ArtemiS
Onursal Üye
- Konum
- Gelcen mi ?
-
- Üyelik Tarihi
- 5 Ağu 2014
-
- Mesajlar
- 4,993
-
- MFC Puanı
- 1,019
Tiroid Nodülü ve Guatr
Tiroit nodülleri, tiroit bezi içinde büyüyen sert yumrulardır. Tiroit nodüllerinin sebebi bilinmemektedir. Çoğu tiroit nodülü kanserli yapıda değildir, sadece %5i kanser dokusudur.
Eğer genç yaşta akne ya da kanser tedavisi için baş boyun bölgesine radyasyon almışsanız, kanser olma riskiniz artmış demektir.
Tiroit nodülleri tiroit hormo-nundaki görünümlerine göre; soğuk-hormon üretmeyen ve sıcak-hormon üreten diye iki gruba ayrılır.
Nodüllerin büyük bir kısmı soğuk yapıdadır ve soğuk nodüllerin yine büyük bir kısmı kanser yapısında değildir. Ancak küçük bir oranda soğuk-nodül kanserli olabilir. Sıcak nodüllerin daha fazla araştırılmasına gerek yoktur çünkü neredeyse hiçbiri kanser dokusu değildir.
Belirtilertiroit nodülü
Çoğu tiroit nodülü dikkat edilmeyecek kadar küçüktür, fakat doktorunuz fiziksel muayenede hissedebilir. Bazı nodüller ağrılıdır ve bazısı yutkunma güçlüğü yaratacak kadar büyüyebilir.
Tedavi
Rutin fiziksel muayene sürecinde keşfedilen çoğu trioit nodülü zararsızdır. Bir nodülün kanserli olup olmadığını saptamak için doktorunuz kanser olasılığım elemek adına bir takım tanı testleri yapacaktır. Genellikle ilk olarak TSH seviyenizi ölçmek için kan testi ve ince iğne aspirasyon biyopsisi yapılır.
Kanserli olmayan küçük nodüller, tedavi gerektirmeyebilirler. Büyük yumrularda doktorunuz keseyi söndürmek için şırıngayla sıvıyı çekebilir. Kanserli nodüller tiroit bezinin ameliyatla alınmasını gerektirir. Kanserli olmayan fakat aşırı tiroit hormonu üreten ve hipertirodizme neden olan bir nodül, çoğunlukla radyoaktif iyon ile veya ameliyatla tedavi edilir.
Guatr
Guatr, tiroid bezinin büyüyerek, boynun alt kısmında fark edilebilir bir şişlik yaratması durumudur. Genelde acısızdır. Görüntüsü tedirgin edici olsa da çoğu guatr vakası kolaylıkla tedavi edilebilir.
Guatr, herbirinin kendine ait semptomları olan, hipertiroidi ya da hipotiroidiye neden olacak durumlarda görülebilir. Guatrı olan bir insanın kandaki tiroid hormon seviyesi normal olabilir. Dünyanın çeşitli yerlerinde besinsel iyot eksikliğinden dolayı guatr hastalığı yaygındır.
Guatr, boğaza baskı yapmaya başladığında semptomlar görülür. Semptomlar, guatrın büyüklüğüyle doğrudan ilişkilidir. Bazı vakalarda büyük guatr, yemek borusunu veya soluk borusunu iterek, yutkunmayı ve nefes almayı engelleyebilir. Vakaya göre tedavi yöntemleri farklılaşır.
Kaynak : saglikkosesi