI'nın programlama için iyi olduğunu ve süreci hızlandırmaya yardımcı olduğunu söylüyor. StackOverflow tarafından Mayıs ayında ankete katılan 65.000 geliştiricinin yaklaşık %60'ı bu yıl AI kodlama araçlarını kullandıklarını söylüyor. Ancak yakın tarihli bir araştırmaya göre, asistanlar üretkenliklerini artırmamış veya tükenmişliği etkili bir şekilde önlemeye yardımcı olmamış olabilir . Muhtemelen yapay zekanın aldığı en büyük onay, Google CEO'su Sundar Pichai'nin geçen ay şirketin ürettiği yeni kodların %25'inin bu teknoloji tarafından yazıldığını açıklamasıyla geldi.
Üretken AI'nın sektörü değiştirdiği gerçeğinden, birçok iş kaybından artık sözdizimini önemsemeyen bilgisayar bilimi kodlama derslerine kadar, kaçacak yer yok . Bazı kodlama kampları AI ve makine öğrenimi eğitim kamplarına dönüşüyor ve "AI maymunu" ifadesi yaygın bir söylem haline geldi.
Donanımı AI devrimini yönlendiren şirketin CEO'su Jensen Huang, yılın başında bu sektör değişiminin en net resmini çizdi. AI'nın programlama öğrenme ihtiyacını gereksiz hale getirdiğini ve insanların bunun yerine biyoloji, eğitim, üretim veya çiftçilik gibi daha önemli becerilere odaklanması gerektiğini söyledi
Kaynak Web Site :
Kod:
https://www.techspot.com/news/105720-coding-boot-camps-fight-relevance-era-generative-ai.html