Viski, İrlanda ve İskoçya lehçelerinde yaşam suyu anlamına gelen uisge beathadan gelmektedir. Genellikle tahta fıçılarda dinlendirilmiş malt içeren, tahıldan damıtılan bir tür alkollü içkidir.
Üç ülkede farklı şekillerde üretildiği için scotch whisky, irish whisky ve bourbon olmak üzere üçe ayrılır.
- Bourbon viski, ABDde üretilir ve bir kez damıtılır.
- Scotch viski, iki kere damıtılır. Ayrıca yapımında kullanılan tahıllar, damıtılmadan önce açık ateşte kurutulur ve ateşin dumanı tahıllara siner. Bu yüzden, scotch whiskyde bir yanık kokusu hissedilir.
- Irish whisky, üç kere damıtılır. Tahılları da sac üzerine kurutulduğu için, ateşin dumanı sinmez ve scotch whiskyde olduğu gibi yanık kokusu hissedilmez.
Malt viski, % 100 malt arpadan yapılır, bir kez damıtılmış viskiler diğerlerinden ayrılırlar. Viski yapımında kullanılan tahıllar, İrlanda, İskoçya, Kanada ve ABD arpaları, Kanada ve ABD çavdarı ile ABD mısırından oluşmaktadır. İrlandada halen malt ve malt olmayan arpaların birlikte kullanıldığı tür viskiler üretilmektedir. Çeşitli sek viskiler, Çavdar viskisi, Tennessee viskisi ve Burbon ABDde kavrulmuş meşe fıçılarda dinlendirilerek üretilir. Harmanlanmış viski ise yukarıdaki viskilerden birbirine benzer tür tahıl kullanılarak üretilenlerin bir karışımı şeklinde üretilmektedir, bu da üretim maliyetini diğer tür viskilere kıyasla ciddi biçimde düşürür. Harmanlanmış viskilerin genellikle üretimlerinde harmanlanmış olan asıl viski türü belirtilir, Harmanlanmış İskoç, Harmanlanmış Kanada, veya Harmanlanmış Burbon gibi. Light viski ise neredeyse tamamen tahıl alkolünden üretilir, genellikle toplam miktarın %5-10unu geçmeyen miktarlarda sek viski ve yoğunlaştırılmış şarap (Sherry) da aroma ve renk vermesi için ilave edilir.