Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Turna Balığı Genel Bilgi - Avlanma Teknikleri

GirL

MFC Üyesi
  • Üyelik Tarihi
    16 Nis 2013
  • Mesajlar
    1,857
  • MFC Puanı
    5
Hecht.jpg


Dünyadaki dağılımını Üç bölge olarak vereceğiz.

Amerika, Avrupa ve Asya Kıtası.

Bu bölgedeki balıkların her coğrafi bölgeye göre adı değişmekle birlikte genel adı PİKE olarak bilinmektedir. Ancak balığı incelediğimizde pek çok çeşidi olduğu ortaya çıkmaktadır. Dünya üzerinde yetiştirilen çaprazlama çoğaltma yöntemi ile de yeni türler ortaya çıkmıştır.
Northern Pike ve Musky çaprazlama yöntemi ile Tiger Pike ortaya çıkmış bu üç balığın çaprazlama üretim yöntemi ile de mutant (gen bozulması) Silver Pike ortaya çıkmış olabileceği uzmanlar tarafından ortaya atılmıştır. Ülkemizde ve Avrupada genel olarak bulunan balık ise Northern Pike tır. Ülkemizdeki ise Turna, Ördek Balığı, Dişli Balık, Oklama gibi isimler almıştır.

Bu balığın hangi tür olduğunu anlamak için en kolay yöntem ise şudur. Musky çene altındaki algılayıcı (Sensör) sayısı 16 - 18 adettir. Northern Pike'taki algılayıcı sayısı 12 - 14, Pickerel de ise bu sayı 8 adet olarak belirlenmiştir. Ayrıca vücut desenleri de farklılık göstermektedir.

Turna (Esox Lucius)

Vücudu hidrodinamik bir yapı kazanmıştır. Başı basık ve ağzı sivri dişlerle dolu, damak bölümü ve galsaması da içe dönük tutucularla doludur. Bu yakaladığı avın kaçmasını önlemektedir. Ortalama yaşam süresi 12 yıl olup asgari 15 yıl yaşadığı kabul edilmektedir. Dünya rekoru 1979 yılında 25 kg olarak Jiri BLAHA (Cekoslavakya) tarafından tutulmuş balıktır.

turnaol4.jpg



Yemleri :


Doğal Yemleri arasında yaşadığı bölgedeki tüm balıklar ve kendi yavruları bulunmaktadır öyle ki kendi büyüklüğündeki balığı dahi yediği gözlemlenmiştir buna ülkemizde yutak adı verilmektedir.

Yaşadığı Ortam :


Yaşadığı ortam 5 - 28 derece aralığındaki tüm sularda yaşar ancak en önemli özelliği yapısı itibariyle yosunluk, bitkili veya sazlık bölgeleri gösterebiliriz. Tek bulunmadığı yer su bitkilerinin olmadığı yerlerdir.


Üremesi :


Olgunluk yaşına gelmiş (2 - 3) olan bir balık boyuna göre 50.000 - 200.000 yumurta bırakabilir ancak yaşama oranı oldukça düşüktür. Balık yumurtalarını döktükten sonra bölgeden ayrılır hiçbir şekilde koruma yapmaz .


Nerelerde Bulunur :


Daha öncede yazdığımız gibi dibi su bitkili, sazlık ve yosunluk bölgelerde bulunur. Ancak bu durum akarsu, göl veya gölet ile birlikte iklim şartlarına göre değişiklik gösterir. Şimdi bu şartlara göre standart bir göl ve akarsu üzerinde açıklamalarda bulunalım.

Kış Ayları Akarsu :


akıntı yönü ve anaforların oluşturduğu bölümden kaçarak koy görünümündeki yerlerde avını bekler. Tek şart sazlık veya su bitkili bölüm olması gereklidir.


Kış Ayları Göl veya Gölet :



suyun derinliği ile orantılı olarak göle gelen su ( dere veya çay ) yatağına yakın yerlerde fazla derin olmayan orta derinlikteki bölgelerde bekler. Akarsudan gelecek olan yemlerin dağılımı da bu bölgeden olmaktadır.



Yaz Ayları Akarsu :


Sıcak havalarda balık genelde boyları küçük olanlar kıyılara yakın bölgelerde büyük boyda olanlar ise orta sula veya derin sularda bulunurlar. Eğer bulunduğu bölge soğuk su içeriyorsa büyük boydaki balıklar kıyılara yakın bölgelerde de bulunur. Suyun akış yönüne göre kaya arkaları ve önlerinde yosun ve bitki aralarında avlarını beklerler.

Yaz Ayları Göl ve Göletler :



Sıcak havalarda gölün derinliğine ve sirkülasyona göre su bitkilerinin gelişimine paralel olarak göle akan su bölümü, çıkış bölümleri ve orta derinlikteki sularda kendilerine uygun ortamlarda bulunurlar. Bu zamanlarda suda yetişen diğer balıkların yoğunluğu onun avlanmasını kolaylaştırır.


AVLANMA ŞEKİLLERİ :


Turna balığının pek çok avlama çeşidi vardır ancak en güzel avlanma şekilleri ise,


1-) Sürütme-Sırtı (Trolling)

2-) Atıp - Çekme

Diğer avlanma şekilleri arasında parakete ve bırakma olta ile avlamak mümkünse de bu av şekilleri amatör balıkçılık yapanlar için yakışır bir avlanma türü değildir. Bu nedenledir ki bu iki av türünü hiç anlatmayacağız.


1. SÜRÜTME - SIRTI (TROLLİNG) :


Bu av şeklinde uygulama muhakkak bir tekneden veya bottan yapılması gerekmektedir. Kullanılan malzemeler de bu iş uygun olan türlerde seçilir. Bu konudaki yemler ve ekipman detaylı olarak anlatılacaktır. Sırtı ile balık avında uygulanan sistem şu şekilde uygulanır. Av mahalline gelindiği zaman motor ağır yolla seyrederken teknenin arkasından bırakılan olta motor suyundan en az 15 - 20 metre ileriye bırakılır suyun derinliğine dikkat edilerek " S " şekli çizilerek dip taranır.




Bu av şeklinde kullanılacak malzemeler ise şunlardır . Sağlam bir ip, PLUG yapay balık, silikon balıklar ve ağırlık kullanılır. Eğer kullandığınız Yapay balık batan türde değilse muhakkak bir ağırlık vasıtası ile dibe indirmek mecburiyeti vardır. Yapay balıklar batan ve yüzen olmak üzere yapılırlar batan yapay balıkların gaga yapıları diğerlerine göre farklılık içerir.


Burada uygulanması gereken en önemli husus teknenin sessizliğidir. Eğer gerekmiyorsa motor kapatılır, ya elektrikli bir motor veya kürekle sırtı daha verimli olur.



2. Atıp Çekme :


Bu av şekli en zevkli olanıdır. Hem kıyıdan, hem de tekneden yapılabilir.

Atıp çekmede kullanılan yemlerde şöyle sıralanabilir.

A ) Döner kaşıklar

B ) Kaşıklar
C ) Yapay balıklar
D ) Silikon yemler
E ) Canlı yemler dir.

A) Döner Kaşıklarla avlanma :

mepps_01.jpg
mepps_02.jpg
mepps_03.jpg
mepps_04.jpg


Bu avlanma şeklinde oltaya takılacak döner kaşıkların ağırlığı az olduğundan ince ip kullanmakta fayda vardır. Ne kadar ince ise vuruşta o kadar iyi olur derler. Ancak burada unutulmaması gereken kural kaliteli bir ipin kullanılmasıdır eğer ipiniz kaliteli değilse kıymetli olan yeminizi kaybedersiniz. Bu iş için en uygun ipi bulmakta deneme ile temin edebilirsiniz aldığınız ipten 1 metre kadar kesip ortasından düğümleyin iki taraftan çektiğinizde kopmuyorsa o ip sağlam bir ip sayılır. Makaranıza 100 metre kadar bu ipten sarıp en uca bir tel takılır diğer ucada kaşığınızı takarak kullanırsınız. Eğer tekneden avlanıyorsanız şansınız çok daha fazladır. Kıyıya doğru atılıp tekneye doğru çekilir. Bunun en iyi uygulaması belli aralıklarla kıyının taranmasıdır. Bütün yönler 2 kere tarandıktan sonra yer değiştirilir. Mera adını verdiğimiz bu yerler değişik saatlerde tekrar tekrar taranır.



B ) Kaşıklar :


kasik.jpg


Bu kaşıklarda diğerleri gibi kullanılır ancak tek farkı bu kaşıkların döner kaşıklardaki sabit hareketi değil çekiş hızına göre hareketlerinin değişmesidir. Değişik renk ve şekillerde olan bu kaşıklar turna avında çok verimli avlar sağlar. Örnekleri aşağıda verilmiştir. Bu kaşıkların bazıları fosforlu olması kapalı havalarda verimi artırır.


C) Yapay balıklar (Plug) :


rapala_01.jpg
rapala_02.jpg
rapala_03.jpg


rapala_04.jpg
rapala_05.jpg
rapala_06.jpg


Bu yem çeşidinde kullanılan iki tür yem vardır. Sinking (Batan) Floating (Yüzen). Ancak her iki türünde pek çok çeşidi bulunmaktadır. Örnekleri aşağıda verilmiştir. Bu iki türde at çekte verimli avlar vermekle birlikte pahalı olmaları kullanım yerlerinin uygunluğu ile doğru orantılıdır. Şöyle ki eğer ilişkeni bol olan bir yerdeyseniz takıp koparma ihtimaliniz yüksektir.


D) Silikon yemler (Sasi) :


sassy.jpg
twister.jpg


Pek çok çeşidi olan bu sunî yem, balık, kurt halinde bulunmaktadır. Her türün de değişik renkleri mevcuttur. Ucuz ve uygulama kolaylığı nedeniyle tercih edilirler. Hazırlanması Jig tabir edilen ucu kurşundan oluşan bir iğnenin bu kurt veya balığa takılarak kullanılır . Bu kurşunun üstünde ipi bağlama yeri mevcuttur.


Bu yemle avlanma ise şöyle olmalıdır. Suya atılan sasinin dibe değmesi beklenir, daha sonra makineye sarılan ipe aksiyon vermek gerekmektedir. İki sar biraz boş ver hareketi ile o bölge taranır. Fakat Turna balığı sığ sularada da yemlendiğinden dolayı balığın bulunduğu göllerin durumuna göre sığ sular ve derin sular taranarak avlanmalıdır.


E) Canlı yemler :


Turna avında kullanılan en önemli canlı yem gümüş balığı'dır. Bu canlı yemi elde etmenin en kolay yolu büyük poşet (Naylon) içine ekmek parçaları atılır sap kısmına ağız kısmının kapanmasını önlemek için uzun bir dal parçası takılır. Bu torba suya daldırılıp beklenir bir süre sonra içine gümüş balıklarının dolduğunu göreceksiniz yavaşça suya girilir ve torba suyun dışına alınır. Tatlı sularda hiçbir zaman ağ kullanmayınız.
TURNA BALIĞININ AVLANMASI

turna2.jpg


turna balığı yemli olta, kaşık yapma yem ve ağlarla yakalanır.olta avcılığında yemli oltaların yanı sıra daha sportif olan savurma oltalarla avı çok populerdir.dünyanın bir çok ülkesinde tekne arkasından kaşık ve benzeri yapma yemlerle ve canlı yemli oltalarla avlanmsı yasaklanmıştır.


diğer bazı balıkların aksine turna balığının sabah çok erken saatlerde ve geceleri yem yeme alışkanlıklarının pek olmadığı söylenir.ancak bu görüşün aksini savunanlarda vardır.turna balığı sabah gün ağırdıktan güneş batana kadar her saat avlanılmakla birlikte,bazı günler bir kaç saat yeme hiç itibar etmediği olur.


turna balığının hava durumundan çok etkilendiği bir gerçektir.


her ne kadar çok sağlam verilere dayanmasada hava basınçının alçak olduğu günler turna hareketsiz olur ve aktif olarak yemlere saldırmaz.bu gibi havalarda daha çok şamandıralı yemli oltalarla avcılığı yapılır.barometrenin yükseldiği günler ise turna' nın çok aktif olduğu zamanlardır. parlak ilgi çeken hertürlü cisme atlar.turna balığının çok aktif beslenme döneminde kaşıkların cinsi rengi büyüklüğü ne olursa olsun verimli av yapılır.


bu dönemlerin dışında kaşık ve yapma yem tip ve renk seçimi çok önemlidir.genel bir kaide olarak turna balığının yem alışkanlıkları beslendiği balık türlerine benzer yapma yemlerle iyi sonuç alınmaktadır.


suyun berrak olduğu zamanlar gümüş rengi parlak yemler.kapalı havalar ve bulanık suda daha koyu renkli yemlerin iyi sonuç verdiği bilinmektedir.


turna balığı havalar ısınmaya başladığında havyarını atmış,yavaş yavaş sazlıklardan ayrılarak, kıyılarda yem arar.genelde kıyıya çok yakın mesafelerde 1 ila 4 metre arasında bulunurlar.baharda, mayıs ve haziran aylarında her türlü kaşık, mepps ve rapalla ile avcılığı yapılır.havalar iyice ısındığında özellikle büyük turna lar daha derin ve serin suları tercih ederler.bu dönemde derine inen dalıcı rapalla lar kullanılır.ancak yaz ayları boyunca kıyılarda da turna avlamak mümkündür


yem:

turna avı için pekçok yapay yem yapılmıştır.bu yemler su üstü yemleri , kaşıklar, döner kaşıklar, silikon yemler, batan, dalan yemler gibi isimlerle karşımıza çıkarlar. mepps, kaşık ve sasi turna avında en çok tercih edilen yemlerdir.

avcılığı:

canlı yem ile avcılık:

şamandıralı olta ile:yem turna tarafından fark edilebilecek bir biçimde sunulmalıdır. bunun için dibi temiz berrak 4 ila 8 metre derinlikler idealdir. bu derinliğe 2 canlı yem bırakmak esastır. yemlerden biri dipten 1 m diğeri 3 metre mesafede konuşlandırıllmalıdır. bu takımın şamandrası çok büyük olmamalıdır konik fıçı şekilli şamandralar idealdir misina orta çubuk kullanılmaksızın şamandra ortasındaki delikten serbestçe geçirilir. misinanın üst kısmına bir tesbih tanesi yerleştirilir biraz daha üste ise başka bir misina bağlanır ama asla ana misinaya düğüm atılmaz bu bariyer mutlaka başka bir misinayla yapılmalıdır çünkü bu ikinci misinadan dolayı tesbih tanesi hareket edemeyeceğinden yem olan balığın misinayı sağması engellenir ama turna vurduğunda kuvvetli vuracağından ikinci bağlanan misinadan ana misina sıyrılacağından misina akışı sağlanacak ve bir şamandra mukavemeti olmadığından turna kuşkulanmadan yemi yutacaktır.beden olarak çelik beden kullanılırsa turnanın misinayı koparma ihtimali ortadan kalkar. misinanın serbest olan ucundan tekli bir halkalı iğne geçirilir bu iğneye düğüm atılmaz daha sonra 3 lü iğne en uca bağlanır. durgun sularda 3 lü iğnenin bir iğnesi yem olacak canlı balığın çenesine tutturulur.serbest kalan tekli iğne ise balığın sırt yüzgecinin altındaki sert kısma oturtulur. bu tekli iğne hırsız olarak tabir edilir.av eğer akıntılı bir yerde yapılıyorsa balığın akıntıya karşı doğal şekilde yüzmesi için tekli iğne balığın üst çenesinden geçirilirken 3 lü iğnenin bir iğnesi altta balığın anüs deliğinin hemen arkasındaki yüzgecin altındaki sert kısma oturtulur. bazı avcılar tekli iğne kullanmazlar o zaman 3 lü iğne nin bir iğnesi sırta takılır. eğer kıtıdan savurna yöntemiyle yem fırlatılacaksa mutlaka hırsız iğne kullanılmalı ve tek canlı yem kullanılmalıdır.

turna600750.jpg


AVCILIĞI:


Bir çok turna avcısı bu balığın yaşadığı ortamda diğer balıkların nasıl olupta hayatlarını devam ettirebildiklerine şaşarlar, çünkü yenebilir ve/veya hareket eden her şeye saldırırlar. Hatta, bazı büyük boy turna balıkları su yüzeyinde yüzen su kuşlarına saldırıp yerler. Bu çerçevede, turna balığının avlanması oldukça basittir diyebiliriz.
Turna balığı, tatlısuların "yalnız kurdu" diye düşünebiliriz, ancak dikkat edilecek olursa, büyük bir turnanın yakalandığı yer ve civarında sıklıkla diğer iri veye aynı boy turnalar da oltamızı ziyaret eder. Bundan çıkartılabilecek sonuç, turnaların boylarına göre guruplar halinde bulunduklarıdır. Bu sonuca göre, "yalnız kurt" benzetmesi yerine "aslan ailesi" benzetmesi daha yerinde olur kanısındayım.
Bu tip guruplaşmaların olduğu noktalara, turna avcılığı bakımından sıcak noktalar adını verebiliriz. Eğer turna avladıysanız, avlanma bölgenizde her zaman daha iyi av veren "sıcak noktaların" varlığını siz de saptamışsınızdır.
Sıcak noktalar, aynı zamanda turna balığına yem olan canlıların da bol olarak bulundukları noktalardır. Buralarda, turna balığı genelde çok kısa süreli yoğun bir av verir, bu zamanın dışında doymuş olan turna balığını kandırmak oldukça fazla bilgi ve beceri gerektirir. Sıcak noktalarda temperatür ve barometrenin günlük optimumlarının oluştuğu zamanlar, turnanın mevsime bağlı gün içi aktivitelerinin tepe noktasını oluşturur ve bu çevrim günden güne değişiklik gösterir. Genellikle bu aktif zaman aralığı, bir saat kadar sürer. Sonbaharda bu aktif zaman bölünmüş olarak, sabahın ilk ışıkları ve akşam gün batımından kısa bir süre önce gerçekleşir. Kışın, suyun sıcaklığına bağlı olarak, aktivitesi düşen turna balığı, genelde kışın güneşli günlerinde tam gün ortasında aktiftir. Bu arada dikkat edilmesi gereken, gün ortası hesaplanırken güneşin doğması ile batması arasındakı zamanın ortasının bulunmasıdır. Yaz ayları ve ilkbaharda ise, bu zaman genelde öğleden sonra ve akşam üzeri arasında yer alır.
Avlandığınız yeri ve mevsimsel özellikleri iyi tanıyorsanız, beklediğiniz sıcak noktada aktif zamanı yakalayabilirseniz, ödülü de fazlası ile alırsınız.
Belirtmek gerekir ki, büyüme güdüsü ve rekabet yüzünden yavru turnalar bu tanımlar dışında kalırlar ve en umulmadık zamanlarda av verirler. Yeri gelmişken lütfen bir amatör avcı olarak kazara oltanıza gelmiş olan 700-750gr. ve altındaki yavruları zedelemeden geri salın, bırakın rekor boylar olarak sizlere geri gelsinler.



AV TEKNİKLERİ:

Turna avcılığı, temel olarak sabit avlanma ve hareket halinde avlanma olarak ikiye ayrılır. Sabit avlanma sandal veya karadan belirli bir alanda avlanmak şeklinde olur. Hareketli avlanmada ise, tekne ile hareket halindeyken, sürtme, atıp-çekme veya yemli gezdirme şeklinde olur.

1- HAREKETLI AVLANMA
Her çeşit sürtme bu sınıfa girer. Sürtme için, çok çeşitli kaşık, seğirtme, mepps(döner) ve suni yemler vardır. Avlandığınız alan için bunlardan en uygununu deneme yanılma metodu ile seçmek zorundasınız, ama unutmayın ki, fazla süslü olanlar balığı kandırmaktan çok, avcıyı alışveriş için kandırmak üzere yapılmıştır.
Hareketli avlanmada diğer bir yöntem ise, canlı veya ölü yemle yapılan sürtmedir. Bu tip avcılıkta, genellikle kaya balıkları iyi sonuç vermektedir, ama istavrit, kolyoz gibi deniz balıkları da kullanılabilir.

turna.1.gif

şekil 1

2- SABİT AVLANMA
Sabit avlanma; Dip yemlisi (şekil 3.), ölü yem (şekil 4.), çökertme (şekil 5), canlı yem (şekil 6) şeklinde olur. Söz konusu yöntemlerden hangisi uygulanırsa uygulansın, eğer bir den fazla olta ile avlanılacaksa, oltalar arasında en az 10m mesafe bırakmak lazımdır.
Özellikle, ölü yem kullanıldığında, eğer zemin müsaitse (atılan yemi örtecek yosun, balçık bulunmaması halinde) çevreye abartmadan yemleme yapmakta fayda vardır.
Tutna sert bir balık olduğu için, özellikle kamışla avlanmalarda kakıç veya kepçeyi balığı sudan kesmek üzere hazır tutmak gerekir. Ayrıca büyük balıkların ağzından iğne çıkartmak için, yanınızda bir pense bulundurmakta fayda vardır. Turna canlı iken en kolay baş ve işaret parmakları vasıtası ile gözlerinden tutulur.

turna.2.gif

Şekil 2

DİP YEMLİSİ (Şekil 3.)
Dip yemlisinde, ölü yeme ağızdan sokulan beden, anus deliğinden çıkartılarak, fırdöndüye bağlanır. 3 lü iğne ağızda kalır, tercihan çelik beden kullanılırsa, bedenin balığa yerleştirilmesi daha kolay olur.
Bu, eğer dip yapısı müsait ise, balık dipte yosunlar veya çamur ile örtülmeyecekse, özellikle kıyıdan uzak mesafelere atış içim ideal bedendir.
Uygun olmayan zeminlerde, yem olan ölü balığa bir enjektör yardımı ile, karın boşluğuna hava pompalamak, yemin bir süre yüzmesini sağlar ve yemi görünür yapar.

turna.3.gif

Şekil 3

ÖLÜYEM (Şekil 4.)
Ölü yemli bedende, yemin bağlı olduğu köstek, fıdöndünün iskandile yakın olan halkasına bağlanır.
Bu yöntem, orta mesafelerde ve özellikle su yüzüne kadar uzanan bitkilerin arasındaki boşluklarda iyi iş görür. Yem aynen dip yemlisinde olduğu gibi takılır.
Köstek uzunluğunu mesafe (suya giriş açısı) ve ortam özelliklerine göre ayarlamak gerekir, ancak köstek boyu 30-34cm. den daha kıa tutulmaz

turna.4.gif


Şekil 4

ÇÖKERTME (Şekil 5.)
Çökertme oltada, beden suyun içersinde kalan iskandilden yaklaşık 40-50cm. uzağa bağlanan bir şamandıraya sabitlenir.
Yem olarak, ağırlıkla Kolyoz, İstavrit ve iri Sardalya gibi deniz balıkları ve Kızılkanat, İnci balığı ve Sazan yavruları göğüs yüzgeçlerinden kesilip baş tarafı atıldıktan sonra (baş tarafları yemleme için kullanılabilir) arka tarafları kullanılır.
Beden yeme bir çuvaldız yardımı ile, 3lü iğne kesik tarafında kalacak şekilde geçirilir ve beden fırdöndüye tesbit edilir.
Balık yemi aldığı zaman, kıstırmayı da yerden keser ve samandıra su yüzüne çıkar. Bu durumda iğnenin oturması için ilk önce kuvvetli bir tasma vurulur ve balık suyuna göre çekilir

turna.5.gif

Şekil 5


CANLI YEM (Şekil 6.)
Canlı yem kullanıldığında, şekil 1. deki gibi çift 3lü iğneli bir beden kullanılır.
Yem bedene, ya fıdöndüye baş tarafı gelecek şekilde arka iğne boşta olmak üzere, ya da yemin kuyruk tarafı fırdöndüye gelecek şekilde (şekil 6.), ya da her iki 3lü iğnenin birer kancası balığa kuyruk ve sırt tarafından takılı olmak üzere sabitlenir.
Birinci şekilde, yem takılmasında kıstırma balık ile şamandıra arasına, ikinci şekilde yem takılmasında ise (şekil 1-2.) şamandıra ve iskandil arasına, fırdöndünün iskandile bakan halkasına veya 3lü fırdöndü ile- 30-35cm. bir köstek ile sabitlenir.
Köstekli tipte şamandıra ile iskandil arasındaki bedenin gergin durabilmesi için, suyun derinliğinin tam olarak bilinmesi gereklidir.

turna.6.gif

 
Üst Alt