Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Yanlış beslenme yoruyor

Herkül

Canım Dedem
Admin
Konum
BERGAMA
  • Üyelik Tarihi
    4 Haz 2013
  • Mesajlar
    32,171
  • MFC Puanı
    62,236
beslenme.jpg



İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Akif Nuri Doğan yorgunluğun önemli nedenlerinden birinin yanlış beslenme alışkanlıkları olduğunu söyledi. Doğan, "Dengeli bir diyet kan şekerinizi normal sınırlar içerisinde tutacağı için halsiz hissetmenize engel olur. Düzenli kahvaltı yapın. Her öğünde protein ve kompleks karbonhidratları tüketmeye çalışın. Ayrıca sürekli enerji için gün boyunca küçük öğünler ve atıştırmalıklar yiyin." dedi.

Intercontinental Hospital İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Akif Nuri Doğan, yorgunluğun nedenleri ve yorgunluktan kurtulmak için yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi. Yorgunluğun nedeninin yeterince uyumamak olabileceğini söyleyen Doğan, "Yetişkin bir kişinin her gece 7-8 saat uyuması gerekir. Bunun için öncelikle uyku sürenizi de göz ününde bulundurarak düzenli bir program oluşturun. Yatak odanızda dizüstü bilgisayar, cep telefonu, televizyon gibi araçları bulundurmayın. Tüm düzenlemeleri yapmanıza rağmen hâlâ uyku problemi yaşıyorsanız mutlaka bir hekimden yardım isteyin." diye konuştu.

Yorgunluğun önemli nedenlerinden birinin de yanlış beslenme alışkanlıkları olduğunu kaydeden Doğan, "Dengeli bir diyet kan şekerinizi normal sınırlar içerisinde tutacağı için halsiz hissetmenize engel olur. Düzenli kahvaltı yapın. Her öğünde protein ve kompleks karbonhidratları tüketmeye çalışın. Ayrıca sürekli enerji için gün boyunca küçük öğünler ve atıştırmalıklar yiyin." ifadelerini kullandı.

Depresyonun baş ağrısı, iştah kaybı gibi önemli belirtilerinden birinin de geçmeyen yorgunluklar olduğunu söyleyen Doğan, şöyle devam etti: "Metabolizma hızını kontrol eden tiroid bezinin hastalıkları yorgunluk, halsizlik ve kilo alımına neden olabilir. Uzun süredir devam eden bir yorgunluğunuz varsa mutlaka hekiminize başvurun ve tiroid ile ilgili testlerinizi yaptırın."

Kafein ölçülü dozlarda tüketildiğinde uyanıklığı ve konsantrasyonu artırabileceğini ancak çok fazla tüketildiğinde kalp hızı ve kan basıncını olumsuz yönde etkileyerek yorgunluğa neden olabileceğini aktaran Doğan, "Çok fazla kafein tüketiyorsanız yavaş yavaş azaltmayı deneyin. Kafein tüketimini aniden bırakırsanız kafein eksikliği daha fazla yorgunluğa neden olabilir. İdrar yolları enfeksiyonları her zaman kendisini idrara çıkarken yanma ve ağrıyla göstermeyebilir. Bazı durumlarda tek belirtisi yorgunluk olabilir. Diyabet hastasıysanız çok sık yorgunluk problemi yaşarsınız. Diyabet olduğunuz ortaya çıkarsa, ilaç tedavisi, yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıkları değişiklikleriyle yorgunluğunuz tedavi edilebilir." şeklinde konuştu.

Yorgunluğun yeterince su tüketmemekten de kaynaklanabileceğini belirten Doğan, şunları kaydetti: "Yeterli su içip içmediğinizi idrarınızın rengine bakarak anlayabilirsiniz. Yeterince su tüketen bir kişinin idrarı şeffaf renktedir. Eğer idrarınız koyu renk ise ve herhangi bir sağlık sorunundan kaynaklanmıyorsa susuz kalmışsınız demektir. Saat başı ya da planlı bir fiziksel aktivite öncesi en az iki bardak su için."

 
Üst Alt