• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Web Site Kurmak İçin Gerekenler Detaylı Anlatım

Pisadam

CEO
Üyelik Tarihi
2 Nis 2008
Konular
1,150
Mesajlar
12,622
MFC Puanı
20,450
ÖnSöz:

İnternet sitesi kurmak aslında bilgisayarınızda bir klasör açıp içine farklı dosya ve klasörler koymaktan farklı değildir. İnternet sitesinin temel farkı bu dosya ve klasörler arasında geçişi sağlayabilen bağlantılar içermesi ve bu dosyalarda yer alan resim ve metinleri internet erişimi olan herkese gösterebilir olmasıdır.



İdeal olarak bir internet sitesi kurmak için 2 ana bileşen gereklidir. Bunlar sırasıyla alan adı (domain) ve sunucu alanı (hosting) sahibi olmaktır. Bunun dışında şüphesiz ki insanlara gösterecek içerik sahibi olmak zorundasınız. Bir internet sitesinde en azından 1 sayfalık bir içerik bulunmak zorundadır. İçerik miktarı çok adette olacaksa bir içerik yönetim sistemi (CMS) ihtiyacınız olacaktır ve ayrıca sitenize gelen ziyaretçileri ile etkileşimli bir site kurmak istiyorsanız sitenin yazılım dili üzerine de (ör: ASP, PHP, C# vb.) siteyi kurmadan önce karar vermelisiniz.

İnternet Sitesi Kurmak İçin Gerekli Bileşenler ve Detayları


Şimdi sırayla yukarıda bahsettiğimiz bileşenlerin üzerinden geçip detaylarına inmeye çalışalım.

1. Alan Adı (Domain) Kaydı Yaptırın

İnternet sitesi kurmak demek bence kendinize ait bir mülk sahibi olmak demektir. Yani kiracı değil ev sahibi olmaktır. Bu sebeple ücretsiz internet sitesi hizmetlerini kullanarak ana sitenin altında ek bir site olarak yayın yapan bir siteyi ben tam olarak bir “internet sitesi” gibi adlandırmıyorum. Bu hizmetlere karşı değilim yanlış anlaşılmasın, bu tarz siteler (ör: weebly) yeni başlayanlar için kesinlikle tavsiye ettiğim sitelerdir ve faydalı bir öğrenme platformu oluşturmaktadırlar. Ancak, bu devremülk yazlıkta oturmak gibidir yani mülk size tam olarak ait değildir. Kendinize ait bir mülk sahibi olmak için internet ortamında ilk olarak alan adı (hosting) yani bir başka deyişle adres sahibi olmalısınız. Alan adları sonu .com, .net, .org vb şekilde biten ve tarayıcı adres çubuğuna yazıldığında sitenize ulaşılmasının sağlayan adres isimleridir.

Kendinize alan adı bakmak için benim kullanmakta olduğum ve aynı zamanda önerdiğim alan adı sağlayıcılarından natro.com sitesine göz gezdirebilirsiniz. Kendinize alan adı aldıysanız veya halihazırda elinizde bir tane varsa şimdi ikinci adıma geçebiliriz.

2. Sunucu Alanı (Hosting) Edinin

Pek çok alan adı sağlayıcısı üzerinden kendinize bir adres almak istediğinizde aynı zamanda paket olarak veya indirimli olarak size bir sunucu alanı teklifi sunulduğunu görebilirsiniz. Hosting konusunda hiç sorun sıkıntı yaşamadan yıllarca devam da edebilirsiniz veya sunucu sağlayıcılarla çok da uğraşabilirsiniz. Hosting satın alırken tavsiyem Türkiye lokasyonlu sunuculardan ve yerel bir firmadan yer almaya özen gösterin. Ben yine hosting için müşteri hizmetlerinden ve servis kalitesinden memnun olduğum natro.com firmasını önermekteyim.

Hosting temel olarak iki türlüdür. Birincisi paylaşımlı hosting, ikincisi de dedike sunucu yani paylaşımsız hosting seçenekleridir. Eğer trafiğiniz düşük ise paylaşımlı hosting sizin işinizi görecektir ve yıllık masrafı çok makul seviyelerdedir. Ancak, trafik miktarınız yüksekse paylaşımlı hosting bünyesinde sorun yaşarsınız. Bunun sebebi, paylaşımlı hosting dahilinde aynı sunucuda sizden farklı sitelerin de mevcut olmasıdır. Bu siteler ortak kaynaklardan istifade ederler. Bir otel düşünün, ortak banyosu ve mutfağı olsun. Oteldeki diğer konaklayanlar otele günlük 1 misafir getirirken sizin günlük olarak 100 misafir getirdiğinizi düşünün. Bu durumda otelede konaklayan diğer kişilerin mutfak ve banyo kullanımı neredeyse imkansız hale geleceğinden size ya uyarı gelir veya sizin otelde konaklamanız iptal edilir. Paylaşımlı hostingde aşırı traik ile (işlemci, ram veya disk alanı vb.) kaynakları hakkınıza düşenden çok fazla tüketmek size sıkıntı çıkarır. Bu durumda yapmanız gereken paylaşımsız olarak dedike yani sadece size özel hizmet veren bir sunucuya geçmek olacaktır.

3. İnternetin Temel Kodlama Dillerini Öğrenin

İnternet sitesi kurmak isteyen kişi bence temel olarak iki kodlama dilini bilmek zorundadır. Bunlar HTML ve CSS dilleridir. HTML (Hyper Text Markup Language) istisnasız her web sitesinin kullanmak zorunda olduğu bir dil olup temel özelliklerini mutlaka öğrenmeye çalışın. HTML daha ziyade içerik kısmıyla alakalı iken CSS (Cascading Style Sheets) bu içeriğin görsel olarak ziyaretçilere nasıl sunulacağını belirler. Bu konuda güzel bir kaynak w3schools.com sitesidir. Her iki dil için de güzel örnekler ve adım adım dersleri burada bulabilirsiniz.

4. FTP (File Transfer Protocol) Dosya Transfer Sistemini Anlayın

Yazının girişinde bahsettiğim gibi bir internet sitesi esasında bir dosya ve klasörler bütünüdür. Bu dosya ve klasörler FTP vasıtasıyla yönetilir. FTP dosya transfer protokolü demektir ve dosya silme, yükleme veya indirme işlemlerinizi için kullanmanız gereken bir protokoldür. FTP vasıtası ile sitenizin sunucu alanına bağlanmak için hosting servis sağlayıcınız size kullanıcı adı ve şifre temin edecektir. Bu bilgiler ile örneğin Filezilla gibi bir programı kullanarak dosya veya klasör transferlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

5. İçerik Yönetim Sistemlerinden Haberdar Olun

İnternet sitesi kurma işinde henüz yeniyseniz bu başlığı şimdilik okuyun ancak sonra işleri geliştirince tekrar gelip bir daha okuyun. Bunu söylememdeki sebep, ilk okuduğunuzda pek bir şey anlamayabilirsiniz ancak konuyu daha çok araştırdıktan ve bir webmaster olarak deneyim kazandıktan sonra konuyla ilgili algılarınızın açılacak olmasıdır.

İçerik yönetim sistemleri temel olarak internet sitesi kurma ve içeriği yönetme işini çok pratik hale getirmektedirler. Fakat işe buradan başlamak pek doğru olmaz çünkü içinde kaybolursunuz. İçerik yönetim sistemi paketlerinin içinde yüzlerce dosya vardır. Bu dosyaların ne anlamı olduğunu sizin bunları nasıl düzenlemeniz gerektiğini idrak edebilmek için önce internetin temel kodlama dillerine aşina olmanız gerekir.

İçerik yönetim sistemlerine örnek olarak WordPress, Joomla, Drupal sistemlerini verebiliriz. Ben sitemin alt yapısında WordPress kullanmaktayım. WordPress ile ilgili detay bilgiler için WordPress nedir, ne işe yarar? yazısını okuyabilirsiniz.

6. Dimanik Site vs. Statik Site Seçimini Yapın

İnternet siteleri iki türlüdür; dinamik veya statik. Statik sitelerde sadece içerik vardır ve ziyaretçilerin siteye katkı sunabileceği ve siteyle etkileşim içine girebileceği bir mekanizma yoktur. Monolog şeklinde sadece site yöneticisinin siteye koyduklarını görürüz. Diğer taraftan dinamik sitelerde ziyaretçiler siteyle etkileşim kurabilirler. Yorum yazabilirler, mesaj gönderebilirler veya içerik ekleyebilirler.

Siteniz eğer statik bir site olacaksa sadece HTML ve CSS biraz da Javascript işinizi görür ancak siteniz genel olarak basit bir site olur. Statik siteler ufak firma veya kişisel siteler için uygundur.

Siteniz dinamik bir yapıda olsun istiyorsanız bu durumda sunucu ile etkileşim kurabilen bir kodlama yapısına ihtiyacınız olacaktır (ör: PHP, C#, ASP vb.). Bu tarz sitelerde yorum formu ve alanı, mesaj formları, ziyaretçilerin içerik girmesi için alanlar, anketler, forumlar vb. etkileşim platformlarına yer verebilirsiniz. Dinamik siteler ziyaretçiler açısında statik sitelere göre daha caziptir çünkü site yönetici veya diğer ziyaretçilerle diyalog kurabilme imkanı tanımış olurlar. Burada dil seçimi aynı zamanda sizin hosting türünüzü de belirleyecektir. PHP tabanlı bir site için farklı bir hosting türü gerekirken, ASP tabanlı bir site için farklı bir hosting türü gerekir.

Toparlamak Gerekirse

Sonuç olarak internet sitesi kurmak esasında basit bir iştir. Eğer bu konuya meraklı iseniz ücretsiz hizmetlerden başlayarak genel fikir sahibi olduktan sonra kendi sitenizi oluşturmak için daha esnek ve yaratıcı olmaya doğru size yardımcı olacak diğer araçları öğrenebilirsiniz. Aileniz, arkadaşlarınız, meslektaşlarınız, müşterileriniz veya sizin sahip olduğunuz bilgilerden faydalanabilecek hiç tanımadığınız kişilerle paylaşımda bulunabilirsiniz. İnternet günümüzün güzel imkanlarından bir tanesi ve doğru kullanıldığı takdirde pek çok güzellikler sunabilen bir platformdur. İnternet yolculuğunuzda size başarılar dilerim.
 
Üst