Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Tulyum Özellikleri ve Kullanım Alanları

OBERON

MFC Üyesi
  • Üyelik Tarihi
    20 Kas 2016
  • Mesajlar
    3,156
  • MFC Puanı
    41
Tulyum ya da kısaca Tm, atom numarası 69 atom ağırlığı 168,9 olan 1500 derecelik sıcaklıkta eriyen ve oldukça nadir olan bir elementtir. Gümüş, altın ve kadmiyum benzeri olan Tulyum bu elementler gibi az görülmektedir. Parlak ve gümüş renge sahip olan Tulyum, nem konusunda yüksek hassasiyete sahip olup nemli koşullardan uzak tutulmalıdır.

Sahip olduğu rengi ile gümüşü andırsa da daha çok griye yakın tonlara sahiptir. Bıçak ile kesilebilecek kadar yumuşak olan Tulyum, metal ve monozit gibi elementlerde bulunmaktadır. Bu element içerisinde metalik tulyum elde edilirken metalik lantan ya da susuz tulyum florürün metalik kalsiyum ile indirgenmesi gerekir.

Saf halde bulunan tulyumun sahip olduğu renk metalik gri olup havaya karşı direnci yüksektir. Toplamda 16 izotopu bulunan tulyum, kararlı halde Tm-169’dan oluşmaktadır. Oldukça nadir oluşu sebebiyle pahalı bir element olan Tulyum, bu nedenle sınırlı kullanım alanları içerisinde değerlendirilmektedir.

Nükleer reaktörlerde nötron ile bombardıman edilen tulyum, taşınabilmekte ya da X ışını cihazlarında radyasyon kaynağı olarak değerlendirilebilmektedir. Tm-171 izotopu kararlı bir yapıya sahip olmamasına karşın enerji kaynağı olarak değerlendirilebilir.

Tulyum elementi, bugün mikrodalga fırınlarda kullanılan seramikten elde edilmiş manyetik madde olan ferritlerin yapımında kullanılmaktadır. Ancak sahip olduğu etki ve toksik yönü nedeniyle kullanım öncesinde mutlaka dikkatli olunması gerekmekte ve uygun şartlar altında değerlendirilmelidir. Hava ile teması nedeniyle yavaş, yavaş kararan tulyum, 150 derecelik sıcaklıkta Tulyum (III) oksit oluşturmak amacıyla reaksiyona girmektedir. Fakat tüm halojenler ile reaksiyona girdiği bilinmekle birlikte reaksiyon oda sıcaklığında yavaş olsa da 200 derece ve üzerinde hızlanmaktadır.
 
Üst Alt