-
-
-
- MFC Puanı
- 94
Vazgeçtim Özeti
Vazgeçtim Kahraman Tazeoğlu
Ankarada tanıştığı neşeli ve çılgın Koray; çocukluğundan yanında taşıdığı, içinden bırakamadığı Mehmet ve Werthervari bir aşkın* kahramanı Feza, "Vazgeçtim" kitabında teninize dokunacak yürek burkan bir haykırış! Çocukluğumuzdan veya yaşamımızdan çevremizde ve çoğunlukla yanı başımızda akan giden kişisel tarihimize yaşattığınız, yeşerttiğimiz ve öldürdüğümüz pek çok aşk için Vazgeçtim! Pek çok neden, iç içe geçmiş hayatlar ve pek çok başlangıçlar barındıran "elveda" fakat durdurulamayan geçip giden zamanın küçük bir mizaha konu olacak türden sürprizi...
Aradığınız veya kaybettiğimiz samimi, çocukların sokaklara taştığı İstanbulun sıcak bir semtinde aile dostluğunun içerisinden görüntüler sunarak başlıyor, kitap. Mehmet çocukluğunda yanında olan ve aile olarak iletişim kurdukları güçlü bir karakter olarak dikkat çekiyor. Fezanın Ankaraya gidip Korayla tanışmasının ardından Korayla evlilik ve diğer süreçler hızla devam ediyor. Okul bittikten sonra Mehmet Fezaya olan ilgisini açıkladığında Feza Korayı çok sevdiğini söylüyor. Evleneceklerini ekliyor.
Koray ilerleyen zamanlarda kanser tanısı konulup birkaç aya öleceğini öğrenince Fezayı evlenmelerinden önce bırakıp gidiyor. Haber vermeden bir anda yok oluyor. Feza Mehmetle evleniyor.
Koray yanlış tanı konulunca Fezanın yanına geri döner ve artık hiçbir şey bıraktığı gibi değildir. Vazgeçtim Korayı intihara sürükleyen Fezanın içerisinde filizlenen büyüyen bir çınarın aniden yok oluşu ve Gitmek kaçmak mı?gibi sorulara cevap arıyor. En güzel yıllarını paylaştığı bir insanla mutsuz olmaması için ölümü paylaşmamak adına bir karmaşa kendisine güçlü bir yer bulmuş!
Feza Korayın ayrılışından sonra evlenmesi ölüm gerçeğini kabullenmesi Korayda ki çaresizlikten daha fazla aşktan kaçmaya razı olmuşa benziyor. Evlilik gibi bir kavramın toplumsal beklenti ve gelecek için kaygılarının var olması Fezanın Koray için yaşattığı pek çok duyguyu içerisinde öldürmesine neden oluyor.
Feza Koray ve Mehmet duygu ve gerçeklik arasında ki insanın içerisinde ki bir soyut tablo gibi! Feza ve Korayın seçimiyse kaçmak ve kabullenmek çizgisinde yer alıyor. Yaşama ve sevginin bedelinin gerçekle duygular arasında bir bütün olduğu da fark edilmesi gereken bir diğer kanı. Genç dönemlerinde verdiği mücadeleyi Koray, yaşamak veya Feza ile evlenmek için mücadele vereceği zaman umudu ve nedenlerinin güçsüzleştiğini kabul etmek gerekli. Korayın dönüşüyse başka bir çaresizlik dramı ve neden Feza? Vazgeçmek ve tekrar bir umudun içinde filizlenmesi yaşamın bitişinden sonra ufku görmesine neden oluyor. Ama artık çok geç!
Koray büyük ölçüde kurgu ve akışın yönünü belirliyor. Bu kitabı okuduğunuzda çocukluğunda Mehmetin kızları olarak görülmüş bir aile başka bir deyişle Mehmetin ailesini kendi ailesi gibi gören bir Fezanın çocukluğun izlenimi oluşturuluyor.
Kahraman Tazeoğlu id-ego-süper ego çatışmalarını dert edinmiş midir, bilemiyoruz!? Dert edinmese de kitapta gözlemlemek mümkün. Korayın çılgın, durdurulamaz enerji ve mizahi, Koray kaybolur kaybolmaz Fezanın, herkesten tanıyı gizleyerek toplumsal olarak "uygun damat" Mehmetle evlenmesi sonrasında Korayın evlendiklerini duyar duymaz intihar etmesi bir dizi büyük resmin parçaları olarak karşımıza çıkıyor.
Kahraman Tazeoğlu kendi tarzını oluşturmuş ve edebiyatımıza kendi mirasını bırakmış son dönemlere damga vuran bir isim olarak damgasını vuruyor. Samimi, şiir içeren ve okuyucuyu sarsan bir üslubun olduğu yadsınamaz bir gerçek. Gerçekle kurgu arasında Almanya ve teknolojik yaşın giderek daha küçük yaşlara kadar kullanımın kolaylaşması gibi pek çok değere yer veren güçlü bir kalem!
Bu kitap okuduktan sonra herkesin Sait Faik Abasıyanıkın Semaver adlı kitabındaki soruya dokunması gerektiğine inanıyorum.
Hepimiz, sırtımızda ve elbisemizin altında, gözlerimizin içinde bir müstakbel ölü gezdirmiyor muyduk?