-
- Üyelik Tarihi
- 5 Nis 2013
-
- Mesajlar
- 4,580
-
- MFC Puanı
- 855
Vitaminler vücutta bir oranda sentezlenmeyen, yaşam için gerekli, çok
küçük miktarlarıyla hücre metabolizmasında önemli tepkimeleri uyaran
organik bileşiklerdir. Vitaminlerin çoğu vücut tarafından yapılamadığı için
besinlerimizle alınması gerekmektedir. Bu besinlerin bir kısmı çiğ olarak,
bir kısmı da belirli pişirme süreçlerinden geçerek soframıza gelir. Bu ha-zırlama ve pişirme süreçleri esnasında oluşabilecek vitamin kayıpları in-san sağlığını yakından ilgilendirmektedir. Vitamin gruplarını etkileyen ısı,
ışık gibi etkenler ile asidik ve alkali ortamlar vardır. O nedenle her besin
grubunun vitamin kayıplarına neden olmadan tüketilmesi yaşamın sağlıklı
sürdürülmesi açısından gereklidir.
Vitaminler insan sağlığının korunması için elzemdir. Genel özellikleri
açısından yağda ve suda eriyen vitaminler olarak iki grup altında toplanır:
1. Yağda eriyen vitaminler: A,D,E,K
2. Suda eriyen vitaminler: C ve B grubu
küçük miktarlarıyla hücre metabolizmasında önemli tepkimeleri uyaran
organik bileşiklerdir. Vitaminlerin çoğu vücut tarafından yapılamadığı için
besinlerimizle alınması gerekmektedir. Bu besinlerin bir kısmı çiğ olarak,
bir kısmı da belirli pişirme süreçlerinden geçerek soframıza gelir. Bu ha-zırlama ve pişirme süreçleri esnasında oluşabilecek vitamin kayıpları in-san sağlığını yakından ilgilendirmektedir. Vitamin gruplarını etkileyen ısı,
ışık gibi etkenler ile asidik ve alkali ortamlar vardır. O nedenle her besin
grubunun vitamin kayıplarına neden olmadan tüketilmesi yaşamın sağlıklı
sürdürülmesi açısından gereklidir.
Vitaminler insan sağlığının korunması için elzemdir. Genel özellikleri
açısından yağda ve suda eriyen vitaminler olarak iki grup altında toplanır:
1. Yağda eriyen vitaminler: A,D,E,K
2. Suda eriyen vitaminler: C ve B grubu