Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi

diShy

~ یơυℓℓεss ..
Onursal Üye
  • Üyelik Tarihi
    27 Kas 2009
  • Mesajlar
    24,120
  • MFC Puanı
    79
Kuruluş 1 Temmuz 2003

Eğitim dil(ler)i Türkçe

Rektör Prof. Dr. Güven Sak (vekaleten)

Başkan Rifat Hisarcıklıoğlu

Lisans öğrencileri 2461

Akademik birimler 5 fakülte 21 bölüm 2 enstitü

Konum Söğütözü, Ankara,

Yerleşke Söğütözü

Okul Renkleri Kırmızı, Mavi ve Sarı

Web sitesi etu.edu.tr


TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi ya da kısaca TOBB ETÜ, Türkiye Odalar ve Borsalar Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından 2003 yılında Ankara'da kurulmuş bir vakıf üniversitesidir. Üniversitenin kurulmasına ilişkin karar 1 Temmuz 2003 tarihli ve 25155 sayılı resmî gazetede yayınlanmıştır.[9] TOBB ETÜ'yü Türkiye'deki diğer üniversitelerden ayıran en büyük farklılık Ortak Eğitim programıdır. Ortak eğitim programı sayesinde mezun olduğunda iş tecrübesi bulunan bireyler yetiştirmeyi öngören üniversite 2004–2005 eğitim-öğretim yılında Mühendislik Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Fen Edebiyat Fakültesi olmak üzere 3 fakültedeki, 7 bölüme alınan 270 öğrenciyle eğitim-öğretime başlamıştır.
Üniversite eğitimi süresince özel sektörde ya da çeşitli kurumlarda, toplamda bir yıl maaş alarak çalışma tecrübesi kazandıran ortak eğitim programını Türkiye'de uygulamaya başlayan ilk üniversite olan TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi, sektörün gereksinim duyduğu nitelikli insan gücünün sektöre kazandırılması, teorik ve pratik eğitimin birlikte verilmesini ve üniversite-sanayi koordinasyonunun sağlanmasını hedeflemektedir.


Kuruluş Fikri

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nin kurulması fikri 2000’li yılların Türkiye’sinde oluşmuştur. 2000’li yıllar Türkiye'nin büyük çapta bunalımlar yaşadığı bir döneme rastlamaktadır. Türkiye’nin bu dönemde yaşadığı ekonomik ve sosyal problemlerin pek çok sebebi bulunmakla birlikte, krizlerden bağımsız olarak bilhassa işsizliğe sebep olan etmenlerden biri de Türkiye’deki eğitimin özellikle yüksek öğretimde piyasanın taleplerine elverişli olmayan ve piyasanın istihdam etmek istemediği düşük nitelikte iş gücü arzından kaynaklanmaktaydı.Diğer bir deyişle Türkiye’de üniversiteler ülkenin ihtiyaç duyduğu piyasa şartlarını bilen nitelikli iş gücünün yetiştirilmesi ihtiyacına yeterince cevap veremiyorlardı. Bu dönemde Türkiye’deki iş dünyasının en büyük çatı kuruluşu Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde kurulacak bir üniversite ile Türkiye piyasasına her alanda nitelikli iş gücü arzı fikri doğmuştur. Üniversite Türkiye’nin dünyaca tanınan bir araştırma ve akademik anlamda bilim üssü olmayı hedeflemektedir.


Kuruluş

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'ni kurmak ve yönetmek amacıyla öncelikle TOBEV kurulmuş ve Ankara Asliye 32. Hukuk Mahkemesi'nin 19 Temmuz 2001 tarih ve 2001/491 sayılı kararı ile tüzel kişilik kazanmıştır. TOBEV Ana Tüzüğü 30 Eylül 2001 ve 24539 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanmıştır. Daha sonra 1 Temmuz 2003 tarih, 25155 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan 4909 sayılı kanunla TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi kurulmuştur. Üniversite'nin Ana Yönetmeliği ise 8 Temmuz 2004 tarih, 25516 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanmıştır. TOBB ETÜ, 2004-2005 döneminde üniversitedeki 3 fakültedeki 7 bölüme alınan 270 öğrencisiyle eğitim-öğretime başlamıştır.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin üniversite kurma girişimi Yüksek Öğretim Kurulu’nda oy çokluğuyla kabul edilmesine karşın o dönemde bazı YÖK üyeleri bu girişimin bazı “irticacı” vakıf ve derneklere örnek olabileceği ve bu kurumların da üniversite kurmak isteyebileceği gerekçesiyle TOBB ETÜ'nün kurulmasına karşı çıkmıştır. Kurulda vakıf üniversitelerinin öğretim üyeleri TOBB’u savunmuştur.

Kuruluşundan Günümüze

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi, öğrencilerinin üniversite hayatı boyunca çeşitli şirket veya kurumlarda çalışarak iş tecrübesi edinmesi imkânını sağlayan ortak eğitim programını Türkiye’de uygulamaya başlayan ilk üniversitedir. 2008 yılı verilerine göre en çok bilimsel yayın yapan akademisyenleri bünyesinde barındıran TOBB ETÜ, 2009 ÖSS sonuçlarına göre en başarılı ilk 100 öğrencinin 17'sinin de tercihi olmuştur.2010 yılı sonuçlarına göre ise ilk 100'e giren 24 öğrenci eğitim hayatını TOBB ETÜ'de sürdürmeyi tercih etmiştir. TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi, vakıf üniversiteleri içinde en yüksek burslu öğrenci kontenjanına %39 oranı ile sahip olan üniversitedir. Üniversite kurulduğu tarihten bu yana büyümeye devam etmektedir ve günümüzde 5 fakülte, 21 bölüm ve 2 enstitü ile eğitim faaliyetlerini sürdürmektedir.

TOBB ETÜ, 27 Aralık 2004 tarihinden bu yana hizmet veren Mesa Hastanesini 2010 yılında satın alarak, adını TOBB ETÜ Hastanesi olarak değiştirmiştir. Böylece, üniversitede öğrenim görmek isteyen öğrenci adayları için tıp fakültesinin de önü açılmış bulunmaktadır. Önümüzdeki yıllarda Tıp Fakültesi binasının da inşa edilmesi ve bu bölüme de öğrenci alınması beklenmektedir.


Araştırma ve Uygulama Merkezleri


Sürekli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi

Bankacılık ve Finansal Risk Araştırma ve Uygulama Merkezi

Teknoloji Geliştirme ve Uygulama Merkezi

Enerji Araştırmaları ve Uygulama Merkezi

Ekonomik Araştırmalar ve Uygulama Merkezi

Küresel Araştırmalar ve Uygulama Merkezi

Özel Sektör Geliştirme, Araştırma ve Uygulama Merkezi

Sosyal ve Kültürel Araştırmalar ve Uygulama Merkezi

Ünivesitenin Yapısı

Akademik Birimler

Mühendislik Fakültesi

Bilgisayar Mühendisliği Bölümü

Biyomedikal Mühendisliği Bölümü

Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü

Endüstri Mühendisliği Bölümü

Makine Mühendisliği Bölümü

Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği Bölümü

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi

İktisat Bölümü

İşletme Bölümü

Siyaset Bilimi Bölümü

Uluslararası İlişkiler Bölümü

Uluslararası Girişimcilik Bölümü

Hukuk Fakültesi

Hukuk Bölümü

Fen Edebiyat Fakültesi

Tarih Bölümü

Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü

Matematik Bölümü

İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü

Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi

Endüstri Ürünleri Tasarımı

Görsel İletişim Tasarımı

İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı

Sanat ve Tasarım

Moda ve Tekstil Tasarımı

Mimarlık

Yabancı Diller Bölümü

Yabancı Diller Bölümü

Enstitüler

Fen Bilimler Enstitüsü

Sosyal Bilimler Enstitüsü

Akademik yıl

TOBB ETÜ'de akademik yıl üç yarıyıldan oluşmaktadır. Akademik yılın birinci dönemi genellikle eylül ayının ikinci haftasında başlamakta ve Aralık ayının sonunda tamamlanmaktadır. İkinci dönem, Ocak ayının ikinci haftasında başlamakta ve Nisan ayının ortasında sona ermektedir. Üçüncü dönem ise Nisan ayının sonunda başlamakta ve Ağustos ayının ikinci haftasında sona ermektedir. Öğrenciler 2. sınıftan itibaren 3 dönemlik eğitimlerinin 2 döneminde teorik eğitim alırken, diğer 1 dönem Ortak Eğitim Programı kapsamında çeşitli kurum veya şirketlerde ücretli olarak çalışırlar.

Öğrenci Toplulukları

TOBB ETÜ'de öğrencilerin bireysel ve sosyal gelişimlerine büyük önem verilir. Öğrencilerin oluşturduğu toplulukların ya da bireysel faaliyetlerinin destekleyicisi başkanlığını iki yıldır Ali Fuat Bilkan'ın yürüttüğü Öğrenci Etkinlikleri Komitesi (ÖEK)'dir. İlk yılında 22 öğrenci topluluğu bulunan üniversitede, ikinci yılında 28 topluluğun, üçüncü yılında ise 45 toplululuk kurulmuştur. Üniversitede faaliyet gösteren topluluklar şunlardır:


1907 Üniversiteli Fenerbahçeliler Birliği TOBB ETÜ

Aikido Topluluğu

Avrasya Stratejik Araştırmalar Topluluğu

Basketbol Topluluğu

Bilgisayar Topluluğu

Bilişim Teknolojileri Topluluğu

Dış Ticaret Topluluğu

Diplomasi Topluluğu

Doğa Sporları Topluluğu

Düşünce Masası Topluluğu

Ekonomi Topluluğu

Engelsiz TOBB ETÜ Topluluğu

Eşli Danslar Topluluğu

Fotoğraf Topluluğu

Futbol Topluluğu

Genç Atatürkçüler Topluluğu

Genç Girişimciler Topluluğu

Genç Yazarlar Topluluğu

Gezi, Kültür ve Tanıtım Topluluğu

Güzel Sanatlar Topluluğu

Havacılık Topluluğu

Hukuk Topluluğu

İşletme Topluluğu

İletişim ve Medya Topluluğu

Masa Tenisi Topluluğu

Matematik Topluluğu

Medya ve İletişim Topluluğu

Model Birleşmiş Milletler Topluluğu

Motor Sporları Topluluğu

Eskrim Topluluğu

Münazara topluluğu

Radyo ETÜ

Rock Topluluğu

Satranç Topluluğu

Sinema ve Tiyatro Topluluğu

Sosyal Araştırmalar Topluluğu


Karikatür ve Mizah Topluluğu

Küresel Düşünce Topluluğu

Sosyal Dayanışma Topluluğu

Sosyal Araştırmalar Topluluğu

Tarih Topluluğu

Teknoloji Topluluğu

TOBB ETÜ IEEE Öğrenci Kolu

TOBB ETÜlü Aslanlar

TOBB ETÜlü Kartallar

Trabzonspor Topluluğu

Türk Halk Dansları Topluluğu

Türk Müziği Topluluğu

Türk Sanat Müziği Topluluğu

Uluslararası Demokrasi Topluluğu

Yüzme Topluluğu

Türkçe Topluluğu

Uzakdoğu Sporları Topluluğu

Endüstri ve Verimlilik Topluluğu

Voleybol Topluluğu

Projeler

17 Eylül 2011 tarihinde TOBB ETÜ'nün bazı fakültelerinin Sivas'ta kurulmasına ilişkin protokol imzalanmıştır. Haziran 2012'de Sivas'ta hâlen inşa halinde olan Fuar Kongre ve Kültür Merkezi binalarının üst kullanım hakkı TOBB ETÜ'nün Sivas'ta kuracağı fakültelere devredilmiştir.

Üniversitenin mütevelli heyeti başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 19 Şubat 2012 tarihinde TOBB ETÜ'nün bir fakültesinin Diyarbakır'da kurulmasının planlandığını açıklamıştır.
TOBB ETÜ'de tıp fakültesi kurulmasıyla ilgili karar 11 Ocak 2012 tarihinde Resmî gazetede yayınlanmıştır. Önümüzdeki yıllarda TOBB ETÜ tıp fakültesine öğrenci alınması beklenmektedir.

Rusya ve Rusça alt bölümleriyle eğitime başlayan Uluslararası Girişimcilik bölümü için Rusçanın yanı sıra Arapçaya ilişkin bir programa başlanması planlanmaktadır.
Fransa meclisi genel kurulunun, 1915 olaylarının soykırım olmadığı yönündeki ifadelerin suç sayılmasını öngören yasa teklifini kabul etmesinin ardından TOBB ETÜ'de bu konular üzerinde araştırma yapacak bir enstitünün kurulması kararlaştırılmıştır.

Üniversite Senatosu

Rektör: Prof. Dr. Güven Sak

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı: Prof. Dr. İhsan Sezal

Mühendislik Fakültesi Dekanı: Prof. Dr. Yücel Ercan

Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı: Prof. Dr. Ali Fuat Bilkan

Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı: Prof. Dr. Vedat Özsoy

Hukuk Fakültesi Dekanı: Prof. Dr. Çiğdem Kırca

Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü: Prof. Dr. Ünver Kaynak

Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü: Prof. Dr. Serdar Sayan

Üye: Prof. Dr. Ömer Saatçioğlu

Üye: Prof. Dr. Müge Bozdayı

Üye: Doç. Dr. Asena Caner

Genel Sekreter: Prof. Dr. Adem Şahin

Öğrenci Konseyi Başkanı: Ramazan Çınar

Üniversite Mütevelli Heyeti

Başkan: M. Rifat Hisarcıklıoğlu

Başkan Vekili: Halim Mete

Üye: Taha Akyol

Üye: Ali Coşkun

Üye: Nurettin Gürgür

Üye: Ertuğrul Özkök

Üye: Faik Yavuz

Mütevelli Heyet Başkan Danışmanı: Prof. Dr. Tahsin Kesici​
 
Üst Alt