Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Türk Nükleer Fizikçiler, 3 Bin Yıllık Ağacın Sırrını Çözdü

PeriKızı

Moderatör
  • Üyelik Tarihi
    22 May 2019
  • Mesajlar
    8,675
  • MFC Puanı
    26,914
Ankara Üniversitesi’nde nükleer fizikçilerden oluşan bir araştırma ekibi, Muğla'nın Milas ilçesindeki bir zeytin ağacının yaşını tespit etmek için ilk kez lüminesans adı verilen bir tarihlendirme yöntemi kullandı. Çalışma sonucunda, ağacın 3 bin yıl önce bu bölgeye dikildiği ortaya çıktı.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selçuk Aktürk'ün Milas'ta tespit ettiği bir zeytin ağacının köklerine yakın toprak numunelerini, laboratuvar ortamında analiz eden Ankara Üniversitesi nükleer fizikçileri, ağacın 3 bin yıllık bir geçmişe sahip olduğunu ortaya çıkardı.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Ankara Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Niyazi Meriç, Milas'taki ağacın canlı ve meyve vermeye devam etmesi sebebiyle, 'Karbon 14'’ ve diğer yöntemlerle belirlenen yaşlandırma tekniklerini uygulamaktan kaçındıklarını söyledi.

Bu nedenle ilk kez lüminesans metodunu kullanarak ağacı tarihlendirdiklerini belirten Prof. Dr. Meriç, “Tarihlendirme yapmak için ağacın ilk dikildiği zamandaki toprağa ulaşıp bunun en son ışık gördüğü zamanı bulmak gerekiyordu. Bunun için ağacın köklerinin bulunduğu yerlere karotlar çaktık ve burada kazılar yaptık. Ağacın köklerinin bulunduğu 7 noktadan toprak numuneleri aldık. Bu numunelerin en son ışık gördüğü tarihi yani yaşını, lüminesans tekniği ile hesapladık” dedi.

Laboratuvar ortamında yapılan analizlerde, ağacın 3 bin yıl önce bu bölgeye dikildiğini tespit eden Prof. Dr. Meriç ve ekibi, çalışmanın bundan sonraki aşamasında ağacın farklı analizlerini de yaparak diğer ağaçlarla yaşını karşılaştırmayı planlıyor.

Lüminesans tarihlendirme yöntemi üzerine çalışan laboratuvarların, uluslararası camiada da saygın bir yerinin bulunduğunu ifade eden Prof. Dr. Meriç, 2021'deki Uluslararası Asya Pasifik Lüminesans ve ESR Tarihlendirme Konferansı'na Türkiye'nin ev sahipliği yapacağı bilgisini paylaştı.
 
Üst Alt