- Konum
- İzmir
-
- Üyelik Tarihi
- 9 Haz 2015
-
- Mesajlar
- 12,474
-
- MFC Puanı
- 1,810
Üçgen Çalgı Nedir - Üçgen Çalgı Hakkında Bilgi - Üçgen Çalgı Özellikleri - Üçgen Çalgı Türleri
Üçgen çalgı, perküsyon veya vurmalı çalgı ailesine ait olan ve bir idiofon tipi müziksel çalgıdır.
Şekli
Bu çalgınin modern şekli, üçgen şekline bükülmüş, iki köşesi biraz yuvarlanmış ve bir köşesi birbirine değmez şekilde açık olan bir yuvarlak kesitli metal, genellikle çelik, çubuktan oluşur. Bu üçgen çalgı üstündeki köşede ilmik yapılmış bir çeşit katgut, ip veya tel ile havada tutulabilir. Genellikle kısa bir metal değnek şeklinde tokmak ile vurularak çalınır Bir vuruş yüksek, tiz tınlayan bir zil çalar notası verir. İstenirse bu tınlama çalgı üzerine elle dokunularak kontrol edilebilir.
Genel olarak günümüzde üçgen çalgı üç kenarı da eşit uzunlukta üçgen şekildedir Fakat daha erken zamanlarda iki kenarı eşit üçgen çalgı da yapılmış ve kullanılmıştı Bu şekil üçgen çalgılarda alt taraf tınlama yapmaktaydı.
Kullanılışı
: L'Allegra, Ressam: Angelika Kauffmann (1779)
İlk defa 16 yüzyılda yapılmış ve klasik batı müziğinde Batı Avrupa'da 18 yüzyılda bir moda olan Yeniçeri mehter müziğine benzeyen çok vurmalı çalgılar kullanılması ile özellik kazanan kompozizyonlarda çok kullanılmıştır. Wolfgang Amadeus Mozart, Joseph Haydn ve Ludwig van Beethoven üçgen çalgıyı eserlerinde ritm sağlamak için tutumlu bir şekilde kullanmışlardır.
Bu çalgıya baş köşeyi veren ilk eser Franz Liszt'in "Piyano Konçerto No1" oldu ve bu eserde üçüncü bölümde üçgen çalgı solo çalgı olarak kullanılır ve bu nedenle bu konçerto "üçgen çalgı konçertosu" ismi ile anılır 19 yüzyılda Richard Wagner bazı eserlerinde , örneğin Lohengrin operasında "gelin korosu"'nda, üçgen çalgı kullanmıştır. Modern bestecilerden "Hans Pot" "E-Major Senfoni" adlı eserinde üçgen çalgıya önemli bir yer vermiştir; ama sonraki ses alımlarında orkestra şefleri bu çalgının rolünü azaltmışlardır. Zamanımızda üçgen çalgı klasik batı müziği orkestralarında vurmalı çalgı bölümünde bulunmaktadır.
Ayrıca bazı folklor müziği türünde, özellikle ABDde Louisiana'da gelişen Fransız Kajun müziği için, ritm sağlamak için üçgen çalgı çok kullanılır.
Bazı popüler rock müzik grupları da ağır vurmali ritmler için üçgen çalgı kullanmışlardır Ünlü Queen rock grubunda bulunan bas gitarist "John Deacon" üçgen çalgıyı mikrafonu kenarında asıp canlı konserlerinde bu çalgıyı kullanmayı adet edinmişti Joni Mitchell'in "Big Yellow Taxi" adlı şarkısında üçgen çalgı çok duyulmaktadır Henry Mancini'nin Pembe Panter tema müziğinde açılışı üçgen çalgı ile yapmıştır.
Latin stilinde çalınan, örneğin samba müziği için, üçgen çalgı, üzerinde elin açılıp kapanması ile kontrol edilebilecek şekilde tutulmaktadır.