Cilt çok katlı bir yapıdan oluşur. Cildin ikinci tabakasına dermis adı verilir. Vücut çatlakları bu tabakada meydana gelir ve günümüzde birçok kişinin problemidir. Gerek spor yaparak vücut geliştirmeye çalışanların gerekse kilo almaya ya da vermeye çalışanların şikayetleri arasında yer alır. Doğum yapan kadınların da en çok boğuştuğu problemlerin başında gelir.
Dermis bölgesi birbirine bağlı ağlar şeklinde çok sayıda fiberden oluşur. Bu fiberler oldukça esnek bir yapıya sahiptir. Esnek yapıları da cildin elastikliğini verir. Ancak fiberlerin esneklik sınırları zorlanırsa kopma yaşanır. Bu kopmalar da vücut çatlaklarını oluşturur. Oluşan çatlaklar ilk etapta kırmızı ve mor renklidir. Zaman geçtikçe çatlaklar silikleşip grimsi bir renge dönüşür.
Vücut çatlaklarının oluşmasının en yaygın sebebi hızlı kilo alımıdır. Vücut kilo aldığı ölçüde genişlemeye başlar. Kilo alımı esnasında yaşanan genişleme vücudun bütün organları içinde senkronize şekilde gerçekleşmelidir. Vücut hızla genişlerken deri bu senkronizasyona uyamadığında çatlaklar meydana gelmeye başlar. Genişleyen vücut deriyi gerer ve nihayetinde de fiberlerin kopmasına neden olur. Hızlı kilo alımında görülen bu sorun fazla kilo alımında da meydana gelen bir sorundur.
Bu soruna yol açan bir diğer etken de vücut geliştirmektir. Vücut geliştirme günümüzde oldukça sık yapılan bir spor haline gelmiştir. Ancak vücudun gelişme hızına derinin yetişememesi durumunda vücut çatlakları meydana gelebilir. Bu nedenle vücut geliştirme esnasında vücudun senkronizasyonunu bozmayacak bir hız izlenmelidir. Bilinçsiz hareketlerden kaçınılması gerekir.
Vücut çatlaklarının en sık görüldüğü bir diğer durum ise hamileliktir. Hamilelik döneminde çatlak oluşumu vücut geliştirme yapanlarda meydana gelen durum ile hemen hemen aynıdır. Hamilelikte vücudun belli bölgelerinde aşırı bir büyüme söz konusudur. Bu büyümenin hızı kontrol edilemediği için vücudun senkronize olması oldukça zorlaşır. Bu nedenle hamile kalan kadınların tamamına yakınında vücudun belli bölgelerinde çatlaklar oluştuğu görülür.