Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Uyuduğunuzda Başınıza Gelen En Güzel 10 Büyüleyici Şey

SouL

➡️ ↘️ ↖️ ↪️ ↩️ ⤴️ ⤵️ Ben Sakinim!!!
Yönetici
  • Üyelik Tarihi
    8 Ara 2012
  • Mesajlar
    17,522
  • MFC Puanı
    3,901
Çoğu insan için, “uyku” sözcüğü uzun bir günün ardından gevşeme olarak tanımlar. Bununla birlikte, bilinçdışı olduğumuz saatler boyunca vücudunuz pek çok değişime uğrar. Günün verdiği zararı geri alıp gün öncesine hazırlanmaktan insan vücudu sürekli olarak ayırıyor, onarıyor ve canlandırıyor. Bir dahaki sefere farklı bir insan gibi uyandığımızda, daha dinç bir beyin oluşur.

1. Beyinde Dosyalama Oluşturma
9444_img_1196-300x185.jpg

İnsanlar çok aktif organizmalardır. Anılar, bir şeyler yaparak, bir yerlere giderek ve insanlarla etkileşim kurarak oluşur. Hatıralar beynin içinde saklanır. Ancak, kalabalık bir masaüstünde bir dosya bulmaya çalışan herkesin bildiği gibi, kolayca erişilemeyen ve bulunamıyorsa kaydedilen şeylerin faydası yoktur.

Beyin aslında uyku sırasında günün olaylarını tekrar eder, bunları kataloglar ve beynin uzun vadeli hafıza merkezlerine depolar. Aynı zamanda, beyin gereksiz anıları atar.

Önemli uzun vadeli anıların saklanması, insanların düzgün çalışabilmesi açısından kritik önem taşır. Bunun nedeni, uzun süreli bellek aslında sınırsızdır, yani bu anıların yaşam boyu yanında kalacağı anlamına gelir.

Çoğu insan çocukluğundan itibaren belirli hatıraları çok canlı hatırlayabilir ancak iki gün önce yaptıklarını tam olarak hatırlayarak çok daha zorlandığını hisseder. Bu tür bir hafıza önceliklendirme, bilginin öğrenilmesi ve tutulması için olduğu kadar, bir sporun veya oyunun sorun çözme veya ustalığı gibi becerilerin geliştirilmesi için de gereklidir.

Bu bellek konsolidasyonunun çoğu, uyku, yavaş dalga uykusunun en derin kısımlarından biri sırasında, başka beyin aktivitesinin az olduğu yerde gerçekleşir. Zihin REM (hızlı göz hareketi) uykusuna geçerken, beyin daha sonra hızlı hatırlama için kritik anıları dengeler.

2.Kan Basıncı ve Vücut Sıcaklığının Düşmesi

Uykuya dalmadan yaklaşık 30 dakika önce vücut sıcaklığını düşürmeye başlar. Bunu, metabolizmamızı, aç kalmadan saatlerce uyuyabilmemiz noktaya için yapar. Sonuç olarak, kalp atış hızı ve kan basıncı da düşer.

Bunun önemli görünmeyebileceği hallerde, çekirdek vücut ısısı yaklaşık 1.1 ° C’den yaklaşık 35.6 ° C’ye (96 ° F) düşer; Hipotermiden bir derece üstündür. Vücudunuzun da daha az enerjiye ihtiyacı vardır, bu nedenle uykuya dalmak için donma tehlikesi yoktur.

Uyanma üzere olduğumuzda, kan basıncı ve kalp hızı hızlı bir şekilde yükselir.

3. Felç

Hiç kabus gördün ve koşamayacağını veya çığlık atamadığın oldu mu? Bu korkunç olabilmesine karşın, bu fenomen (“uyku felci” olarak bilinir), gerçek hayattaki tüm hayallerinizi oynamamıza engel olan şeydir (muhtemelen iyi bir şeydir). Rüyaların meydana geldiği REM uykusu sırasında beynin kaslarındaki nörotransmitterleri ve reseptörleri bloke etmesi sizi etkili bir şekilde felç eder.

Bazen, uykuya daldığınızda veya uyanırken kısa bir süre gerçekleşebilir; bu süre boyunca tamamen bilinçli ancak hiç hareket edemezsiniz. Bu oldukça dehşet verici.

4. Esneme

Gün boyunca, yerçekimi nedeniyle omurga aşağıya doğru basınç uygulanır ve omurga sıkışır. Sonuç olarak, sıvı omurga disklerinizden dışarı akar ve aslında gün sonuna kadar 1 santimetre (0,4 inç) kadar küçülürsünüz. Benzer şekilde, sırtınız tüm bu stresden kurtulduğunda, sıvının ek bağlantılara geri döndürülmesine izin verilir ve vücuda ilave olarak 1 santimetre (0,4 inç) kadar gerilir.
Bu yükseklik farkı o kadar önemli olmasa da, baskının olmaması çocukların ve ergenlerin uyurken büyümelerini sağlar. Aslında sadece uyurken büyüyebiliriz. Bunun nedeni, omurgadan çıkarılan basınç ve yatarken bacaklar ve uyurken serbest bırakılan büyüme hormonlarıdır.

5. Uyur Gezerlik

Herkes uyurgezer yürümek zorunda kalmasa da, genel popülasyondan (yaklaşık yüzde 30’u) yeterince kişiyi bu listeye dahil edebiliriz. Uyurgezerlik olarak da adlandırılan bir tür biliçsizlik hali, teknik olarak uyku bozukluğudur ve beyin, yarı-bilinçsiz bir durumda olup, yataktan çıkmak, mutfağa gitmek, hatta sürüş gibi karmaşık görevleri yerine getirir. Açıkçası, bu çok tehlikeli olabilir. Ancak uyurgezerlik özellikle çocuklarda oldukça yaygındır. Ebeveynler, oda arkadaşları sıklıkla, söz konusu somdumbsancının yemek hazırlamak gibi tuhaf davranışlar gerçekleştirirken sadece yatağa dönmek için şaşkına dönebillmektedir.

Araştırmalar genetik olabileceğini gösterse de, ancak bilim adamları hala insanların uyurgezer yürümekten emin değil. Uyurgezerlik genellikle yavaş dalga uykusunda beyinin gün hatıralarını işlemekle meşgul olduğu zaman gerçekleşir.Bu, uysal durumdayken uyurgezicinin kısa süreli belleğinin çok aktif olmadığını açıklayabilir. Aslında, söz konusu kişinin, sabah uyandıklarında önceki gece olaylarından hiçbir anıları olmayacak.

6. Vücut Spasmsları

Yukarıda anlatıldığı gibi, genellikle uyurken felce uğrarız ve bu durum bizi rüyalarımızda sahne almaktan alıkoyar. Bununla birlikte, gri bir alan var, vücut fiziksel olarak uykuda değil de uyanık olmadığında, çoğu insan hipnik pislik denilen şeyi yaşıyor. Beyni mesajı dinlendirmek için gönderen ve sinir sistemi bu mesajı almak arasında bir gecikme olduğuna inanılmaktadır.

Bu tepkinin nasıl oluştuğunu tam olarak anlaşılamıyor. Bazı bilim adamları, bir ağaçtan düşerek uykuya dalmaktan yanlış anlaşan ilkel bir refleks üzerinde kaldıklarını ileri sürüyorlar. Diğerleri ise, sadece sinirler “kapalı” olduğu için “misfiring” olduğunu söylüyor. Nedeni ne olursa olsun, hipnik olaylar, uyurken meydana gelen ve uyanıkken gözlemleyebildiğimiz kompleks süreçlerin birkaç hatırlatıcısından biridir.

7. Daha Fazla Enerji Kullanımı

Uyanıkken üretilen enerjinin büyük kısmı (yaklaşık yüzde 80) hareket, nefes alma ve konuşma gibi çeşitli fiziksel aktiviteler tarafından kullanılır. Uyurken bu enerji besbelli kullanılmıyor ve “enerji fazlalığı” beyne yönlendiriliyor. Bu, beynin enerji tüketiminin REM gibi belirli uyku adımlarında uyanıkken olduğundan daha yüksek olduğu anlamına geliyor. Bu enerji, sinirsel bağlantılar oluşturma ve güçlendirme ve atık maddeleri kaldırma gibi, uyanıkken geri dönen sekreterlik görevlerini tamamlayarak iyi bir şekilde kullanılmaktadır.

Beyin, gün boyunca diğer faaliyetlerin gerçekleşmesi için karar verme gibi daha acil ve enerjik görevlerle meşguldür. Bununla birlikte, uyku esnasında beynin düzeltilmesi için “serbest zaman” vardır.

8. Kilo Kaybı

Aniden çok susadığınız için uyandınız mı? Bunun nedeni, vücudunuzun gece ortamında havaya 0,5 kilogramı (1 lb) fazla su kaybetmesidir. Bunu yaklaşık şu şekilde düşünün: Akciğerlerinizdeki havanın sıcaklığı yaklaşık 36.7 derece (98 ° F) civarındadır. Ayrıca nemle doludur. Çoğu kişinin odası 36.7 dereceye (98 ° F) kıyasla çok daha soğuk olduğu için, vücut soğurken, uyku halinde soluduğunuz havaya vücudunuzdan nem çıkarırsınız.

Kayıp suyun ağırlığı çok az, nefes başına sadece yaklaşık 0.02 gram. Ancak, gece boyunca 0.5 kilogramdan (1 libre) daha fazla kayıp kilo ekleyebilirsiniz. CO2’nin benzer ancak daha az etkisi vardır. Herkes, oksijenle nefes aldığınızı (iki atom) ve karbon dioksitten (üç atom) nefes aldığını bilir. İçeri girmekten daha fazla atom çıktığında, nefesinizi her dinlediğinizde son derece küçük miktarda kütle kaybolur. Ancak, nefes aldığınızda her nefesin yaklaşık bir milyar trilyon karbon atomu vardır, bu yüzden yaklaşık 0,7 kilogram kadar ( 1,5 lb) her gece eksilir. Bu da gün içinde olur, ancak siz su ve karbonu yiyecek ve içecekle değiştirmekten daha fazlasını yaparsınız.

9. Temizlik
9444_img_1195-300x173.jpg

Uyanma saatleri boyunca, toksinler ve diğer atık ürünler beyin ve vücudun hücreleri boyunca birikir. Vücudun geri kalan kısmı uyku halindeyken kapandığında beyniniz çalışmaya başlar. Esasen, beyin omurilik sıvısının (yukarıdaki resimde görülen) omurganızdan beyninize akmasına, dokunun durulmasına ve tüm toksinlerin atılmasına izin veren bir valf açar. Bu süreç, hücresel solunum olarak bilinen daha geniş bir çevrimin parçasıdır Hücrelere besin maddelerinden enerji kazandıran ve vücudu devam ettiren reaksiyonlardır. Geceleri çıkartılan toksinler bu işlemden kalan artıklardır.

Her ne kadar bu temizlik vücudun her yerinde olmasına rağmen, etkileri yetersiz uykunun belirgin etkileri olan beyinde en belirgin olanıdır. Geride kalan bu beyin hurdası, uzun bir geceden sonra sık sık berbat hissetmenin ana nedenlerinden biridir.

10. Rüyalar

Rüyaları nasıl unutabiliriz? Yaşamda o kadar sıradan fakat önemli bir bölümü bunlar ve yine de bilim adamları hala onlar hakkında neredeyse hiçbir şey anlamıyor. Bu soruyu da içerir: Neden rüya görürüz? Vücudunuzun bilinçsiz olduğu her gece beyniniz yalnızca kafanızda varolan, ancak gerçek olduğunu düşündüğünüz hayali bir gerçekliği simgeliyor. Uyandığınızda, hemen hemen hepsi hafızanızdan kaybolur. Kulağa ne kadar garip gelse de hayalleri, diş fırçalamak ya da çalışmak gibi bir yaşam gerçeği olarak kabul edilir.

Rüyaların asıl ihtiyacı belli olmamasına rağmen, REM uykusu sırasında ortaya çıkan ilgili faaliyetler anlaşılır ve bol miktarda bulunur: uzun süreli hafıza güçlendirmesi, toksinlerin beyne yıkanması, “sekretarya” çalışmalarının arttırılması vb. Bu, rüyaların kendileri hakkında çok az şeyi bildiğimizi daha da garip kılar. Bu sorular yeni bir şey değildir. Rüyaların nedeni ve anlamıyla ilgili spekülasyonlar, en azından eski Yunanlılara ve Mısırlılara kadar uzanan on binlerce yıl insanlığın hayranlık uyandırıcı bir unsurudur. MRI tarayıcılarından EEG dedektörlerine kadar modern teknolojinin kullanımına rağmen – bu gizemli deneyimlerin kökeni ve amacı hakkındaki kuramlar en azından şimdilik teori olarak kalacaktır.
 

Autocrat

"Korkaklıkta AR İlerlermekte ŞEREF Var"
MFC Üyesi
  • Üyelik Tarihi
    7 Haz 2017
  • Mesajlar
    4,081
  • MFC Puanı
    -5
tesekkuler emeğine sağlık
 

Henna

insan uykudadir, öldügü vakit uyanir..
MFC Üyesi
  • Üyelik Tarihi
    1 Tem 2017
  • Mesajlar
    1,356
  • MFC Puanı
    22
Ayrica en buyuleyici sey ruyada ozgur olmak, ucmak.. Bugun baklava yiyordum ruyamda off harikaydi :D buyulenmemek elde degildi:p
 
Üst Alt