Seralarda kullanılan topraklar ofis veya ev ortamında bitkiye aynı şekilde fayda sağlamayabilir. Bunun nedeni ışık, nem ve doğal ortamın bitkiye göre ayarlanmış olmasıdır. Seralardaki sıcak hava sirkülasyonu kolaylaştırdığı için hava değişimi kolay bir şekilde gerçekleşir. Suyu tutan serin ortamlar toprak içeriğinde jelleşme meydana getirir bu da toprağın kurumasını engeller. Evlerde veya ofislerde bitkilerin çabuk çürümesinin nedeni de budur.
Bitkinin doğal şartlarda olduğu gibi topraktan ayrılmadığını gösterecek bir saksı gerekir. Öncelikle evde kullanılacak saksı cilalı ve sırlı olmamalıdır. Eski dönemlerde kullanılan kiremit renkli saksılar en faydalı olanıdır. Bunun nedeni suyu kolay emmesidir. Toprak saksıyı yapmak için topraklanmış organik malzeme gerekir.
Malzemeler:
- Kaliteli çimento
- Perlit
- Akrilik lif (büyük boyutlu saksı yapmak isteniyorsa dayanıklılık açısından önemlidir)
- Sıvı yağ
- Su
- Kaliteli çiçek torfu
- Küçük ahşap dübeller
- Kullanılacak malzemeleri karıştırmak için uygun büyüklükte plastik küvet
- Tel fırça
- Bulaşık teli veya zımpara
- Kalıp olarak kullanılacak plastik saksı veya saksılar (büyüklük arzu edilen şekilde olabilir) plastik poşetler ve çimentoya renk vermek için toz boyalar da kullanılabilir.
Sonrasında kalıp olarak bir plastik saksı seçilmelidir. Bu saksının dış cephe kalıbını belirleyecektir. Bu kalıbın içini kıvamında bir şekilde yağlamak gerekir. Yağı sürdükten sonra kalıbın tabanına ortalama 2,5 cm olacak şekilde harç konulmalıdır. Tabandan üst kısma doğru yavaş yavaş 2 cm olacak şekilde harçları koymaya devam edilmelidir.
Ahşap dübelleri dikkatli bir şekilde bastırmak gerekir. Saksının altında drenaj delikleri açılmalıdır. Bu işlemi saksı kalıbı çatlamaması için dikkatli yapmak gerekir. Drenaj delikleri de açıldıktan sonra plastik kalıp plastik bir poşete koyulmalı, plastik poşetin ağzı sıkıcı bağlanmalıdır. Harç içeride kuruyacaktır. 48 saat bekledikten sonra poşetten kalıp alınmalı ve kurumuş harç dikkatli bir şekilde çıkarılmalıdır. Ortaya çıkan harç poşetin içinde 48 saat daha bekletilmelidir. Saksı hala nemli olabilir. Bu nemlilikten faydalanarak kalıbın dış çevresini mutfak teli, tel fırça veya zımpara ile törpülemek gerekir.
Fırçalama işi de bittikten sonra saksının kuruması için ışık alan bir bölgede, sıcak olmaması kaydı ile 2 veya 3 hafta bekletmek gerekir. 3 haftalık süreç sonrasında saksı kullanıma hazır hale gelir.