Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Türkiye yaşlanıyor Alzheimer artıyor

DeStina

Her Nasip Vaktine Esirdir
MFC Üyesi
Konum
İzmir
  • Üyelik Tarihi
    9 Haz 2015
  • Mesajlar
    12,474
  • MFC Puanı
    1,810
Türkiye yaşlanıyor Alzheimer artıyor

a2l3z_640.jpg


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, yaşlılığa bağlı hastalıklarda artış görülen Türkiye'de 65 yaş ve üstü yaşlı nüfus oranı 2023'te yüzde 10'un üzerine çıkacak.



Uzmanlar, bunama (demans) hastalıklarının görülme sıklığının büyük bir hızla artacağını belirterek, Türkiye'de Alzheimer hastalığından ölen yaşlı nüfus oranının yüzde 3.6'ya yükseldiğine dikkat çekti.
İzmir Ekonomi Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Yaşlı Bakımı Programı Öğretim Görevlisi Sevil Telli, her 10 kişiden birinin Alzheimer hastalığına yakalanma riski bulunduğunu vurgulayarak, "65 yaşından sonra her 5 yılda bir bu hastalığa yakalanma riski ikiye katlanarak artıyor. 2010'da dünyada 35 milyon Alzheimer hastası vardı. 2020'de sayının 44 milyonu bulacağı öngörülüyor. Türkiye'de Alzheimer hastalığının görülme sıklığı Batılı ülkeler ile benzer oranlarda. Mesela 70 yaş üzerinde Alzheimer hastalığı sıklığı yüzde 11 civarında. TÜİK ölüm nedeni verilerine göre, 2011'de Alzheimer hastalığından ölen yaşlı nüfus oranı yüzde 2.9 iken, 2012'de yüzde 3.4'e, 2013'te yüzde 3.6'ya yükseldi" dedi.
İLACI EGZERSİZ, MÜZİK VE EL SANATLARI
Alzheimer hastalığı bunama vakalarının yüzde 70'ini oluşturuyor. Hastalığın dünyada ekonomik maliyeti 315 milyar dolar. Konuya dikkat çekmek için 21 Eylül, Dünya Alzheimer Günü olarak kabul edildi. Alzheimer hastalığında yaş, düşük eğitim, ailede demans öyküsü, kafa travması, down sendromu, majör depresyon öyküsü, küçük kafa çevresi, tiroit hastalığı, bazı toksik ve zararlı durumlara maruz kalma gibi risk faktörlerinin rol oynadığını ifade eden Sevil Telli, şu önerilerde bulunuyor: Alzheimer olan kişinin bakımında mekân değişikliği hastalığın ilerlemesini hızlandırıyor. Bu nedenle bireyin doğal ortamında kalması sağlanmalı. Hastada kabızlık sık görüleceği için sıvı tüketim durumu kontrol edilmeli. Ev içindeki eşyalar Alzheimer hastasına göre düzenlenmeli. Hastalığa karşı egzersiz, bahçe işleri, müzik, sanat, evcil hayvanla ilgilenme, yürüyüş, şarkı söyleme, el sanatları gibi aktiviteler hayli yararlı.

 
Üst Alt