• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Trahom Hastalığı Nedir? Trahom Belirtileri Nedir? Trahom Nasıl Tedavi Edilir?

Master

You
Yönetici
Üyelik Tarihi
8 Ara 2012
Konular
4,182
Mesajlar
11,469
MFC Puanı
34,700
Trahom Hastalığı Nedir? Trahom Belirtileri Nedir? Trahom Nasıl Tedavi Edilir?


Trahom, gözün ön bölümlerinde bulunan konjonktiva ve kornea bölümlerini etkileyen bir enfeksiyona verilen isimdir. Chlamydia trachomatis adı verilen Türkçe’de Klamidya denilen virüs yüzünden olduğu tahmin edilmektedir. Bunlar ısıya ve antiseptiklere dayanıksızdırlar ama kuruluğa uzun süre dayanırlar. İnsanlarda en sık görülen göz enfeksiyonu olan trahomun yaklaşık olarak 500 milyon kişiyi etkilediği hesaplanmıştır. Tekrarlayan enfeksiyonlar ve bunların komplikasyonlarına bağlı kör olan insan sayısının 10 milyon civarında olduğu bildirilmektedir.

trahom.jpg



depositphotos_47171161-stockafbeelding-oog-deksel-abces-stye.jpg


Trahom Belirtileri
Trahom, bulaşıcı ve iki gözü de etkileyen bir göz hastalığıdır. Göz ve göz kapaklarının hafif kaşıntı ve tahriş olması ile başlar. Bulanık görme ve göz ağrısına neden olmakla beraber, gözlerden mukus (koyu kıvamda yapışkan salgı) veya irin (genellikle sarımtırak renkte koyuca sıvı) içeren akıntı olur. Göz kapaklarında şişme görülür. Hastalık korneaya bulaşmışsa ışığa bakıldığı zaman (güneş ışığı, floresan ışığı ve ampul ışığı gibi) büyük ölçüde hassasiyet ve ağrı meydana gelir.

Tedavi edilmeyen trahom körlüğe yol açabilir. Dünyada körlüğün önde gelen nedenlerinden biridir.

Trahom Neden Olur?
Temiz su kaynaklarının sınırlı olduğu, sağlık hizmetlerinin yetersiz kaldığı ya da hiç olmadığı yerlerde kalabalık yerleşim birimlerinde ortaya çıkar. Kirli sular, kara sinekler, hastalara doğrudan temas veya ortak havlu-mendil kullanımı gibi sebeplerle hızlıca yayılır. Aile bireylerinin birbirine bulaştırdığı sıklıkla görülmektedir. Hastalık yaklaşık 7 günlük kuluçka döneminden sonra her iki göz konjonktivasında ödem, kanlanma, fotofobi ve göz yaşarması gibi belirtilerle başlar.

Ülkemizin doğu ve güneydoğu bölgelerinde yaşayan insanların yarısından fazlasının Trahoma yakalandığı 1925’lerde, soruna çözüm bulmak amacıyla Sağlık Bakanlığı bir çalışma başlatmış ve dünyaya örnek olacak şekilde başarılı çalışmalar yapılmıştı.

Trahom Nasıl Tedavi Edilir?
Zamanında müdahale edildiğinde antibiyotik ile tedavi edilebilmektedir. Ancak daha önemli olan nokta, hastalığın ortaya çıkışı zaten çevresel koşulların yetersizliğinden olduğu için tekrarlanmamasını sağlamaktır. Özellikle çocuklarda enfeksiyonun tekrarlanmasını engellemek için hijyen kurallarına özen gösterilmeli, bulunulan bölgedeki sinek popülasyonu mutlaka azaltılmalıdır.

Antibiyotik tedavisinin ardından, göz kapağında yara izi meydana gelmişse, kirpik pozisyonunun düzeltilmesi ve körlüğün önlenmesi için ameliyat gerekebilir.

Alıntıdır.
 
Üst