-
-
-
- MFC Puanı
- 164,553
Ünlü sanatçı Aytaç Arman, uzun süredir tedavi gördüğü hastanede hayata gözlerini yumdu. Hayatı boyunca birçok filmde rol alan usta oyuncu kanser tedavisi görüyordu.
Sinema ve televizyon dünyası bir ustayı daha kaybetti. 69 yaşındaki usta oyuncu Aytaç Arman, kanser hastalığı nedeniyle bir süredir İstanbul Onkoloji Hastanesi'nde tedavi görüyordu. Adana'da doğan Aytaç Arman, 1970'lerde sinema oyunculuğuna başladı. 1981'den 1986'ya kadar sinemaya ara veren Arman'ın çok sayıda ödülü bulunuyor. Aytaç Arman'ın dün saat 16.25'de vefat ettiği ve bir süredir hastanede kanser tedavisi gördüğü belirtildi.
BİROY Sinema Oyuncuları Meslek Birligi, Twitter hesabından açıklama yaptı: Kurucu üyelerimizden, değerli meslektaşımız Aytaç Arman'ı kaybetmenin büyük üzüntüsü içerisindeyiz. Ailesine, yakınlarına ve tüm sevenlerine başsağlığı dileriz.
Meslektaşımız Aytaç Arman için 27 Şubat Çarşamba (bugün) saat 12.00da Beyoğlu Atlas Sinemasında tören düzenlenecektir.
Cenazesi, 28 Şubat Perşembe günü memleketi Adanada, Kabasakal Mezarlığı Camiinden öğle namazını takiben aynı mezarlıkta defnedilecektir.
Gerçek adı Veysel İnce olan sanatçı, Adanada 1949da dünyaya geldi. Arman, erkek sanat enstitüsünden mezun olduktan sonra girdiği Ankara Devlet Mimarlık ve Mühendislik Akademisinde okurken, 1969da Ekstra Ekspres gazetesinin açtığı yarışmada, erkek adaylar arasında ikinci seçildi.
Sinemadan önce fotoroman oyunculuğu yapan Arman, Ses dergisinin 1971de açtığı Kapak Yıldızı Yarışmasında, erkeklerde Tarık Akanın ardından ikinci seçilerek sinema oyunculuğuna ikinci sınıf rollerle başladı.
İLK ÖDÜL DÜŞMANDAN
Hemşehrisi Yılmaz Güneyin Baba filminde oynayarak dikkati çeken sanatçı, kısa sürede başrol oyunculuğuna yükseldi. Senaryosunu Yılmaz Güneyin yazdığı Düşman adlı filmdeki rolüyle, 1981de Sinema Yazarları Derneğinin En İyi Erkek Oyuncu Ödülüne layık görülen usta oyuncu, Gece Yolculuğu filmindeki rolüyle 1988de Antalya Altın Portakal Film Festivalinde, En İyi Erkek Oyuncu Ödülünü aldı.
Sinema kariyeri boyunca çok sayıda ödüle layık görülen sanatçı, 2003te 40. Antalya Film Şenliğinde ve 25. SİYAD Türk Sineması Ödüllerinde En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ödüllerinin sahibi oldu.
Bir röportajında, Ben hüzünlü bir coşku ya da coşkulu bir hüzünüm diye tanımlarım kendimi. diyen sanatçıya, 20. Londra Türk Film Festivalinde, Yaşam Boyu Başarı Ödülü takdim edilmişti.
SANATÇININ ROL ALDIĞI FİLMLER ŞÖYLE;
Aytaç Arman 1971de Baba, Hayat Cehennemi, 1972de Tövbekar, Murat İle Nazlı, Kadın Yapar, Elveda Yavrum, Ekmekçi Kadın, Aslanların Ölümü, Korkusuz Aşıklar, Oğlum, Vukuat Var, Ve Güneşe Kan Sıçradı, Bir Baltaya Sap Olamadım, Kahpe / Bir Kız Böyle Düştü, Murat İle Nazlı, Yirmi Yıl Sonra, 1973te Yalancı / Çok Yalnızım, Babaların Günahı, Aşkın Zaferi, Bir Dost Bulamadım, Çocuğumu İstiyorum, Felek, Istırap, Oğlum Osman, Teslim Ol Baba, Ve Onu Vurdular,Zambaklar Açarken, Anneler Günü filmlerinde rol aldı.
Sanatçı, 1974te Evet mi Hayır mı, Gerçek, Batak, Babalık, Bahriyeli Kemal, Bir Ana Bir Kız, Çılgın Arzular, Hostes, İstek, Tek Başına, Cici Kız, Bedrana, 1975te Kara Çarşaflı Gelin, Evde Kalmış Kızlar, Enişte, Sevgili Halam, Yarınlar Kimin, Yarın Olmaz Şimdi, Yaşamak Daha Zor, 1976da Ben Sana Mecburum, Bu Nasıl Dünya, Ne Haber, Nereye Arkadaş, Seni Sevmekle Suçluyum, Yazgı ve Ne Umduk Ne Bulduk, 1977de Fıratın Cinleri, Güneşli Bataklık, 1979da Düşman, 1980de Sönmüş Ocak, Parmak Damgası, Adı Vasfiye, 1986da Uzun Bir Gece, İstek, Sıcak Tatlı Yaz, Fatmagülün Suçu Ne, Kadının Adı Yok, 1987de Gece Yolculuğu, Bir Avuç Gökyüzü, Biri ve Diğerleri, 1988de Av Zamanı, 1989da Kantodan Tangoya, 1990da Bekle Dedim Gölgeye, Gece Yarısı Vurgunu, Perili Köşk, 1992de Kurşun Adres Sormaz, 1994te Yolcu, Buluşma ve İz filmlerinde yer aldı.
Başarılı sanatçı ayrıca 1995te Sahte Dünyalar, Yer Çekimli Aşklar, 1996da Kurtuluş, Yaban, 1997de Akrebin Yolculuğu, Bir Umut, 1999da Yüzleşme, Kıvılcım, Yılan Hikayesi, 2000de Melekler Evi, Bedel, 2002de Karşılaşma, Gönderilmemiş Mektuplar, Berivan, Öyle Bir Sevda ki, 2004te Perçem, 2005te Düşler ve Gerçekler, Deli Mavi / İşte Öyle Bir Şey, Sen Ne Dilersen, 2006da Hacı ve Candan Öte, 2011de Adını Feriha Koydum ve Devrimden Sonra, 2014te Kara Para Aşk yapımlarında oynadı.